Helsingfors universitet

Nya namn i kalendern 2025

Dela
År 2025 kommer att föra med sig nya namn i almanackan. Den finska namnsdagskalendern får då 33 stycken och den finlandssvenska 27 stycken nya namn. Välkommen till Helsingfors universitets Tankehörna torsdagen den 31 augusti kl. 13–14 för att höra mer om uppdateringen!
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Namnsdagskalendern uppdateras var femte år. Det är Helsingfors universitet som ansvarar för uppdateringen och det är universitetet som har upphovsrätt på namnsdagslistorna. Uppdateringen för år 2025 har gjorts av docent i namnforskning Minna Saarelma-Paukkala och filosofie doktor Leila Mattfolk. Uppdateringen har godkänts av Helsingfors universitets rektor Sari Lindblom.

Under tillställningen presenterar Minna Saarelma-Paukkala den finska namnsdagsförnyelsen och Leila Mattfolk den finlandssvenska. Efter presentationen har publiken möjlighet att ställa frågor till forskarna om namnsdagar.

Uppdateringen 2025 bygger på material om förnamnen på finsk- och svenskspråkiga finländare som levde i början av 2018. Till det här materialet har forskarna lagt till förnamnen på barn födda i Finland mellan 2018 och 2022. Forskarna fick materialet av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Grundvillkoret för att ett namn skulle införas i den finska kalendern var att namnet förekom hos minst 500 kvinnor eller män i materialet. Det här innebär att de nya namn som godkänts sammanlagt bärs av 26 131 finskspråkiga personer. För att få ingå i den finlandssvenska kalendern krävdes att namnet förekom hos minst 50 personer, vilket innebär att de godkända nya namnen bärs av sammanlagt 1751 svenskspråkiga personer i Finland.

Välkommen till Tankehörnan (Universitetsgatan 4) för att höra mer!

Kontaktuppgifter för mera information:

Minna Saarelma-Paukkala, minna.saarelma@helsinki.fi, p. +358 2941 22947

Leila Mattfolk, leila.mattfolk@gmail.com, p. +358 40 701 6165.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos
Ladda ned bild

Om

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya. 

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

Helsingfors universitet Finlands populäraste högskola i den gemensamma ansökan – juridik och medicin de populäraste ansökningsmålen6.7.2023 11:30:16 EEST | Tiedote

Helsingfors universitets starka dragningskraft fortsätter med över 30 000 sökande i vårens gemensamma ansökan. Av dessa blev 4000 antagna, det vill säga var åttonde sökande. De populäraste ansökningsmålen var juridik och medicin. Av dem som sökte till ett magisterprogram, sökte nästan hälften till det nya magisterprogrammet för utveckling av hälsovården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum