Hyvinvointia harppumusiikilla – Helsinki Harp Festival Musiikkitalossa 31.8.–3.9.2023
Vuoden 2023 Helsinki Harp Festivalin kantavana teemana ovat hyvinvointi sekä menneisyyden ja tämän hetken harpistisäveltäjät. Alan eturivin taiteilijoiden ja kantaesitysten rinnalla yleisö voi muun muassa rentoutua harpun säestämässä äänikylpykonsertissa. Festivaalilla järjestetään kansainvälinen Helsinki Harp Competition ja ensimmäinen suomalainen kilpailu harpunsoiton harrastajille.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Suomen Harpistit ry järjestävät festivaalin Helsingin Musiikkitalossa. Miltei jokaisessa konsertissa kuullaan useampaa kuin yhtä harppua kerrallaan, mikä on harvinaista herkkua myös harpisteille itselleen – saada soittaa yhdessä.
Perjantai-iltana 1.9. festivaalilla ja ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyy kansainvälisesti arvostettu jazzharpisti Park Stickney. Pitkän linjan jazzvelho hämmästyttää paitsi huikealla pedaalitekniikallaan myös Rubikin kuution ja harpunsoiton yhdistämisellä.
Lauantaina 2.9. festivaalilla kuullaan norjalaisen harpisti-säveltäjä Uno Vesjen poliittisen teoksen ”Forbidden Love” kantaesitys, joka käsittelee queer-rakkautta muslimitaustaisten maahanmuuttajien yhteisössä. Konsertin alkuosan soittaa Oslon filharmonisen orkesterin sooloharpisti Birgitte Volan Håvik.
”Säveltäjän mukaan teos kertoo tarinaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kokemasta rasismista, hyväksikäytöstä ja riistosta. Teoksen pohjamateriaali perustuu henkilökohtaisiin keskusteluihin ja tutkimustietoon. Vesje haluaa avata vaikean aiheen ja rajut kokemukset sävelkielellellään antamalla kuitenkin toivoa paremmasta", kertoo Sibelius-Akatemian harpunsoiton vastuuopettaja ja festivaalin taiteellinen johtaja Päivi Severeide. Konserttia ei suositella alle 12-vuotiaille. Teoksen teksti voi järkyttää herkimpiä kuulijoita.
Kamarimusiikin ohella festivaalilla kuullaan sooloja – muun muassa Heta Ahon ja Lotta Wennäkosken teosten Suomen ensiesitykset. Heta Aholta kuullaan myös uuden kamariteoksen kantaesitys. Laura Hynninen tarjoaa koko konsertin kattauksen omaa musiikkiaan ja kuvataidettaan.
”Kahden kilpailun, mestarikurssien, kolmentoista konsertin ja lukuisten hyvinvointiteemaisten luentojen jälkeen uskallan kuitenkin luvata, että kuulija ei saa harppuähkyä”, Severeide sanoo.
Helsinki Harp Competition ja Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailu
Festivaalin aikana järjestetään kaksi kilpailua. Toista kertaa järjestettävä kansainvälinen Helsinki Harp Competition on suunnattu 19–28-vuotiaille ammattiopiskelijoille. Voittajat pääsevät soittamaan toiseksi harpistiksi Tukholman filharmonikkojen, Oslon filharmonian, Norrköpingin sinfoniaorkesterin, Tampere filharmonian tai Turun filharmonisen orkesterin kanssa.
Festivaalin yhteydessä järjestetään myös ensimmäistä kertaa kansallinen Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailu. Kilpailu on luotu ennen kaikkea tavoitteelliseksi työkaluksi suomalaisten nuorten harpistien opetukseen ja positiiviseksi kokemukseksi nuorille itselleen.
Päätöskonsertti Musiikkitalossa 3.9.
Festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina 3.9. kuullaan suomalaista musiikkia, ja konsertin alkuosa on omistettu Kaija Saariahon muistolle. Kilpailuissa palkittujen lisäksi konsertissa esiintyy festivaalilla aiemmin nähtyjä taiteilijoita. Ohjelmassa on muun muassa Saariahon musiikkia ja Helsingin kaupunginorkesterin harpisti Anni Kuusimäen Sibelius-harppuduosovituksia Sivan Magenin ja Kuusimäen tulkitsemana.
Helsinki Harp Festival Musiikkitalossa 31.8.—3.9.2023
Järjestäjinä Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Suomen Harpistit ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Severeide
festivaalin taiteellinen johtaja
paivi.severeide@uniarts.fi
Puh. 044 353 8534
Haastattelupyynnöt ja akkreditointi
Mirella Lampela
markkinointisuunnittelija
mirella.lampela@uniarts.fi
Puh. 050 448 5290
Kuvat


Linkit
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja15.5.2025 15:45:00 EEST | Tiedote
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme