STTK ry.

STTK:n hallitus: Kolmikannan aitouteen mahdoton luottaa

Jaa
STTK:n hallitus on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelmassa kolmikantainen valmistelu on työlainsäädännön uudistamisen lähtökohta, mutta kolmikannan aitouteen järjestön on mahdoton luottaa.

- Konsensuksen aika on ohi. Työlainsäädäntöön liittyvissä kirjauksissa on huomioitu yksinomaan työnantajapuolen ja elinkeinoelämän tavoitteet, mutta unohdettu työntekijäjärjestöt. Kun hallitusohjelmaan on tavoitteiden lisäksi kirjattu etukäteen keinot, joilla työlainsäädäntöä uudistettaisiin, voi kysyä, mistä lopulta neuvotellaan ja mitkä työntekijäjärjestöjen todelliset vaikutusmahdollisuudet ovat, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

STTK:n mielestä hallitusohjelma on tavoitteissaan hyvin epätasapainoinen ja hyvin epäreilu. Se ennustaa konfliktoituvia työmarkkinoita.
- Esimerkiksi työtaisteluiden rajoittamiseen liittyvissä tavoitteissa hämmentää se, että halutaan saada yksittäiset ihmiset taloudelliseen vastuuseen siitä, että he osallistuvat työtaistelutoimiin. Työsuhdeturvaa halutaan heikentää samalla kun heikennettäisiin työttömän etuuksia. Vientivetoisen työmarkkinamallin kehittäminen huolettaa työelämän tasa-arvon näkökulmasta, Palola luettelee.

Kovin taaperrellen yhteistyönsä aloittaneen hallituksen seuraava koetinkivi on syksyn budjettiriihi. STTK arvioi, että talouteen liittyvissä tavoitteissa hallituspuolueet löytävät helposti sovun, mutta työmarkkinauudistukset ja julkisen talouden leikkaukset ajavat yksittäiset kansalaiset ahtaalle.
- Hallitusohjelma on hyvin ideologinen, ja puolueiden kestävin liima talous. Työmarkkinauudistukset eivät silti toteutuessaan Suomen taloutta pelasta. Ylipäätään työmarkkinapolitiikan sotkeminen näin voimakkaasti talouden vahvistamiseen on outo yhdistelmä, Palola hämmästelee.

STTK ei hyväksy hallitusohjelman työelämään liittyviä kirjauksia ja pohtii jäsenliittojensa kanssa jatkotoimia.

Miksi osaava Suomi leikkaa koulutuksesta?

Tarve työikäisen väestön osaamisen vahvistamiseksi on jatkuva Suomen haaste. Esimerkiksi työikäisen väestön ikääntyminen, digitalisaation eteneminen ja hiilineutraaliin Suomeen liittyvät tavoitteet edellyttävät koko ajan uusia taitoja ja elinikäistä oppimista.

Tätä taustaa vasten hallitusohjelman tavoite lakkauttaa aikuiskoulutustuki on STTK:n mielestä hyvin lyhytnäköistä.
- Se vaikeuttaisi entisestään osaavan työvoiman saatavuutta aloilla, jotka jo nyt kärsivät työvoimapulasta. Jos tuki nyt kohdentuu huonosti tai kasaantuu, tukea pitää kehittää, mutta ei lopettaa, Palola linjaa.


Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

STTK ry.
STTK ry.
Mikonkatu 8 A, 6. krs
00100 HELSINKI

http://www.sttk.fi

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 13 jäsenliittoa ja noin puoli miljoonaa jäsentä.

Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STTK ry.

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään5.12.2023 10:03:33 EET | Tiedote

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat antaneet yhteisen lausunnon, joka koskee työrauhalainsäädännön uudistusta. Lausunnossa toistuu aiempi näkemys siitä, että valmistelu on puutteellista, eikä kyse ole huolellisesta kolmikantaisesta valmistelusta. - Esitettävä lainsäädäntö on tehty horjuttamaan työmarkkinoiden tasapainoa ja lisäämään työnantajien yksipuolista sanelua. Esitys ei paranna työrauhaa, eivätkä järjestöt hyväksy muutoksia. Työtaisteluoikeus on perustuslain ja ihmisoikeussopimusten takaama perus- ja ihmisoikeus, jonka rajoittamiselle on tiukat kriteerit. Aitoa tarvetta rajoituksille ei järjestöjen mielestä ole – eikä siten perusoikeusrajoituksilta edellytettäviä välttämättömiä syitäkään. Hallitus ja työnantaja kyseenalaistavat esimerkiksi Kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimusten sitovuuden ja väittävät, että esitetyt muutokset eivät puutu työtaisteluoikeuden keskeiseen sisältöön. - Poliittisen työtaisteluoikeuden rajoittaminen rajoittaa samalla työntekijöiden s

STTK: Työntekijöiden rooli ja osaamistarpeet tunnistettava osana ilmastotoimia1.12.2023 11:30:00 EET | Tiedote

Talouden ja teknisen kehityksen merkitys on viime vuosina korostunut ilmastonmuutoksen hillinnässä. Panostukset puhtaaseen energiaan, teollisuuteen ja infraan ovat merkittävässä kasvussa kaikkialla maailmassa. Dubaissa 30.11. käynnistyneen YK:n COP28-ilmastokokouksen yhtenä aiheena on fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla. Myös pohjoismaiset työntekijä- ja työnantajajärjestöt kokoontuvat ensimmäistä kertaa pohtimaan vihreän siirtymän mahdollisuuksia ja työntekijöiden asemaa murroksessa. Pohjoismaisen ministerineuvoston ja Islannin hallituksen järjestämä kolmikantakokous järjestetään tänään Reykjavikissa. ─ Vihreä siirtymä on vahva talouskasvun ja investointien ajuri, talous taas vastaavasti ilmastopolitiikan kiihdyttäjä. Yritykset ovat ohittaneet poliitikot, kun haetaan ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen. Vihreä kasvu on kiistatta suuri mahdollisuus myös Suomelle, Reykjavikin kokoukseen osallistuva STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa. Globaalista osa

STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenosoitus tänään: Hallitusohjelma vahvistaa vahvojen valtaa ja heikentää heikompien oikeuksia ja turvaa18.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Tänään lauantaina STTK ja jäsenliitot osoittavat mieltä hallitusohjelman työntekijöiden oikeuksiin ja ihmisten sosiaaliturvaan kohdistamia kohtuuttomia heikennyksiä vastaan. Kohtuus kaikessa -mielenosoitus lähtee liikkeelle Helsingin Mäntymäen kentältä klo 11.00 ja suuntaa kohti Kansalaistoria, jossa ohjelma alkaa klo 12.00. STTK:n mielenosoitukseen on ilmoittautunut myös lukuisia yhteistyötahoja. Kansalaisten tyytymättömyys hallitusohjelman kirjauksiin on lisääntynyt ja eri ryhmien huoli ihmisten hyvinvoinnista ja työntekijöiden asemasta työelämässä on kasvanut. ─ Hallitusohjelmassa esitetään merkittäviä rajoituksia neuvottelujärjestelmään ja lakko-oikeuteen sekä heikennyksiä lukuisiin työsuhteen ehtoihin, etuuksiin ja turvaan. Lista on pitkä ja epäoikeudenmukainen, kun samanaikaisesti ennestään hyvin toimeen tulevia avitetaan esimerkiksi verokevennyksillä, puheenjohtaja Antti Palola sanoo. Hallitus ja sen ohjelma antavat STTK:n mielestä rukkaset aidolle yhteistyölle, neuvottelutoimin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme