Palkkasumma kasvoi kesäkuussa erityisesti julkisella sektorilla

Jaa

Koko talouden työpäiväkorjattu palkkasumma oli kesäkuussa 9,1 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Koko talouden kausitasoitettu palkkasumma nousi kesäkuussa 2,4 % edellisestä kuukaudesta. Palkkasumma kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Eniten kasvoi julkisen sektorin palkkasumma, 17,1 % edellisvuoden kesäkuusta ja 9,7 % toukokuusta.

”Julkisen sektorin työpäiväkorjatun palkkasumman merkittävä kasvu johtuu pääosin siitä, että tänä vuonna maksettavat poikkeuksellisen suuret sopimuskorotukset tulivat maksuun monella sopimusalalla kesäkuussa. Lisäksi tänä vuonna laajasti maksettavat kertaerät sekä lomarahojen maksu ajoittuivat monella sopimusalalla kesäkuulle”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Mikko Toiviainen kertoo.

”Suuret sopimuskorotukset ja erityisesti kertaerät tekivät kesäkuun palkkasumman kasvusta poikkeuksellisen. Korotuksia tapahtuu myös heinä- ja elokuun aikana, joten palkkasummien kehitystä on syytä seurata”, Toiviainen mainitsee.

Lomarahojen maksu ajoittuu vuosittain yleensä kesä-heinäkuulle ja on juuri tyypillistä kausivaihtelua. Kertaerät olivat poikkeus normaaliin vuoteen nähden, sillä kyse oli työehtosopimuksissa neuvotelluista kertamaksuista.

”Korkea inflaatio luo perinteisesti painetta palkankorotuksille. Keväällä neuvotellut merkittävät palkankorotukset monilla toimialoilla tulevat näkymään palkkasumman kasvuna vuosien 2023 ja 2024 aikana”, Toiviainen sanoo.

Yksityisellä sektorilla nopeimmin kasvoi terveys- ja sosiaalipalveluiden palkkasumma

Yksityisellä sektorilla työpäiväkorjattu palkkasumma oli kesäkuussa 6,2 % suurempi edellisvuoteen verrattuna. Yksityisellä sektorilla kausitasoitettu palkkasumma kasvoi kesäkuussa 1,5 % edellisestä kuukaudesta.

Työpäiväkorjattu palkkasumma kasvoi vuoden 2023 kesäkuussa kaikilla päätoimialoilla vuoden 2022 kesäkuuhun verrattuna. Työpäiväkorjattu palkkasumma kasvoi nopeimmin yksityisen terveys- ja sosiaalipalveluiden (11,5 %), rahoitus- ja vakuutuksen (7,6 %) sekä muiden palveluiden (7,1 %) toimialoilla. Maltillisemmin palkkasumma kohosi kaupan (3,5 %) ja rakentamisen (2,3 %) toimialoilla.

”Yksityisissä terveys- ja sosiaalipalveluissa maksettiin myös kertaerä. Siksi niiden palkkasumma kasvoi enemmän kuin muilla yksityisillä toimialoilla”, Toiviainen kertoo. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme