SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Purra luulee taistelevansa vasemmistoa vastaan, mutta hyökkää hyvinvointivaltion ja työntekijöiden kimppuun

Jaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Riikka Purra hyökkäsi puoluekokouksessa sunnuntaina pitämässään linjapuheessa voimakkaasti Suomen vasemmistoa vastaan. Olkiukkoja vasemmistosta ja ”ylipaisuneesta valtiosta” rakentaessaan Purra kuitenkin tuli pikemmin hyökänneeksi suomalaista hyvinvointivaltiota vastaan. Huomionarvoista on myös, mistä Purra jätti puhumatta, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Riikka Purra kertoi puheessaan, että perussuomalaisten kannattajia yhdistää, etteivät he tiedä, mihin valtio keräämänsä verotulot käyttää. Tämä näkyi ikävästi myös valtiovarainministerin omassa puheessa. Leikkauskohteista hän perusteli valtiontalouden kannalta mitättömiä kohteita kuten aikuiskoulutustukea, jota valtio ei juuri rahoita, mutta jätti kokonaan mainitsematta leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluiden ja koulutuksen rahoitukseen, joista suuri osa hallituksen leikkauksista, mutta myös julkisen sektorin menoista koostuu. Sote-palveluita Purra ei maininnut lainkaan ja koulutuksenkin vain rasitteena julkiselle taloudelle. Tämä politiikka murentaa Suomen menestystekijöitä, Mäkynen sanoo.

Julkisista menoista lähes puolet kuluu sosiaaliturvaan ja tästä puolet eläkkeisiin. Muita suurimpia kohteita ovat sosiaali- ja terveyspalvelut ja koulutus.

- Suomessa SDP puolustaa ja haluaa kehittää julkisia palveluita, jotta ihmiset voisivat voida paremmin, tehdä yhä pidemmät työurat ja olla tuottavampia. Hyvinvointivaltiot pohjoismaissa ovat tässä kehityksessä maailman huippua ja hyökkäämällä vasemmistoa vastaan perustellaakseen leikkauksia, hyökkää Purra tosiasiassa näitä ihmisten tärkeimpinä pitämiään palveluita vastaan, Mäkynen tulkitsee.

Toinen huomiota herättävä puute Purran puheessa oli työelämäkysymysten täydellinen ohittaminen. Vielä ennen eduskuntavaaleja työntekijöiden aseman puolustajana esiintynyt puolue on unohtanut työntekijät kokonaan ja ajaa nyt suuria heikennyksiä työntekijöiden asemaan.

- Purra pitää maahanmuuttajien kiusaamista niin suurena saavutuksena, että se oikeuttaa työntekijöiden perusoikeuksien rajoitukset, potkujen antamisen helpottamisen ja työttömyysturvan rajun heikentämisen. Duunareiden pettämisen yhdistyessä Purran vihaan julkisia palveluita kohtaan on hallitusohjelmaan kirjattu julkisen sektorin neuvotteluvapautta rahoittava palkankorotuskatto. Tietenkään näistä kiusallisista takinkäännöistä hän ei halua puhua, mutta vapaa media ja oppositio tulevat hänet niistäkin tilille laittamaan syksyn aikana, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme