Taideyliopisto

Hyvinvointia harppumusiikilla – Helsinki Harp Festival Musiikkitalossa 31.8.–3.9.2023

Jaa

Vuoden 2023 Helsinki Harp Festivalin kantavana teemana ovat hyvinvointi sekä menneisyyden ja tämän hetken harpistisäveltäjät. Alan eturivin taiteilijoiden ja kantaesitysten rinnalla yleisö voi muun muassa rentoutua harpun säestämässä äänikylpykonsertissa. Festivaalilla järjestetään kansainvälinen Helsinki Harp Competition ja ensimmäinen suomalainen kilpailu harpunsoiton harrastajille.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Suomen Harpistit ry järjestävät festivaalin Helsingin Musiikkitalossa. Miltei jokaisessa konsertissa kuullaan useampaa kuin yhtä harppua kerrallaan, mikä on harvinaista herkkua myös harpisteille itselleen – saada soittaa yhdessä.

Perjantai-iltana 1.9. festivaalilla ja ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyy kansainvälisesti arvostettu jazzharpisti Park Stickney. Pitkän linjan jazzvelho hämmästyttää paitsi huikealla pedaalitekniikallaan myös Rubikin kuution ja harpunsoiton yhdistämisellä.

Lauantaina 2.9. festivaalilla kuullaan norjalaisen harpisti-säveltäjä Uno Vesjen poliittisen teoksen ”Forbidden Love” kantaesitys, joka käsittelee queer-rakkautta muslimitaustaisten maahanmuuttajien yhteisössä. Konsertin alkuosan soittaa Oslon filharmonisen orkesterin sooloharpisti Birgitte Volan Håvik.

”Säveltäjän mukaan teos kertoo tarinaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kokemasta rasismista, hyväksikäytöstä ja riistosta. Teoksen pohjamateriaali perustuu henkilökohtaisiin keskusteluihin ja tutkimustietoon. Vesje haluaa avata vaikean aiheen ja rajut kokemukset sävelkielellellään antamalla kuitenkin toivoa paremmasta", kertoo Sibelius-Akatemian harpunsoiton vastuuopettaja ja festivaalin taiteellinen johtaja Päivi Severeide. Konserttia ei suositella alle 12-vuotiaille. Teoksen teksti voi järkyttää herkimpiä kuulijoita.

Kamarimusiikin ohella festivaalilla kuullaan sooloja – muun muassa Heta Ahon ja Lotta Wennäkosken teosten Suomen ensiesitykset. Heta Aholta kuullaan myös uuden kamariteoksen kantaesitys. Laura Hynninen tarjoaa koko konsertin kattauksen omaa musiikkiaan ja kuvataidettaan.

”Kahden kilpailun, mestarikurssien, kolmentoista konsertin ja lukuisten hyvinvointiteemaisten luentojen jälkeen uskallan kuitenkin luvata, että kuulija ei saa harppuähkyä”, Severeide sanoo.

Helsinki Harp Competition ja Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailu

Festivaalin aikana järjestetään kaksi kilpailua. Toista kertaa järjestettävä kansainvälinen Helsinki Harp Competition on suunnattu 19–28-vuotiaille ammattiopiskelijoille. Voittajat pääsevät soittamaan toiseksi harpistiksi Tukholman filharmonikkojen, Oslon filharmonian, Norrköpingin sinfoniaorkesterin, Tampere filharmonian tai Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään myös ensimmäistä kertaa kansallinen Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailu. Kilpailu on luotu ennen kaikkea tavoitteelliseksi työkaluksi suomalaisten nuorten harpistien opetukseen ja positiiviseksi kokemukseksi nuorille itselleen.

Päätöskonsertti Musiikkitalossa 3.9.

Festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina 3.9. kuullaan suomalaista musiikkia, ja konsertin alkuosa on omistettu Kaija Saariahon muistolle. Kilpailuissa palkittujen lisäksi konsertissa esiintyy festivaalilla aiemmin nähtyjä taiteilijoita. Ohjelmassa on muun muassa Saariahon musiikkia ja Helsingin kaupunginorkesterin harpisti Anni Kuusimäen Sibelius-harppuduosovituksia Sivan Magenin ja Kuusimäen tulkitsemana.

Helsinki Harp Festival Musiikkitalossa 31.8.—3.9.2023

Järjestäjinä Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Suomen Harpistit ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Severeide
festivaalin taiteellinen johtaja
paivi.severeide@uniarts.fi
Puh. 044 353 8534

Haastattelupyynnöt ja akkreditointi
Mirella Lampela
markkinointisuunnittelija
mirella.lampela@uniarts.fi
Puh. 050 448 5290

Kuvat

Palkitun norjalaisen harpisti-säveltäjä Uno Vesjen kantaesitys Musiikkitalossa 2.9.2023.
Palkitun norjalaisen harpisti-säveltäjä Uno Vesjen kantaesitys Musiikkitalossa 2.9.2023.
Lataa
Maailmankuulu jazzharpisti Park Stickney ensimmäistä kertaa Suomessa 1.9.2023.
Maailmankuulu jazzharpisti Park Stickney ensimmäistä kertaa Suomessa 1.9.2023.
Lataa
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian harpunsoiton vastuuopettaja ja festivaalin taiteellinen johtaja Päivi Severeide
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian harpunsoiton vastuuopettaja ja festivaalin taiteellinen johtaja Päivi Severeide
Lataa

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Heikennykset kansainväliseen yhteistyöhön ovat myös heikennyksiä tieteen ja taiteen tasoon22.9.2023 14:29:35 EEST | Tiedote

Taideyliopisto juhli 10-vuotista taivaltaan lukuvuoden avajaisissa perjantaina 22.9. Rehtori Kaarlo Hildén totesi avajaispuheessaan kansainvälisyyden vaalimisen olevan tärkeää Taideyliopistolle. Taideyliopistosta on kasvanut kymmenessä vuodessa taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen edelläkävijä, joka houkuttelee kasvavassa määrin huippuosaajia myös ulkomailta.

Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali avaa näyteikkunan jazzartistien maailmaan Musiikkitalossa 4.–7.10.202321.9.2023 09:58:14 EEST | Tiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuosittainen DIG.-jazzfestivaali valtaa Musiikkitalon Black Boxin 4.–7. lokakuuta. Järjestyksessään 19. festivaali esittelee kattauksen huippumuusikoiden konsertteja. Festivaali tarjoaa konserttien lisäksi eturivin paikan kuulla artistien ajatuksia ja mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ajankohtaisista aiheista, kuten laulajan roolista jazzmusiikissa ja alan sukupuolittuneisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme