Tilastokeskus

Suomi on etätyön yleisyydessä Euroopan toinen – tai toisella mittarilla viides

Jaa

Suomessa tehtiin vuonna 2022 Euroopan maista viidenneksi eniten etätyötä, kun mitataan, kuinka moni työllisistä työskentelee kotona ainakin silloin tällöin. Toisaalta Suomi oli Irlannin jälkeen toisena, jos katsotaan yli puolet ajasta etätyötä tekevien osuutta, kirjoittaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskinen Tieto&trendit-artikkelissaan. Tiedot perustuvat kansainvälisen työvoimatutkimuksen tietoihin.

Alankomaat oli selvä ykkönen ainakin joskus etätöitä tekevien osuudessa: siellä luku oli 53 % työllisistä vuonna 2022. Ruotsi oli kakkosena 45 %:n osuudella, kun Suomen osuus oli 40 %. Jos taas katsotaan niitä työllisiä, jotka tekivät yli puolet työajastaan etätyötä, Irlanti oli Euroopan kärkimaa 25 %:n osuudella ja Suomi seuraavana 24 %:n lukemalla. 

”Tuloksista huomataan, että Alankomaissa ja varsinkin Norjassa etätöitä on tehty selvästi vähemmän säännöllisesti kuin esimerkiksi Suomessa. Suomen osuus ylittää EU:n keskiarvon yli 2,5-kertaisesti”, Taskinen kirjoittaa yli puolet työajastaan etänä tekevien joukosta. 

Etätyö yleistyi ympäri Eurooppaa selvästi koronakriisin alussa. Suomi eroaa etenkin niistä maista, joissa etätyö on selvästi keskiarvoa yleisempää, vuoden 2022 kehityksessä: etätyötä ainakin joskus tekevien osuus väheni Suomessa vain 1,6 prosenttiyksikköä vuodesta 2021, kun EU:n keskiarvo oli 3,3 prosenttiyksikköä. 

”Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa säännöllisesti kotona työskentelevistä lähes 10 prosenttiyksikköä palasi niin sanotusti toimistolle, jos sellaiseksi säännöllisen kotona työn vähenemistä voidaan kutsua”, Taskinen toteaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Nuorille aiempaa enemmän vankeusrangaistuksia2.10.2023 08:02:17 EEST | Tiedote

Alaikäisiä tuomittiin aiempaa useammin ehdolliseen vankeuteen vuonna 2022. Ehdollisten vankeusrangaistuksien määrä kasvoi 15–17-vuotialla 18 % verrattuna vuosien 2018–2021 keskiarvoon. Viime vuonna ehdollisia vankeustuomioita annettiin alaikäisille 478, kun taas vuosina 2018–2021 ehdolliseen vankeuteen tuomittiin alaikäisiä keskimäärin 394 kertaa vuodessa. Ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittiin nuorille vuonna 2022 kaikkiaan 30.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme