YTK

Osa-aikatyön ja ansiopäivärahan yhdistelmä voi auttaa työelämän siirtymävaiheissa – ”Tämä on hyvä järjestelmä väliaikaisesti”

Jaa

Osa-aikatyöläinen voi saada taloudellista lisätukea ansiopäivärahasta, joka lasketaan kuukausittain sen mukaan, miten paljon töistä saa palkkaa. Osa-aikaisella työllä on usein myönteinen vaikutus tulevaisuuden työllisyysnäkymiin ja siksi työn vastaanottaminen kannattaa aina, sanoo YTK Työttömyyskassan asiantuntija.

Osa-aikaisen työn palkkaa voidaan täydentää ansiopäivärahalla, jos työaika on enintään 80 % kokoaikatyöstä.  

“Kokoaikatyö on kannattavampaa kuin osa-aikatyön ja päivärahan yhdistelmä – mutta tämä yhdistelmä on kannattavampaa kuin täysi työttömyys”, sanoo YTK:n erityisasiantuntija Petja Eklund

Hän muistuttaa, että osa-aikatyön vastaanottaminen on kannattava vaihtoehto myös niissä tilanteissa, joissa osa-aikatyön ja ansiopäivärahan yhdistelmä on vain vähän parempi kuin pelkkä työttömyyskorvaus. 

”Osa-aikatyöllä on vaikutusta tulevaisuuden työllisyysnäkymiin. Iso osa työpaikoista siirtyy sisäisesti ja muutenkin luoviminen työmarkkinoilla helpottuu, kun on jo kiinni työelämässä”, sanoo Eklund. 

Lisää joustoa ja uskallusta  

YTK Työttömyyskassan jäsen Pekka Heinola on samaa mieltä. Ansiopäivärahan ja osa-aikatyön yhdistelmä on auttanut häntä työelämän siirtymävaiheissa.  

”Tämä on tosi hyvä järjestelmä väliaikaisesti. Järjestelmän ansiosta olen uskaltanut tehdä vähän rohkeampia ratkaisuja työelämässä. Koko ajan olen tehnyt jotain, mikä on tärkeää.” 

Heinola työskenteli 30 vuotta rakennusalalla, mutta päätti irtisanoutua muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä hän työskentelee osa-aikaisesti 80 % työajalla henkilökohtaisena avustajana.  

”Olen ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, joten saan hieman lisätuloja ansiopäivärahasta.” 

Eklund kertoo, että niin sanottu soviteltu päiväraha vaikuttaa ansiosidonnaisen kestoon vain suhteessa tehtyihin tunteihin. Tästäkään näkökulmasta osa-aikatyön vastaanottamista ei siis kannata pelätä.  

”Jos tekee esimerkiksi 50 prosenttista osa-aikatyötä, kuluu ansiosidonnainen puolet hitaammin kuin kokonaan työttömänä. Esimerkiksi 400 päivän sijaan päivärahaa voidaan tässä tapauksessa maksaa 800 päivältä.”  

Ansiopäivärahan ja osa-aikatyön yhdistelmä:

  • Ansiopäivärahaa voi hakea myös silloin, kun on tuloa osa-aikaisesta työstä, pätkätyöstä tai sivutoimisesta yritystoiminnasta. Työajan on oltava enintään 80 % kokoaikatyöstä.  

  • ​​​​​​​Ansiopäivärahan määrä vähenee palkan myötä, kun työstä saadut tulot ja ansiopäiväraha sovitetaan yhteen. Myös osa-aikaisen työn lomapalkka huomioidaan päivärahaa laskettaessa.  

  • Päivärahaa hakiessa on aina tärkeää heti ilmoittautua TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja olemaan valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä. 

  • Jos on aikeissa irtisanoutua, kannattaa aloittaa keskustelemalla työvoimaviranomaisen kanssa. On hyvä muistaa, että työttömyysturvajärjestelmä asettaa lähtökohtaisesti 3 kuukauden karenssin, jos työntekijä itse irtisanoutuu. Tällöin ei ole oikeutta työttömyystukiin. Karenssi tulee, jos irtisanoutuu ilman pätevää syytä. Pätevät syyt on lueteltu työttömyysturvalaissa ja viranomaisella on laaja mahdollisuus soveltaa niitä. Päätöksen karenssista tekee työvoimaviranomainen. 

  • Uudessa hallitusohjelmassa on kirjauksia muutoksista, jotka voivat voimaan astuttuaan vaikuttaa päivärahan määrään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.

YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme