Taideyliopisto

Taideyliopisto mukana perustamassa eurooppalaista huippuyliopistojen allianssia

Jaa

Euroopan komissio tukee kahdeksan taideyliopiston yhteishanketta noin kahdeksalla miljoonalla eurolla. Syksyllä 2023 käynnistyvä nelivuotinen hanke on ensimmäinen musiikkilähtöinen monitaiteinen yliopistoallianssi Euroopassa.

Euroopan komissio on myöntänyt noin kahdeksan miljoonan euron rahoituksen In.Tune – Innovative Music & Art Universities in Europe -nimiselle yhteishankkeelle. Se tukee Euroopan komission tavoitetta rakentaa eri alojen huippuyliopistojen alliansseilla fokusoidumpaa ja tiiviimpää eurooppalaista yhteistyötä.

Yliopistoallianssit rakentavat yhteistä pitkän aikavälin strategiaa koulutuksen, tutkimuksen, innovaatiotoiminnan ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kehittämiseksi sekä liikkuvuuden lisäämiseksi.

Tavoitteena pysyvä yhteistyö, joka muuttaa sekä yliopistoja että yhteiskuntia

“Allianssin tavoitteena on luoda ekosysteemi, joka vaikuttaa laajasti sekä taidealojen että yhteiskuntien tulevaisuuteen toimimalla aktiivisesti koulutuksellisten, ammatillisten, yhteiskunnallisten, teknologisten ja ekologisten haasteiden ratkaisemiseksi”, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén sanoo. 

Ensimmäisellä nelivuotiskaudella luodaan rakenteita pitkäjänteiselle yhteistyölle ja eurooppalaiselle korkeakoulukampukselle, jossa liikkuvuus on sisäänrakennettu opintoihin sekä virtuaalisesti että perinteisesti toteutettuna.

”Rakennamme pohjaa tulevaisuussuuntautuneelle oppimisympäristölle, joka vahvistaa opiskelijoiden ja henkilöstön kestäviä urapolkuja sekä mahdollisuuksia vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin luovassa työssä”, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg jatkaa. 

Kahdeksan yliopiston muodostama allianssi koskettaa noin 9 000 taidealan opiskelijaa sekä yli 4 000 akateemista, tutkimus- ja hallintohenkilöstöä edustavaa toimijaa ympäri Euroopan.

”Hanke on ensimmäinen askel kohti pysyvää yhteistyötä. Tavoittelemme tulevaisuudessa yhteisiä korkeatasoisia koulutusohjelmia, joissa hyödynnetään innovatiivista pedagogiikkaa ja tutkimusta mutta myös resurssien jakamista ja osaamisen systemaattista levittämistä”, Gardberg sanoo.

”Yhteistyö tarjoaa meille erinomaiset edellytykset kehittää koulutustamme ja tutkimustamme pitkäjänteisessä ja tavoitteellisessa kansainvälisessä yhteistyössä, johon tavanomainen vaihtotoiminta ei anna mahdollisuuksia”, Hildén sanoo.

Allianssien rahoitus kanavoidaan Erasmus-ohjelmaan kuuluvan ”Eurooppalaiset yliopistot” -ohjelmatoiminnon kautta.   

Allianssia rakentavat yliopistot aakkosjärjestyksessä: 

  • Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (Ranska)
  • Escola Superior de Música de Catalunya, ESMUC (Espanja)
  • Hogeschool der Kunsten – Koninklijk Conservatorium (Hollanti)
  • Norges musikkhøgskole (Norja)
  • Taideyliopisto – Sibelius-Akatemia (Suomi)
  • Universitatea Națională de Muzică din București (Romania)
  • Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (Itävalta)
  • Univerzitet umetnosti u Beogradu (Serbia)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaarlo Hildén, Taideyliopiston rehtori, kaarlo.hilden@uniarts.fi
Emilie Gardberg, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani, emilie.gardberg@uniarts.fi

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Heikennykset kansainväliseen yhteistyöhön ovat myös heikennyksiä tieteen ja taiteen tasoon22.9.2023 14:29:35 EEST | Tiedote

Taideyliopisto juhli 10-vuotista taivaltaan lukuvuoden avajaisissa perjantaina 22.9. Rehtori Kaarlo Hildén totesi avajaispuheessaan kansainvälisyyden vaalimisen olevan tärkeää Taideyliopistolle. Taideyliopistosta on kasvanut kymmenessä vuodessa taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen edelläkävijä, joka houkuttelee kasvavassa määrin huippuosaajia myös ulkomailta.

Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali avaa näyteikkunan jazzartistien maailmaan Musiikkitalossa 4.–7.10.202321.9.2023 09:58:14 EEST | Tiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuosittainen DIG.-jazzfestivaali valtaa Musiikkitalon Black Boxin 4.–7. lokakuuta. Järjestyksessään 19. festivaali esittelee kattauksen huippumuusikoiden konsertteja. Festivaali tarjoaa konserttien lisäksi eturivin paikan kuulla artistien ajatuksia ja mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ajankohtaisista aiheista, kuten laulajan roolista jazzmusiikissa ja alan sukupuolittuneisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme