Leivon Leipomo Oy

Unohdettu ohra palaa suomalaiseksi superfoodiksi

Jaa
Kaurabuumin vanavedessä nousee esiin perinteinen suomalaisvilja, joka yllättää terveellisyydellään. Ohran ravintoarvot ja vaikutukset esimerkiksi kolesterolin hallintaan ovat kauran veroiset. Täysjyväohra leivotaan nyt palaleiviksi ennätyksellisellä ohrapitoisuudella.
Ohra on ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan kauran veroinen vilja.
Ohra on ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan kauran veroinen vilja.

Terveyden näkökulmasta ohra on kauran veroinen hyväntekijä. Ravintokuitua – erityisesti liukoista kuitua betaglukaania – ohrassa ja kaurassa on yhtä paljon. Osana terveellistä ruokavaliota ohran liukoinen kuitu auttaa hallitsemaan veren kolesteroli- ja sokeritasoa sekä haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä. 

Ohran liukenematon kuitu puolestaan vaikuttaa verensokerin nousuun ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Ohra onkin oiva vilja diabeetikoille ja sen riskiryhmään kuuluville. 

Ruoansulatusta ohra edistää muiden viljojen tapaan. Täysjyväohra sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ohra on Suomen vanhin ruokavilja: vanhimmat jyvälöydöt ovat peräisin kivikaudelta. Ruis alkoi syrjäyttää ohraa 1700-luvulla. Sanonta ”nyt otti ohraleipä” viittaakin katovuosiin, kun hätäleipä tehtiin rukiin sijaan hyljeksitystä ohrasta. Viime vuosikymmeninä ohra on mielletty lähinnä oluttuoppien ”ohrapirtelöksi” ja rehuviljaksi.

Ohraennätys palaleipiin

Ohra on kauran ohella ainoa viljakasvi, joka menestyy koko Suomessa. Huoltovarmuuden vuoksi kotimainen ohra kannattaisi ottaa nykyistä suurempaan rooliin ruokapöydissä.

Jotta ohran lisääminen olisi helppoa ja maistuvaa, Leivon Leipomo kehitti uudenlaisen palaleivän.

– Uuden Ohrapalan viljasta yli puolet on täysjyväohraa. Aiemmin ohraa on ollut naftisti, korkeintaan neljännes leivän viljasta. Saimme ohran määrän korkeaksi käyttämällä ohraa sekä hiutaleena, jauhona että litisteenä, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo.

Ohrapala on Suomalainen Menestysresepti -kilpailustakin tutulle tamperelaisleipomolle kuin paluu juurille.

– Leivomme jo neljännessä polvessa ja täytämme 110 vuotta perheyrityksenä. Tuntuu komealta tarjota uutuus, joka päivittää perinteistä ruokakulttuuria nykyaikaan. Litteisiin rieskoihin verrattuna palaleipä on nykykuluttajalle hyvä käyttöliittymä, Harri Jaakkola sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toimitusjohtaja Harri Jaakkola / Leivon Leipomo Oy
0500 734 052
harri.jaakkola@leivonleipomo.fi

Kuvat

Ohra on ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan kauran veroinen vilja.
Ohra on ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan kauran veroinen vilja.
Lataa
Täysjyväohra sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Täysjyväohra sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Lataa
Leivon Leipomon uuden Ohrapalan viljasta yli puolet on ohraa.
Leivon Leipomon uuden Ohrapalan viljasta yli puolet on ohraa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Leivon Leipomo Oy
Leivon Leipomo Oy
Keihäskatu 4
33530 Tampere

(03) 258 5111http://leivonleipomo.fi/

Leivon Leipomo Oy on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Sen perusti vuonna 1913 leipuripariskunta August ja Fanny Leivo. Leipomo on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyinen toimitusjohtaja Harri Jaakkola on neljännen polven leivolainen. Leivon Leipomo työllistää noin sata henkilöä. Tämänhetkiset pisimmät työurat ulottuvat viidelle vuosikymmenelle. Leivon Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Leivon Arina, Jyväjemmari ja ProTerve siemenleipä. Vuonna 2019 Leivon Leipomon kaura-siemenpyörykkä Boltsi voitti Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Leivon Leipomo Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme