Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys pieneni heinäkuussa kolmanneksi eniten koko maassa

Jaa
Kainuun työttömien työnhakijoiden määrä väheni heinäkuussa 2 % vuoden takaisesta. Työttömyysaste oli koko maan neljänneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys supistui edellisvuodesta. Työvoiman kysyntä on pudonnut merkittävästi kesäkuusta lähtien.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2023.

Kainuussa oli heinäkuun lopussa 2 847 työtöntä työnhakijaa, mikä on 69 henkeä vähemmän (-2 %) kuin vuotta aiemmin. Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen oli ELY-keskusalueista kolmanneksi suurinta, koko maassa työttömyys lisääntyi 2 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 9,3 %, mikä on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli ELY-keskusalueista neljänneksi pienin ja matalammalla kuin kertaakaan heinäkuussa Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Koko maassa työttömyysaste oli 10,5 %, mikä on 0,2 prosenttiyksikköä vuoden takaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömiä oli kuun lopussa 614, mikä on 8 % vähemmän (-53) kuin vuotta aiemmin. Edelliskuusta pitkäaikaistyöttömyys nousi 3 % (+15). Pitkäaikaistyöttömiä oli 22 % työttömistä, vuotta aiemmin osuus oli 23 %.

Työpaikkojen määrä laskenut selkeästi

Työvoiman kysyntä on ollut alkuvuonna vilkasta mutta viimeiset kaksi kuukautta paikkamäärä on pudonnut merkittävästi. Heinäkuussa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 34 % vähemmän (-307) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 596. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (151), palvelu- ja myyntityöntekijöille (148) sekä ryhmälle muut työntekijät (88).

Tekijöistä on edelleen pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia sekä teollisuustuotteiden kokoonpanijoita. Haastavaa oli löytää myös muun muassa suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä sekä konepaja- ja valimotyöntekijöitä, asentajia ja korjaajia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 26. syyskuuta 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu


Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 023 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Vuosien 2020 ja 2021 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot Kainuun alueella19.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnat ovat jo vuosina 2020 ja 2021 valinneet edelliset Viisikanta-palkintojen saajat, mutta koronapandemia on lykännyt palkintojen jakoa Kainuussa aina näihin päiviin saakka. Kainuun alueen palkinnot jaettiin Hyrynsalmen Vanhalla asemalla tiistaina 19.9.2023 kello 10 alkaneessa tilaisuudessa. Palkinnot jakoi museonjohtaja Antti Mäkinen Kainuun Museolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme