Pohjois-Savon ELY-keskus

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Maaveden ja Sysmä-Paron vedenkorkeuksiin ja virtaamiin selvitetään (Etelä-Savo, Pohjois-Savo)

Jaa
Paikalliset asukkaat ja mökkeilijät ovat olleet huolestuneita etenkin Sysmän ja Paron vedenkorkeuksista, joiden koetaan laskevan haitallisen alas etenkin loppukesästä.
Kuva: ELY-keskus
Kuva: ELY-keskus

Pohjois-Savon ja Etelä-Savon ELY-keskusten sekä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteishankkeessa on aloitettu selvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista Maaveden ja sen alapuolisten vesistöjen (mm. Sysmä-Paro, Jokijärvi ja Joroisvirta) vedenkorkeuksiin ja virtaamiin sekä vesistön tilaan ja käyttöön. Selvityksen tavoitteena on parantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumista Maavedellä ja sen alapuolisella Sysmäjärven vesistöreitillä. Selvityksessä pyritään löytämään Maaveden säännöstelylle sopeutuva juoksutusohje, jolla voitaisiin vähentää tulvasta ja kuivuudesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia vesistöreitillä.

Maaveden säännöstelyn ongelmana on mm. kalenteriin sidottu pakollinen vedenpinnan alennus kevättalvella. Maaveden nykyinen säännöstelylupa on peräisin 1970-luvulta, jolloin lumimäärät talvella olivat suuria ja tulvat esiintyivät pääsääntöisesti keväällä. Ilmastonmuutoksen myötä kevät on aikaistunut ja lumimäärät ovat jääneet joinakin talvina hyvin vähäisiksi, joten säännöstelyluvan edellyttämä vedenpinnan kevätalennus on käymässä epätarkoituksenmukaiseksi. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttama kesän kuivuusjaksojen voimistuminen ja talviaikaisten tulvien lisääntyminen voivat aiheuttaa säännöstelyn sopeuttamistarvetta.

Maaveden säännöstelyllä on vaikutuksia alapuolisen Sysmäjärven reitin vedenkorkeuksiin ja virtaamiin. Paikalliset asukkaat ja mökkeilijät ovat olleet huolestuneita etenkin Sysmän ja Paron vedenkorkeuksista, joiden koetaan laskevan haitallisen alas etenkin loppukesästä. Ilmastonmuutos lisää pitkien kuivakausien riskiä kesällä, joten ongelman odotetaan pahenevan tulevaisuudessa. Maaveden säännöstelyn kehittämisen lisäksi selvityksessä tarkastellaan mahdollisuuksia vedenpinnan laskun hillitsemiseen Sysmäjärven luusuaan rakennettavalla pohjapadolla. Pohjapadon mitoituksessa on otettava huomioon myös alapuolinen vesistö siten, että virtaama Huutokoskeen ja sen alapuoliseen vesistöön voidaan turvata myös pitkinä kuivakausina.

Hankkeen onnistumisen kannalta on tärkeää löytää sellainen säännöstelyratkaisu, jolla parannetaan vesioloja sekä Maavedellä että koko alapuolisella vesistöreitillä. Säännöstelyohjeen muuttamisen vaikutuksia arvioidaan vesistöjen virkistyskäytön lisäksi erityisesti vesiluonnon ja tulva- ja kuivuusriskien kannalta. Selvityksen pohjalta ELY-keskus voi käynnistää padotus- ja juoksutusselvityksen laatimisen Sysmäjärven reitille sekä tarvittaessa hakea muutosta nykyiseen säännöstelylupaan. Myös luvanhaltija (Savon Voima Oyj) voi hakea muutosta lupaan.

Selvitys tehdään yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Hankkeelle on nimetty ohjausryhmä, jossa ovat mukana alueen ELY-keskusten ja SYKE:n lisäksi Joroisten ja Pieksämäen kuntien edustajat, Maaveden ja Jokijärven säännöstelyn luvanhaltija, MTK-Etelä-Savo, Virtasalmi-Joroinen kalatalousalue sekä Pelastakaa Sysmäjärvi ry. Ryhmän ensimmäinen kokous oli 15.8.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Tuulikki Miettinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 0295 026 828, tuulikki.miettinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: ELY-keskus
Kuva: ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202329.8.2023 14:28:02 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla korkeudella kuin elokuun alussa, vaikka Konnuksen tulvakanava on ollut auki 2.8. alkaen. Vedenpinta kävi 15 cm korkeammalla lisäjuoksutuksesta huolimatta. Järvien pinnat säilyvät loppukesän ajan virkistyskäytön kannalta hyvällä tasolla. Usein alkusyksyllä ilmenevää alhaisen vedenkorkeuden kautta ei päässe syntymään tänä vuonna. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat 5-10 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Myös Juojärvi on 5 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 22 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,50. Saimaallakin on aloitettu lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme