Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Maaveden ja Sysmä-Paron vedenkorkeuksiin ja virtaamiin selvitetään (Etelä-Savo, Pohjois-Savo)
Pohjois-Savon ja Etelä-Savon ELY-keskusten sekä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteishankkeessa on aloitettu selvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista Maaveden ja sen alapuolisten vesistöjen (mm. Sysmä-Paro, Jokijärvi ja Joroisvirta) vedenkorkeuksiin ja virtaamiin sekä vesistön tilaan ja käyttöön. Selvityksen tavoitteena on parantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumista Maavedellä ja sen alapuolisella Sysmäjärven vesistöreitillä. Selvityksessä pyritään löytämään Maaveden säännöstelylle sopeutuva juoksutusohje, jolla voitaisiin vähentää tulvasta ja kuivuudesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia vesistöreitillä.
Maaveden säännöstelyn ongelmana on mm. kalenteriin sidottu pakollinen vedenpinnan alennus kevättalvella. Maaveden nykyinen säännöstelylupa on peräisin 1970-luvulta, jolloin lumimäärät talvella olivat suuria ja tulvat esiintyivät pääsääntöisesti keväällä. Ilmastonmuutoksen myötä kevät on aikaistunut ja lumimäärät ovat jääneet joinakin talvina hyvin vähäisiksi, joten säännöstelyluvan edellyttämä vedenpinnan kevätalennus on käymässä epätarkoituksenmukaiseksi. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttama kesän kuivuusjaksojen voimistuminen ja talviaikaisten tulvien lisääntyminen voivat aiheuttaa säännöstelyn sopeuttamistarvetta.
Maaveden säännöstelyllä on vaikutuksia alapuolisen Sysmäjärven reitin vedenkorkeuksiin ja virtaamiin. Paikalliset asukkaat ja mökkeilijät ovat olleet huolestuneita etenkin Sysmän ja Paron vedenkorkeuksista, joiden koetaan laskevan haitallisen alas etenkin loppukesästä. Ilmastonmuutos lisää pitkien kuivakausien riskiä kesällä, joten ongelman odotetaan pahenevan tulevaisuudessa. Maaveden säännöstelyn kehittämisen lisäksi selvityksessä tarkastellaan mahdollisuuksia vedenpinnan laskun hillitsemiseen Sysmäjärven luusuaan rakennettavalla pohjapadolla. Pohjapadon mitoituksessa on otettava huomioon myös alapuolinen vesistö siten, että virtaama Huutokoskeen ja sen alapuoliseen vesistöön voidaan turvata myös pitkinä kuivakausina.
Hankkeen onnistumisen kannalta on tärkeää löytää sellainen säännöstelyratkaisu, jolla parannetaan vesioloja sekä Maavedellä että koko alapuolisella vesistöreitillä. Säännöstelyohjeen muuttamisen vaikutuksia arvioidaan vesistöjen virkistyskäytön lisäksi erityisesti vesiluonnon ja tulva- ja kuivuusriskien kannalta. Selvityksen pohjalta ELY-keskus voi käynnistää padotus- ja juoksutusselvityksen laatimisen Sysmäjärven reitille sekä tarvittaessa hakea muutosta nykyiseen säännöstelylupaan. Myös luvanhaltija (Savon Voima Oyj) voi hakea muutosta lupaan.
Selvitys tehdään yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Hankkeelle on nimetty ohjausryhmä, jossa ovat mukana alueen ELY-keskusten ja SYKE:n lisäksi Joroisten ja Pieksämäen kuntien edustajat, Maaveden ja Jokijärven säännöstelyn luvanhaltija, MTK-Etelä-Savo, Virtasalmi-Joroinen kalatalousalue sekä Pelastakaa Sysmäjärvi ry. Ryhmän ensimmäinen kokous oli 15.8.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava vesitalousasiantuntija Tuulikki Miettinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 0295 026 828, tuulikki.miettinen(at)ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savossa toukokuussa 13 154 työtöntä työnhakijaa25.6.2025 08:08:31 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli toukokuun lopussa 13 154 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 085 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (18,8 %). Näistä lomautettuja oli 1 027, mikä on 7 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-0,7 %).
Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote
Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 08:46:26 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Luonnon kokonaisvaltainen kunnostaminen alkaa Rautavaaran Tiilikan seudulta16.6.2025 09:57:50 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa ennallistetaan ja kunnostetaan heikentyneitä elinympäristöjä osana Priodiversity LIFE –hanketta. Toimia tehdään laajassa yhteistyössä, tavoitteena luontokadon pysäyttäminen. Luonnon kokonaisvaltainen kunnostaminen aloitetaan Rautavaaran Tiilikan seudulla, jossa luonnontilaa parannetaan ennallistamalla muun muassa soita, pienvesiä ja metsiä.
Pohjois-Savossa kesän levätilanne on alkanut rauhallisesti13.6.2025 10:38:03 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen sinileväseuranta alkoi viime viikolla. Pohjois-Savossa leväseurannan ensimmäisellä ja toisella viikolla ei ole havaittu leväkukintoja järvien vakioseurantapaikoilla. Viikoittainen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme