Oulun yliopisto

Oulun seudun päiväkoteja mukana laajassa kansainvälisessä lasten liikuntatutkimuksessa

Jaa
SUNRISE Finland -tutkimuksessa selvitetään, kuinka suuri osa suomalaisista päiväkoti-ikäisistä lapsista liikkuu, käyttää digitaalista mediaa ja nukkuu Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukaisesti. Lisäksi mitataan lasten motoriset ja kognitiiviset taidot ja verrataan suomalaisten lasten tuloksia muiden maiden lasten tuloksiin. SUNRISE-tutkimuksessa on mukana yli 60 maata eri puolilta maailmaa. Tänä syksynä toteutettavaan Oulun tutkimusosuuteen etsitään lisää päiväkoteja ja 3- ja 4-vuotiaita lapsia huoltajineen Oulun seudulta.
Kuva Pixabay
Kuva Pixabay

SUNRISE Finland -tutkimus on osa kansainvälistä SUNRISE-hanketta, jonka päätavoitteena on selvittää, kuinka suuri osa lapsista eri puolilla maailmaa täyttää WHO:n julkaisemat alle kouluikäisten lasten liikunnan, paikallaanolon ja nukkumisen suositukset. Hankkeessa tutkitaan lasten motorisia ja kognitiivisia taitoja sekä ylipainon esiintyvyyttä valituissa maissa. Lisäksi selvitetään, millaiset lapseen, perheeseen, ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvät tekijät ovat yhteydessä lasten liikkumiseen, paikallaanoloon ja nukkumiseen.

Tutkimuksen Suomen osuuteen kutsutaan paikallisten päiväkotien kautta yhteensä noin 1000 lasta ja heidän huoltajansa Helsingissä, Espoossa, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa sekä näiden kaupunkien läheisissä maaseutukunnissa. Oulun seudulla tutkimus toteutetaan syksyllä 2023.

Tutkimukseen osallistuvien lasten motorisia taitoja mitataan erilaisilla leikinomaisilla tehtävillä, kuten vauhdittomalla pituushypyllä ja yhden jalan seisonnalla. Lisäksi lapset pelaavat tablettitietokoneella pelejä, jotka mittaavat työmuistia ja tarkkaavuuden säätelyä. Lasten liikkumista, paikallaanoloa ja nukkumista mitataan erilaisilla liikemittareilla. Vanhemmat täyttävät lisäksi kyselyjä, jotka liittyvät digitaalisen median käyttöön, luonnossa liikkumiseen sekä henkiseen hyvinvointiin. Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat diplomin osallistumisesta ja vanhemmat halutessaan liikemittarimittaukseen perustuvaa tietoa lapsensa liikkumisen ja paikallaanolon määrästä.

Pienten lasten liikkumiskäyttäytymisen tutkiminen on tärkeää

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt yhdeksi keskeisimmäksi tavoitteekseen lasten ylipainon ehkäisemisen. WHO julkaisi vuonna 2019 maailmanlaajuiset suositukset alle kouluikäisten lasten liikkumisesta, paikallaanolosta ja nukkumisesta. Suositusten mukaan 3–4-vuotiaiden lasten tulisi liikkua vähintään kolme tuntia päivittäin, josta vähintään tunti reippaasti tai rasittavasti. Lisäksi lasten digitaalisen median käyttö tulisi rajoittaa tuntiin vuorokaudessa ja pitkiä istumisjaksoja tulisi välttää.

Lasten pitäisi suositusten mukaan nukkua yöunet ja päiväunet yhteen laskettuna 10-13 tuntia vuorokaudessa. Varhaislapsuus on kriittinen ajanjakso tärkeiden fyysisten, motoristen ja kognitiivisten taitojen kehittymiselle. Tätä herkkää ajanjaksoa voidaan hyödyntää vaikuttamalla positiivisesti erilaisten taitojen kehittymiseen ja muovautumiseen ja sitä kautta terveeseen kasvuun. Vaikutukset voivat ulottua myös pitkälle aikuisuuteen.

Miksi osa lapsista ei liiku riittävästi?

Tutkimuksessa selvitetään lasten liikkumista selittäviä tekijöitä ja vanhempien henkistä hyvinvointia. Mielenterveysongelmat ovat maailmanlaajuisesti merkittävä ja yhä lisääntyvä kansanterveyden ja -talouden haaste. Vanhempien henkistä hyvinvointia tukemalla voitaisiin mahdollisesti edistää koko perheen terveellisiä elintapoja ja lasten tervettä kasvua ja kehitystä. Tutkimuksessa selvitetään myös mahdollisia liikkumisen eroja kaupunkimaisissa ja maaseutumaisissa ympäristöissä asuvien lasten välillä.

Tutkimusta Suomessa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö, Juho Vainion säätiö ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö. Tutkimuksen toteuttaa Folkhälsanin tutkimuskeskus yhteistyössä australialaisen Wollongongin yliopiston sekä Helsingin, Turun, Itä-Suomen ja Oulun yliopistojen ja ODL Liikuntaklinikan kanssa.

Kiinnostuneet päiväkodit voivat ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen sunrise@folkhalsan.fi ja vanhemmat voivat ilmoittautua päiväkodilta saamiensa ohjeiden mukaan.

Tutkimuksen internetsivut: https://www.folkhalsan.fi/fi/sunrise/

Instagram: sunrisefinland

Facebook: SUNRISE Finland study

X: @SUNRISEFinland

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Ulla-Maija Luoma
ODL Liikuntaklinikka ja Oulun yliopisto
ulla-maija.luoma@odl.fi
0503125805


Tutkijatohtori ja projektinvetäjä Elina Engberg
Folkhälsanin tutkimuskeskus
elina.engberg@folkhalsan.fi
0405662341  

Kuvat

Kuva Pixabay
Kuva Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston projektissa yhdistyvät 6G-teknologia ja autonomiset autot25.9.2023 06:47:00 EEST | Tiedote

6G-tutkimus on Oulun yliopistossa jo pitkällä, ja se on vahvaa. M3S-tutkimusryhmä on yksi Euroopan suurimmista ohjelmistoalan tutkimusyksiköistä, jossa on erikoistuttu muun muassa autojen ohjelmistoihin. Alkaneen 6G Visible -projektin päätavoite on selvittää 6G-teknologian mahdollisuuksia ajoneuvojen itsenäisen ajamisen kehittämisessä ja itsenäisen ajamisen 6G-teknologialle asettamia vaatimuksia.

Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote

Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme