Mielenterveyspalvelujen palvelukatkot ruuhkauttivat MIELI ry:n Kriisipuhelinta
Monet mielenterveys- ja sosiaalipalvelut ovat lomien vuoksi kesällä kokonaan tauolla, mutta ihmisten avuntarve jatkuu myös loma-aikana. Palvelukatkot näkyvät kasvavana ruuhkana MIELI ry:n Kriisipuhelimessa, johon tuli kesän aikana ennätysmäärä, yli 70 450 puhelua.

Aiempi kesäkuukausien ennätys vuodelta 2022 oli reilut 66 000 soittoyritystä. Tänä vuonna pelkästään heinäkuussa puheluita tuli 38 270, mikä on uusi kuukausikohtainen ennätys. Puheluihin pystyttiin vastaamaan kesä-heinäkuussa yhteensä 14 600 kertaa. Myös MIELI ry:n aikuisille suunnatussa chat-palvelussa yhteydenottojen määrä nousi heinäkuussa uuteen ennätykseen, 999 kappaleeseen.
Ruuhkaa selittää se, että palvelujen ollessa suljettuina asiakkaita on kehotettu olemaan yhteydessä Kriisipuhelimeen. MIELI ry:n tekemän seurannan mukaan (n = 162) asiakkaita ohjattiin Kriisipuhelimeen esimerkiksi akuuttipsykiatriasta, päivystyksestä ja lastensuojelusta. Asiakkaat ovat ottaneet myös omatoimisesti yhteyttä ollessaan ilman hoitokontaktia.
- Erityisesti mielenterveyspalveluissa ei ole tarjolla mitään vaihtoehtoista kontaktia tai keskusteluapua ahdistuneelle tai itsetuhoisillekaan asiakkaille. Monilla odotusaika seuraavaan tapaamiseen on syksyyn asti ja se tuntuu asiakkaan näkökulmasta kohtuuttomalta, kertoo MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa.
Yleisin keskusteluaihe on paha olo
Kriisipuhelimen soittajien yleisin keskusteluaihe on myös tänä kesänä paha olo (17 %). Pahan olon alle kirjataan mm. ahdistuneisuus, masentuneisuus ja pelot. Seuraavaksi yleisimmät syyt ovat ihmissuhdeongelmat (14 %) ja arjessa selviytymisen ongelmat (11 %).
- Keskusteluapua hakevat puhuvat lähtökohtaisesti omasta vaikeasta elämäntilanteesta tai kriisistä. Pahaa oloa voi lisätä myös kansallinen tai globaali huoli. Kesällä soittajia ovat huolestuttaneet aiempien aiheiden kuten koronapandemian ja Ukrainan kriisin lisäksi esimerkiksi hallitusohjelmassa suunnitellut leikkaukset, kertoo puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter.
Soitto Kriisipuhelimeen auttaa sillä 98 % annetusta palautteesta on kiittävää. 284 puhelussa soittaja sanoi, ettei aio satuttaa itseään tai tehdä itsemurhaa.
Keskusteluapua on saatavilla
MIELI ry:n Kriisipuhelimen suomenkielinen linja on auki 24/7 numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua jo kuudella kielellä: ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi, venäjäksi ja ukrainaksi. Kielilinjat ovat auki 20 tuntia viikossa. Solmussa-chat on auki maanantaista keskiviikkoon klo 15–19 ja torstaina klo 15–21. 12–29-vuotiaille nuorille suunnattu Sekasin-chat on avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna WinterKriisipuhelintoiminnan päällikköMIELI rf
Puh:040 587 5197Kirsi MaunulaViestintäpäällikkö, MIELI ry
Puh:041 543 8286kirsi.maunula@mieli.fiSanna VesikansaJohtaja, Kriisitoiminnot, MIELI ry
Puh:040 745 9586sanna.vesikansa@mieli.fiMIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Dom som riskerar begå självmord får inte tillräcklig vård4.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
Dom som kontaktar MIELI rf tar kontakt om allt allvarligare situationer och det är allt vanligare att den som svarar måste ringa 112. Antalet självmord har minskat med hälften sedan den ekonomiska depressionen på 1990-talet, men fortfarande har Finland de högsta självmordssiffrorna i Norden, ungefär 750 per år.
Itsemurhavaarassa olevat eivät saa riittävää hoitoa4.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
MIELI ry:n yhteydenottajien tilanteet ovat aiempaa vakavampia, ja päivystävät soittavat 112:seen yhä useammin. Itsemurhien määrä on puolittunut 1990-luvun lama-aikojen jälkeen, mutta edelleen Suomen noin 750 itsemurhakuolemaa vuodessa on Pohjoismaiden korkein luku.
Satu Raappana johtamaan nuorten mielenterveystyötä MIELI ry:ssä2.9.2023 00:00:00 EEST | Tiedote
Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet noin neljänneksellä koronapandemian jälkeen. Pandemia iski erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointiin. MIELI ry vahvistaa omassa työssään nuorten mielenterveystyötä kokoamalla yhteen talon asiantuntemusta ja suuntaamalla sitä strategisesti.
Rasisminvastaisen tiedonannon merkitys selviää käytännön teoissa1.9.2023 14:20:55 EEST | Tiedote
Pitkittynyt rasismikeskustelu ja epäselvä irtisanoutuminen rasismista on kuormittanut kohtuuttomasti monien kansalaisten mielenterveyttä ja turvallisuudentunnetta. Tiedonanto sisältää tarpeellisia kirjauksia, mutta resursoinnin puute herättää huolen niiden toteutumisesta.
Kristelefonen märker av ökat illamående bland unga män20.6.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
Bland de unga män som ringer MIELI rf:s kristelefon har antalet konkreta suicidplaner mer än fördubblats i vår jämfört med samma period 2020. Också självdestruktiva tankar, ångest, depression och rädslor har ökat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme