Taideyliopisto mukana perustamassa eurooppalaista huippuyliopistojen allianssia
Euroopan komissio tukee kahdeksan taideyliopiston yhteishanketta noin kahdeksalla miljoonalla eurolla. Syksyllä 2023 käynnistyvä nelivuotinen hanke on ensimmäinen musiikkilähtöinen monitaiteinen yliopistoallianssi Euroopassa.
Euroopan komissio on myöntänyt noin kahdeksan miljoonan euron rahoituksen In.Tune – Innovative Music & Art Universities in Europe -nimiselle yhteishankkeelle. Se tukee Euroopan komission tavoitetta rakentaa eri alojen huippuyliopistojen alliansseilla fokusoidumpaa ja tiiviimpää eurooppalaista yhteistyötä.
Yliopistoallianssit rakentavat yhteistä pitkän aikavälin strategiaa koulutuksen, tutkimuksen, innovaatiotoiminnan ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kehittämiseksi sekä liikkuvuuden lisäämiseksi.
Tavoitteena pysyvä yhteistyö, joka muuttaa sekä yliopistoja että yhteiskuntia
“Allianssin tavoitteena on luoda ekosysteemi, joka vaikuttaa laajasti sekä taidealojen että yhteiskuntien tulevaisuuteen toimimalla aktiivisesti koulutuksellisten, ammatillisten, yhteiskunnallisten, teknologisten ja ekologisten haasteiden ratkaisemiseksi”, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén sanoo.
Ensimmäisellä nelivuotiskaudella luodaan rakenteita pitkäjänteiselle yhteistyölle ja eurooppalaiselle korkeakoulukampukselle, jossa liikkuvuus on sisäänrakennettu opintoihin sekä virtuaalisesti että perinteisesti toteutettuna.
”Rakennamme pohjaa tulevaisuussuuntautuneelle oppimisympäristölle, joka vahvistaa opiskelijoiden ja henkilöstön kestäviä urapolkuja sekä mahdollisuuksia vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin luovassa työssä”, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg jatkaa.
Kahdeksan yliopiston muodostama allianssi koskettaa noin 9 000 taidealan opiskelijaa sekä yli 4 000 akateemista, tutkimus- ja hallintohenkilöstöä edustavaa toimijaa ympäri Euroopan.
”Hanke on ensimmäinen askel kohti pysyvää yhteistyötä. Tavoittelemme tulevaisuudessa yhteisiä korkeatasoisia koulutusohjelmia, joissa hyödynnetään innovatiivista pedagogiikkaa ja tutkimusta mutta myös resurssien jakamista ja osaamisen systemaattista levittämistä”, Gardberg sanoo.
”Yhteistyö tarjoaa meille erinomaiset edellytykset kehittää koulutustamme ja tutkimustamme pitkäjänteisessä ja tavoitteellisessa kansainvälisessä yhteistyössä, johon tavanomainen vaihtotoiminta ei anna mahdollisuuksia”, Hildén sanoo.
Allianssien rahoitus kanavoidaan Erasmus-ohjelmaan kuuluvan ”Eurooppalaiset yliopistot” -ohjelmatoiminnon kautta.
Allianssia rakentavat yliopistot aakkosjärjestyksessä:
- Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (Ranska)
- Escola Superior de Música de Catalunya, ESMUC (Espanja)
- Hogeschool der Kunsten – Koninklijk Conservatorium (Hollanti)
- Norges musikkhøgskole (Norja)
- Taideyliopisto – Sibelius-Akatemia (Suomi)
- Universitatea Națională de Muzică din București (Romania)
- Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (Itävalta)
- Univerzitet umetnosti u Beogradu (Serbia)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaarlo Hildén, Taideyliopiston rehtori, kaarlo.hilden@uniarts.fi
Emilie Gardberg, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani, emilie.gardberg@uniarts.fi
Nelli KuokkaViestintäpäällikkö
Puh:040 822 7130nelli.kuokka@uniarts.fiTietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Visa-Pekka Mertanen avaa uusia näkökulmia syntetisaattorilla improvisoituun jazziin14.1.2025 15:32:00 EET | Tiedote
Syntetisaattorit ovat läsnä kaikkialla: 1970-luvulta lähtien valtaosa musiikista, jota kuulemme vaikkapa autoradioissa, hotelliauloissa ja työpaikkojen kahvihuoneissa, sisältää syntetisaattorin. Soittimena syntetisaattorit ovat kenties saaneet 2000-luvun musiikissa enemmän näkyvyyttä kuin sähkökitarat. Syntetisaattorin tarjoamat ilmaisumahdollisuudet haastavat soittajaa ajattelemaan kuin sovittaja.
Taideyliopiston muutosneuvottelut saatiin päätökseen12.12.2024 12:43:56 EET | Tiedote
Neuvotteluiden aikana henkilöstöön kohdistuvia säästöjä onnistuttiin pienentämään. Yliopiston vuositasolla tavoittelema kustannussäästö on 2,5 miljoonaa euroa vuoden 2028 loppuun mennessä.
Kaarlo Hildén jatkaa Taideyliopiston rehtorina11.12.2024 10:46:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston hallitus valitsi musiikin maisteri Kaarlo Hildénin Taideyliopiston rehtoriksi toiselle viisivuotiskaudelle kaudelle 1.12.2025-30.11.2029. Hildén aloitti Taideyliopiston rehtorina 1.12.2020.Ingressi
Kaarlo Hildén to continue as the rector of Uniarts Helsinki11.12.2024 10:46:00 EET | Press release
The Uniarts Helsinki Board selected Master of Music Kaarlo Hildén as the rector of Uniarts Helsinki for a second five-year term from 1 December 2025 to 30 November 2029. Hildén began as the rector of Uniarts Helsinki on 1 December 2020.
Global Fest tuo yhteisöllisyyttä ja musiikin monimuotoisuutta Musiikkitalolle 11.–13.12.20245.12.2024 07:05:00 EET | Tiedote
Vuosittain järjestettävä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Fest juhlistaa kulttuurista monimuotoisuutta ja yhteenkuuluvuutta, jota tarvitaan erityisesti näin vuoden pimeimpään aikaan. Maksuton ja kaikille avoin festivaali järjestetään Musiikkitalossa 11.–13.12.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme