OX2

Vaalan Turkkiselän hanke etenemässä toteutusvaiheeseen – hankeoikeudet ovat siirtyneet OX2:lle

Jaa
Tuulialfan kehittämä Turkkiselän tuulivoimahanke on siirtynyt uusiutuvan energian yhtiö OX2:lle. Pohjois-Pohjanmaan Vaalassa sijaitseva hanke etenee kohti toteutusvaihetta ja sisältää yhteensä 42 tuulivoimalaa.
OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto, Kuvaaja: Petteri Löppönen
OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto, Kuvaaja: Petteri Löppönen

Valmistuttuaan tuulipuiston vuosittainen energiantuotanto on noin 700 gigawattituntia, joka vastaa noin 140 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5 000 kWh/kotitalous).  

Tuulivoimahanke sijaitsee Kajaanintien pohjoispuolella Vaalan, Paltamon ja Puolangan kuntien rajalla. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) on tehty vuosina 2018–2019 ja osayleiskaava hyväksytty Vaalan kunnanvaltuustossa kesällä 2020.  

“On hienoa päästä toteuttamaan Turkkiselän hanketta meille jo tuttuun Vaalan kuntaan. Siellä sijaitsee toteuttamamme ja viime vuonna toimintansa aloittanut Metsälamminkankaan tuulipuisto”, kertoo OX2:n maatuulivoiman hankekehitysjohtaja Veli-Pekka Alkula. 

Hankkeen osayleiskaava sai lainvoiman korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä kesäkuussa 2023. Myös tuulivoimaloiden rakennusluvat ovat lainvoimaiset. Voimaloiden kokonaiskorkeus on 280 metriä. Tuulipuisto tullaan liittämään sähköverkkoon Fingridin Nuojuankankaan sähköasemalle rakennettavalla uudella 110 kilovoltin voimajohdolla. 

“Valmistaudumme tämän ja ensi vuoden aikana kohti toteuttamisen investointipäätöstä. Jatkamme yksityiskohtaisempaa suunnittelua, ja kilpailutamme hankkeen rakennuttamiseen liittyvät urakat sekä hankinnat kuten tuulivoimalat. Rakentamisvaiheessa hyödynnämme mahdollisimman paljon paikallista työvoimaa, ja yhteistyömahdollisuuksista kerromme hankkeen edetessä”, sanoo OX2:n projektipäällikkö Niklas Hokka. 

Vaalan kunta saa tuulipuistosta kiinteistöverotuloja ensimmäisenä tuotantovuotena noin 1,2 miljoonaa euroa ja koko toiminta-aikana noin 25–30 miljoonaa euroa. Lisäksi tuulipuiston rakentamisen ja toiminnan aikana hankkeen kokonaisinvestoinnista ennakoidaan jäävän talousalueelle noin 20 prosenttia. 

OX2 on aiemmin toteuttanut Vaalaan 132 megawatin Metsälamminkankaan tuulipuiston. Hankkeen rakennustyöt aloitettiin keväällä 2020, ja tuulipuisto aloitti toimintansa 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Niklas Hokka, OX2 Suomi, p. +358 50 597 7125, niklas.hokka@ox2.com


Maatuulivoiman hankekehitysjohtaja Veli-Pekka Alkula, OX2 Suomi, p. +358 50 338 9379, veli-pekka.alkula@ox2.com

Kuvat

OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto, Kuvaaja: Petteri Löppönen
OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto, Kuvaaja: Petteri Löppönen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuodesta 2023 yhtiö on toiminut myös Australiassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Selvitys: Merituulivoima tuo työtä ja verotuloja pitkäksi aikaa27.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Gaia Consulting on selvittänyt uusiutuvan energian yhtiö OX2:n toimeksiannosta Pohjanlahdella sijaitsevien merituulivoimalahankkeidensa investointi- ja käyttövaiheen talous- ja työllisyysvaikutuksia. OX2 on kehittänyt jo noin neljän vuoden ajan kolmea Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvaa merituulivoimapuistoa; Hallaa, Lainetta ja Tyrskyä. Selvityksen mukaan OX2:n kolme merituulivoimapuistoa loisivat koko elinkaarensa aikana eli suunnittelu-, rakennus- ja käyttövaiheissa yli 37 000 henkilötyövuotta ja tuottaisivat kunnille ja valtiolle yhteensä yli 19 miljardia euroa verotuloa. Työllisyysvaikutuksista yli kaksi kolmasosaa syntyy merituulivoimaloiden käyttöaikana. Verovaikutuksista merkittävin osa syntyy sähkön myynnistä merituulivoimaloiden käyttövaiheessa.

OX2 jatkaa hankealueiden satamien kanssa kumppanoitumista – OX2 ja Kaskisten satama yhteistyöhön edistämään merituulivoimapuisto Tyrskyn valmistelua6.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Kaskisten satama ovat sopineet Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimahanke Tyrskyn valmisteluun liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Kaskisten satama tulevat työskentelemään yhdessä merituulivoimapuiston niin rakentamisen kuin huolto- sekä käyttötoimintojenkin suunnittelun osalta. Tyrsky on yksi OX2:n kolmesta Pohjanlahdelle sijoittuvasta merituulivoimapuistohankkeesta.

OX2 ja Pietarsaaren Satama yhteistyöhön merituulivoimapuisto Laineen valmistelun edistämiseksi4.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Pietarsaaren satama ovat sopineet yhteistyöstä valmistauduttaessa Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimapuisto Laineen etenemiseen. Pietarsaaren satama tulee olemaan keskeisessä roolissa tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa olevan merituulivoimapuisto Laineen käytössä, ylläpidossa ja huollossa. Laine-hanke tukee Pietarsaaren sataman kehitystä ja alueen työllisyyttä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme