Kutsu ja tiedote: Sodankylän geofysiikan observatorio juhlii 110-vuotista taivaltaan 1.9.2023 – Uusi avaruuslaboratorio vihitään käyttöön

Suomalainen Tiedeakatemia perusti Sodankylän geofysiikan observatorion (SGO) Tähtelään vuonna 1913 kehittämään ja ylläpitämään geofysiikan pitkäaikaisia havaintoja, tutkimaan geo- ja avaruusympäristöjen muutosta sekä koordinoimaan kansainvälisiä avaruustehtäviä Suomessa. SGO:n pisin havaintosarja on yli 100 vuoden aikasarja geomagneettisen kentän vaihteluista.
Nykyään observatorio toimii Oulun yliopiston alaisena valtakunnallisena erillislaitoksena. ”Observatoriot ovat yhteiskunnan pitkäaikaismuisti ja kansallisen varautumisen tukiranka. SGO:lla on tärkeä rooli havaitsevassa avaruus- ja geotieteessä, arktisen polaarialueen nopean muutoksen syiden ymmärtämisessä sekä geoympäristössä esiintyvien luonnonuhkien pitkäaikaisessa seurannassa”, sanoo observatorion johtaja, professori Eija Tanskanen.
Täysin pölyttömästä laboratoriosta laitteita avaruuteen Lappisat-satelliitin mukana
Juhlapäivänä käyttöön vihittävä avaruuslaboratorio on uusittu avaruuteen matkaavien laitteiden rakentamista varten. Erityisessä puhdastilassa herkät instrumentit rakennetaan täysin pölyttömissä olosuhteissa, jolloin laitteet ovat avaruuslentokelpoisia – pöly elektroniikassa saattaisi pahimmillaan vaurioittaa instrumentin käyttökelvottomaksi sen päästessä avaruuteen.
Sodankylän avaruuskampuksella on käynnissä tutkimuskäyttöön tarkoitetun revontulisatelliitin rakentaminen. LappiSat-avaruusohjelman ensimmäinen satelliitti LappiSat-1 mahdollistaa revontulien ja magneettikenttien mittaukset suoraan avaruudesta. Samalla Sodankylän geofysiikan observatorion pitkään jatkunut revontulialueen ilmiöiden mittaustoiminta laajenee maanpinnalta avaruuteen. Kun mittaustietoa aletaan saada myös revontulialueen yläpuolelta, täsmentyy ilmiöistä saatu tutkimustieto. LappiSat-1-satelliitti voidaan laukaista avaruuteen aikaisintaan vuonna 2024.
Satelliitti sijoitetaan niin kutsutulle polaariradalle kiertämään maapalloa pohjoisnavalta etelänavalle ja takaisin, jolloin satelliitti kulkee myös Sodankylän yläpuolelta tasaisin väliajoin mahdollistaen suoran kommunikoinnin satelliitin kanssa.
Kuluvana syksynä Sodankylän geofysiikan observatorioon sijoitettu EISCAT-tutkavastaanotin, jonka 32-metrinen lautasantenni tunnetaan Tähtelän kauas näkyvänä maamerkkinä, korvataan uusinta huipputeknologiaa edustavan EISCAT 3D –revontulitutkan vastaanottimella Karesuvannossa. Sinne rakennetun hehtaarin kokoisen kentän täyttävät tuhannet uudet vastaanotinantennit.
Ohjelma 1.9.2023
Kutsuvieraille
Klo 10–11
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala avaa tilaisuuden
Seminaari: Observatorion historia, nykytila ja tulevaisuus
Klo 11–12
Tervehdykset ja puheenvuorot: opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, Suomen Akatemia, Oulun yliopisto ja Suomalainen Tiedeakatemia, Ilmatieteen laitos ja Sodankylän kunta
Klo 13.30–14 LappiSat-avaruusteknologiakeskuksen vihkiminen: Suomen Akatemian pääjohtaja Paula Eerola ja Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki
Yleisölle avoin ohjelma
Klo 14–15.30 Ulkoilu ja kahvittelu Paavon Polun jokilaavulla 8 km kirkonkylältä etelään Orajärventietä
Klo 15.30–16.30 Kiertokävely Sodankylän avaruuskampuksella Tähtelässä, lähtö päärakennuksen parkkipaikalta, osoite Tähteläntie 62, 99600 Sodankylä
Klo 20–21 Revontulten armoilla -elokuva 4K-versiona, elokuvateatteri Lapinsuu, Sodankylä
Yleisölle vapaaseen ohjelmaan tulee ilmoittautua 28.8.2023 mennessä osoitteeseen hanna.silvennoinen@oulu.fi (elokuvaan ei tarvitse ilmoittautua).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja, professori Eija Tanskanen, 0505663264, Eija.Tanskanen@sgo.fi
Emeritusjohtaja Esa Turunen, 0400357846 esa.turunen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme