Aalto-yliopisto

Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali vie huomion kaupunkiluonnon tutkimukseen ja suunnitteluun

Jaa
Mitä on hiilipuutarhurointi? Aliarvioidaanko kaupunkivihreän merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä? Miten tuotetaan monihyötyistä hiilikädenjälkeä? Ensi viikolla Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestettävä Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali kutsuu oppimaan uutta hiiliviisaan kaupunkiluonnon tutkimuksesta, suunnittelusta, rakentamisesta ja hoidosta.
Lauantain tapahtumapäivässä Oodissa julkistetaan Kotipihan Hiilikortisto, joka tarjoaa ohjeita hiiliviisaaseen puutarhurointiin. Paikan päällä saa myös hiilipuutarhuroinnin valmennusta. Kuva: Mari Alaluoma.
Lauantain tapahtumapäivässä Oodissa julkistetaan Kotipihan Hiilikortisto, joka tarjoaa ohjeita hiiliviisaaseen puutarhurointiin. Paikan päällä saa myös hiilipuutarhuroinnin valmennusta. Kuva: Mari Alaluoma.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa 25.–26.8. järjestettävä Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali toteutetaan tänä vuonna kaksipäiväisenä tapahtumana ja se sisältää tutkimustuloksia esittelevän seminaaritilaisuuden sekä kaikille kaupunkilaisille suunnatun tapahtumapäivän.

“Kaupunkien viheralueilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja sen vaikutuksiin sopeutumisessa. Tulostemme mukaan Helsingissä viheralueet sitovat noin seitsemän prosenttia kaupungin fossiilisten polttoaineiden poltosta aiheutuvista päästöistä, josta jopa puolet tulee rakennetuista viheralueista. Lisäksi kaupunkivihreä tukee sekä ihmisten että ilmaston hyvinvointia”, kertoo CO-CARBON-hankkeen johtaja professori Leena Järvi Helsingin yliopistosta. 

“Onkin kiinnitettävä huomiota siihen, millaisia viheralueita suunnittelemme sekä miten ne toteutamme ja miten niitä ylläpidämme”, CO-CARBON-hankkeen varajohtaja professori Ranja Hautamäki Aalto-yliopistosta täydentää.

Festivaali avataan perjantaina 25.8. Towards green and carbon-smart cities -tiedeseminaarilla, jossa esitellään CO-CARBON-tutkimushankkeen tuloksia ja keskustellaan kaupunkivihreän roolista osana kaupunkien ilmastotyötä. Seminaari on suunnattu erityisesti kaupunkisuunnittelun ja viheralan ammattilaisille, tiedeyleisölle sekä kaikille ilmastoviisaiden kaupunkien kehittämiseen ja päätöksentekoon osallistuville.

Lauantaina 26.8. kutsutaan kaikki kaupunkilaiset inspiroitumaan hiilipuutarhuroinnista. Luvassa on ohjelmaa sekä Oodissa että Oodin lähiympäristössä. Suomenkielisiä lyhyitä tutkijapuheenvuoroja täydentävät mm. Missä hiili piilee -kävelyt Töölönlahdella sekä lapsille suunnattu Hiili vieköön! -työpaja sekä Piirrä oma puu -työpaja. Iltapäivällä kuullaan miten aktivismi voi viedä kohti hiiliviisasta kaupunkia. Aihepiiri nostetaan kansainväliselle tasolle, kun lauantain pääpuhuja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo kaupunkivihreän merkityksestä kortteleista aina EU-tasolle. Kummatkin päivät sisältävät myös eri toimijoita yhteen tuovat paneelikeskustelut.

Festivaali osuu samaan ajankohtaan Puunhalausviikon kanssa ja lauantain yleisötapahtuma juhlistaa myös Suomen luonnon päivää

Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaali on osa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamaa CO-CARBON-tutkimushanketta ja se järjestetään joka toinen vuosi. Ensimmäinen festivaali toteutettiin vuonna 2021. Hankkeen tavoitteena on mitata ja mallintaa kaupunkivihreän hiilensidontakykyä. Uusia ratkaisuja hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon kehitetään myös yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupunkien ja muiden toimijoiden kanssa. Hanke toteutetaan Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Kööpenhaminan yliopiston yhteistyönä. Festivaalin ohjelmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa on mukana muun muassa Viherympäristöliitto.

Festivaalin ohjelman löydät täältä.

Ilmoittautumisen perjantain seminaaripäivään löydät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Alatalo
Vuorovaikutusvastaava
elina.alatalo@aalto.fi
050 509 9027


Leena Järvi
Hankkeen vastuullinen johtaja
leena.jarvi@helsinki.fi
050 311 0371

Ranja Hautamäki
Hankkeen varajohtaja
ranja.hautamaki@aalto.fi
050 523 2207

Kuvat

Lauantain tapahtumapäivässä Oodissa julkistetaan Kotipihan Hiilikortisto, joka tarjoaa ohjeita hiiliviisaaseen puutarhurointiin. Paikan päällä saa myös hiilipuutarhuroinnin valmennusta. Kuva: Mari Alaluoma.
Lauantain tapahtumapäivässä Oodissa julkistetaan Kotipihan Hiilikortisto, joka tarjoaa ohjeita hiiliviisaaseen puutarhurointiin. Paikan päällä saa myös hiilipuutarhuroinnin valmennusta. Kuva: Mari Alaluoma.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 12 000 opiskelijaa ja yli 4000 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Nimitys: Professori Jyri Hämäläinen Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi18.9.2023 12:33:53 EEST | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus on nimittänyt professori Jyri Hämäläisen Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi 1.12.2023 alkaen viisivuotiskaudeksi. Hän seuraa tehtävässä Ossi Naukkarista, jonka kausi päättyy 31.10.2023. Tekniikan tohtori, professori Jyri Hämäläinen toimi Sähkötekniikan korkeakoulun dekaanina vuosina 2015–2023 ja varadekaanina vuosina 2014–2015. Hänet nimitettiin määräaikaiseksi professoriksi Teknilliseen korkeakouluun vuonna 2008 ja Aalto-yliopiston vakinaisen professuurin hän sai vuonna 2013. Ennen Aalto-yliopistoon tuloaan hän työskenteli Oulun yliopistossa ja teollisuudessa, muun muassa Nokia Networks -yhtiössä. Jyri Hämäläisellä on 240 tieteellistä julkaisua ja 37 patenttia tai patenttihakemusta Yhdysvalloissa. Hän on Oulun yliopiston dosentti ja Teknillisten Tieteiden Akatemian jäsen. Jyri Hämäläinen on suorittanut tohtorintutkinnot sovelletusta matematiikasta (FT) Oulun yliopistossa ja tietoliikenteen signaalin käsittelystä (TkT) Teknillisessä kork

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme