Sinebrychoffin Taidemuseo

Meddelande och inbjudan: Valentin de Boulognes mästerverk ställs ut på Konstmuseet Sinebrychoff 6.9

Dela
Valentin de Boulognes (1591–1632) monumentala målning Allegori över Italien (1628–29) visas på Konstmuseet Sinebrychoffs andra våning från den 6 september 2023. Verket deponeras på Konstmuseet Sinebrychoff under den tid Finlands Rom-institut Villa Lante renoveras. Valentin hör till Caravaggios (1571–1610) mest betydande efterföljare. På miniatyrutställningen presenteras målningens unika historiska kontext.
Valentin de Boulogne: Allegori över Italien (1628–1629). Institutum Romanum Finlandiae. Foto: Alessandro Vasari.
Valentin de Boulogne: Allegori över Italien (1628–1629). Institutum Romanum Finlandiae. Foto: Alessandro Vasari.

Presskonferens onsdagen den 6 september 2023 kl. 14

Medierna är välkomna att betrakta konstverket som presenteras av Konstmuseet Sinebrychoffs intendent Ira Westergård. På plats är också Katariina Mustakallio, styrelseordförande för stiftelsen Institutum Romanum Finlandiae, som upprätthåller Finlands Rom-institut, och institutets chef Ria Berg, samt Kirsi Saarikangas, professor i konsthistoria på Helsingfors universitet.

Vänligen anmäl ditt deltagande till merja.haikio@siff.fi.

Allegori över Italien är Valentins mästerverk

Allegori över Italien (olja på duk, 333 x 245 cm) hör till höjdpunkterna i Valentins produktion. Den är ett representativt exempel på konst från den romerska barockens guldålder. Forskare anser att den storskaliga målningen är konstnärens viktigaste verk vid sidan av en altartavla som finns i Vatikanens samlingar. Det finns inget jämförbart verk från den italienska barocken i finska konstsamlingar.

Intresset för Valentins produktion och för Villa Lantes målning har ökat under de senaste åren. Konstnärens första retrospektiva utställning, Beyond Caravaggio, visades på The Metropolitan Museum of Arts i New York och på Louvren i Paris 2016–2017.

År 2023 har målningen visats på t.o.m. två stora utställningar: Theodoor Rombouts i Museum of Fine Arts Ghent 21.1–23.4 och i utställningen The Sovereign image. Urbano VIII and the Barberini Family i Palazzo Barberini i Rom, 18.3–30.7.

Allegorisk målning som hyllar släkten Barberini

Målningen beställdes av kardinal Francesco Barberini. I verket hänvisas till släktens framgång och höga ställning inom den romerska eliten. Släktens ställning i Rom och Italien kulminerade 1623, då Francesco Barberinis farbror, Maffeo Barberini, utsågs till påve under namnet Urban VIII. I Barberinis nya palats fick Allegori över Italien en hedersplats.

Allegori betyder metafor, eller metaforisk framställning. I målningen kombineras det allegoriska innehållet med konstnärens användning av levande modeller och med ett formspråk baserat på naturalism. Den unga kvinnan på bilden representerar Italien, figuren framme till vänster står för floden Tibern i Rom, och figuren framme till höger floden Arno i Florens. Målningens detaljer knyter den till släkten Barberini.

Verket fanns i Palazzo Barberini fram till 1812, då det genom äktenskap övergick i släkten Colonnas ägo. Villa Lantes ägare Wolfgang Helbig köpte målningen 1899 som en ”okänd kopia från 1800-talet”, eftersom uppgifterna om verkets konstnär hade gått förlorade. Helbigs son, Demetrio Helbig, sålde Villa Lante till finska staten 1950, och fyra år senare inledde Finlands Rom-institut sin verksamhet i bygnaden.

År 1958 identifierade den franske forskaren Jacques Thuillier verket som utfört av Valentin de Boulogne. Målningen ägs av Institutum Romanum Finlandiae, som upprätthåller institutet i Villa Lante, och efter renoveringen återförs det till Villa Lantes stora sal.

Valentin de Boulogne (1591–1632)

Valentin kom från Frankrike och föddes i en by nära Paris. Man känner till väldigt lite om hans tidiga liv eller utbildning i Frankrike.

Han var med säkerhet bosatt i Rom från 1614 framåt, och trivdes bäst med flamländska och holländska konstnärer. Han anslöt sig omedelbart till Caravaggios (1571–1610) anhängarkrets och antog en ny stil baserad på realism.

Valentins konst kännetecknas av starka kontraster mellan ljus och skugga. Det finns en genomgående tendens till realism, till och med till naturalism. Motiven är berättande, och personernas uttryck och gester betonas.

Man känner till omkring 60 verk av konstnären. I likhet med Caravaggios efterföljare, caravaggisterna, i allmänhet, omfattar också Valentins produktion många genremålningar föreställande krogscener, kortspelare, siare och musiker. Största delen av hans produktion består emellertid av religiösa målningar som finns i privata samlingar. Allegori över Italien är mycket exceptionell i Valentins konstnärskap.

Valentin avled i förtid 1632. Enligt en anekdot föll han i en fontän efter en våt kväll på krogen, insjuknade i feber och avled några dagar senare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Valentin de Boulogne: Allegori över Italien (1628–1629). Institutum Romanum Finlandiae. Foto: Alessandro Vasari.
Valentin de Boulogne: Allegori över Italien (1628–1629). Institutum Romanum Finlandiae. Foto: Alessandro Vasari.
Ladda ned bild
Målningen Allegori över Italien i Villa Lante, Roma. Foto: Institutum Romanum Finlandiae.
Målningen Allegori över Italien i Villa Lante, Roma. Foto: Institutum Romanum Finlandiae.
Ladda ned bild

Om

Sinebrychoffin Taidemuseo
Sinebrychoffin Taidemuseo
Bulevardi 40
00120 Helsinki

0294 500 460https://sinebrychoffintaidemuseo.fi

Utställningens kurator: Ira Westergård

Föreläsning för allmänheten 13.9. klo 18: Ira Westergård, ”Italian allegoria – barokin ajan mestariteos”

Tilläggsuppgifter om utställningen:
Museichef Kirsi Eskelinen, tel. 0294 500 490, kirsi.eskelinen@siff.fi
Intendent Ira Westergård, tel. 0294 500 473, ira.westergard@siff.fi

Pressmaterial och bildanhållan:
merja.haikio@siff.fi, tel. 0294 500 482

Pressbilder: https://press.sinebrychoffintaidemuseo.fi/sv/  

Kringevenemang: https://sinebrychoffintaidemuseo.fi/sv/kalender/

Inträdesavgifter:
- Fritt inträde till hemmuseet och samlingsutställningen på andra våningen (Valentin de Boulognes konstverk)
- Peder Balkes utställning från och med 21.9.2023: Museibiljett 18 € / Rabatterad biljett 12 € / Fritt inträde med museikort / under 18 år 0 €

Öppettider: ti, to, fre 11–18, on 11–20, lö, sö 10–17, må stängt

Guidningsbokningar: Nationalgalleriets försäljning, tel. 0294 500 500 (må–fre kl. 10–14) myynti@kansallisgalleria.fi

Kontaktuppgifter: Konstmuseet Sinebrychoff, Bulevarden 40, 00120 Helsingfors, tel. 0294 500 460, www.siff.fi  

Facebook @siffmuseo | Instagram @Sinebrychoffartmuseum | Twitter @Sinebrychoffart

Konstmuseet Sinebrychoff hör till Finlands Nationalgalleri tillsammans med Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Ateneum.

Följ Sinebrychoffin Taidemuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sinebrychoffin Taidemuseo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye