ELY-keskukset

Moni konkurssi voitaisiin estää varhaisella puuttumisella

Jaa
Yrittäjä voi korjata vaikean taloustilanteen myös kevyillä toimilla. Tärkeää on, että toimiin ryhdytään ajoissa

Konkurssien ja velkajärjestelyjen määrät nousseet

Konkurssien määrä oli tammi–kesäkuussa 2023 vuoden takaiseen verrattuna 21,3 prosentin kasvussa. Tänä vuonna on aloitettu myös viime vuotta enemmän yrityssaneerauksia. Konkurssi tai yrityssaneeraus eivät kuitenkaan sovi kaikille yrityksille. Yrittäjiä hakeutuu myös velkajärjestelyyn. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi hakea velkajärjestelyä sekä yritystoiminnan että yksityistalouden velkoihin. Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusten määrä on noussut edellisvuodesta. Elinkeinonharjoittajien velkajärjestelyiden määrä on tähän saakka ollut vähäinen, mutta odotettavissa on hakemusmäärien kasvaminen tulevaisuudessa. Viime vuosien lakimuutosten myötä elinkeinonharjoittajan mahdollisuutta päästä velkajärjestelyyn on helpotettu.

Yrittäjät ovat hakeneet apua Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelusta

Tilanne on näkynyt myös Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelussa, johon on tullut yhteydenottoja enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Heinäkuun loppuun mennessä palveluun on tullut noin 2200 yhteydenottoa, joista osa on koskenut yrityksen lopettamista tai konkurssia. Kysyntään on pystytty vastaamaan ja yli puolessa tapauksista puhelinneuvonta riittää. Jos suuremmalle avulle on tarve, neuvontapalvelusta voidaan ohjata yrittäjä oikean palvelun piiriin. Esimerkiksi suuressa osassa Suomea toimivat Yrittäjän talousavun alueelliset tukipalvelut tarjoavat mahdollisuuden kasvokkaiseen tukeen.

Moni konkurssi voitaisiin estää

Yrityksen ajautuminen konkurssiin on mahdollista estää tarttumalla toimeen ajoissa: ”yrittäjä voi korjata vaikean taloustilanteen myös yrityssaneerausta ja velkajärjestelyä kevyemmillä toimilla. Tärkeää on, että toimiin ryhdytään ajoissa. On mahdollista tehdä maksujärjestelyjä, säästötoimia tai esimerkiksi parantaa markkinointia. Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelussa käydään yrittäjän tilanne läpi asiantuntijan kanssa ja yrittäjä saa tilanteeseen sopivat toimintaohjeet. Mitä aikaisemmin ottaa yhteyttä, sitä enemmän on mahdollisuuksia korjata tilanne ja pelastaa yritys”, sanoo Jari Leskinen, Yrittäjän talousapu -palvelusta vastaava TE-asiakaspalvelukeskuksen kehityspäällikkö.

Talousosaamiseen panostetaan

Yrittäjien tilannetta on pyritty parantamaan viime hallituskaudella tekemällä useita muutoksia yrityssaneerausta ja velkajärjestelyä koskeviin lakeihin. Uudessa hallitusohjelmassa tavoitteena on tehdä suomalaisista maailman talousosaavin kansa. Hallitusohjelmassa vahvistetaan myös taloustaitojen opetusta ja yrittäjyyskasvatusta kaikilla koulutusasteilla. Yrittäjän talousapu -palvelu tekee vaikuttamistyötä yrittäjien talousosaamisen hyväksi osana EU:n laajuista Early Warning Europe -verkostoa.

Yrittäjän talousapu palvelee

  • suomeksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 880 (pvm/mpm)
  • ruotsiksi to klo 9–16.15 numerossa 0295 024 881 (pvm/mpm)
  • englanniksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 882 (pvm/mpm)
  • yrittajantalousapu.fi

Yrittäjän talousapua koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön ohjaama ELY-keskusten ja TE-toimistojen yhteinen TE-asiakaspalvelukeskus. Palvelua kehitetään osana EU:n laajuista Early Warning -toimintamallia.

Tiedot konkurssien, velkasaneerauksien ja velkajärjestelyjen määrästä:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jari Leskinen
kehityspäällikkö
Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus
02950 24468
jari.s.leskinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme