Suomen ympäristökeskus

Kadonneet kalanpyydykset halutaan pois luonnosta

Jaa

Suomen ympäristökeskus ja Pidä Saaristo Siistinä ry tiedottavat:

Maaliskuussa 2023 käynnistyneen Re:Fish-hankkeen tavoitteena on vähentää vapaa-ajan kalastuksesta peräisin olevaa roskaa ja ehkäistä roskaantumista. Kolmivuotisen hankkeen aikana Itämeren rannikkoalueilta poistetaan haamuverkkoja eli kalastusverkkoja, jotka ovat jääneet vesistöön. Lisäksi hankkeessa pilotoidaan käytöstä poistettujen kalastusverkkojen keräystä.

Siimaa, köyttä ja muuta kalastusvälineistä peräisin olevaa roskaa kädessä.
Vesistöihin kadonneet kalastusvälineet ovat ongelma luonnolle ja haittaavat niin kalastajia kuin muita vesistöjen äärellä virkistäytyviä. Kuva: Jutta Vuolamo / Pidä Saaristo Siistinä ry Jutta Vuolamo, Pidä Saaristo Siistinä ry Pidä Saaristo Siistinä ry

Vesistöihin kadonneet kalastusvälineet ovat ongelma luonnolle ja haittaavat niin kalastajia kuin muita vesistöjen äärellä virkistäytyviä. Esimerkiksi haamuverkot aiheuttavat takertumisvaaraa ja vahingoittavat lintuja, kaloja ja nisäkkäitä. Lisäksi kalastusvälineissä käytettävät materiaalit pilkkoutuvat vedessä mekaanisen hankautumisen ja auringon säteilyn seurauksena muoviroskaksi, ja joistakin pyydysten osista liukenee veteen haitallisia aineita.

Re:Fish-hankkeessa Itämeren rannikoilta poistetaan vapaa-ajan kalastuksesta peräisin olevia haamuverkkoja ja muita kalanpyydyksiä haraamalla ja sukeltamalla. Suomen ympäristökeskus (Syke) kerää haamuverkkoja Suomenlahden ja Selkämeren rannikoilta sekä Saaristomeren alueelta.

"Haluamme keskittää keräykset niille alueille, mistä haamuverkkoja löytyy kaikkein todennäköisimmin. Siksi kartoitamme vapaa-ajan kalastuksen entisiä ja nykyisiä painopistealueita esimerkiksi haastattelemalla kalastajia, kalastuksen parissa työskenteleviä toimijoita ja vesilläliikkujia", kertoo Syken vanhempi tutkija Pekka Kotilainen.

Kalastusvälineiden kierrätys on yleisesti vasta alkutekijöissään. Niille ei ole kierrätysverkostoa eikä keräyspisteitä. Vanhoja ja rikkinäisiä verkkoja säilytetään usein ulkona ja ajan kuluessa ne hajoavat ja päästävät maahan mikromuovia. Hankkeen aikana pilotoidaan käytöstä poistettujen kalastusverkkojen keräystä Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Roope-palvelupisteiden yhteydessä. Erilliset keräyskampanjat järjestetään erikseen ilmoitettavana ajankohtana kesällä 2024.

"Käytöstä poistettuja verkkoja tullaan keräämään muun muassa vapaa-ajan kalastajilta ja mökkiläisten varastoista. Osa kerättyjen verkkojen materiaaleista analysoidaan, jotta saadaan selville niiden kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuudet. Näin luomme pohjaa vapaa-ajan kalastusvälineiden kierrätysverkostolle tuottajien, jälleenmyyjien, käyttäjien ja kierrätystoimijoiden välille", kertoo PSS ry:n projektipäällikkö Jutta Vuolamo.

Re:Fish on kolmivuotinen Euroopan unionin rahoittama Interreg Central Baltic -hanke, jota koordinoi ruotsalainen Håll Sverige Rent -säätiö. Suomessa hankkeeseen osallistuvat Syke ja PSS ry, ja Virossa hankkeessa on mukana Tarton yliopiston yhteydessä toimiva Viron merentutkimuslaitos.

Re:Fish kannustaa kansalaisia ilmoittamaan löytämistään tai kadottamistaan kalanpyydyksistä. Rannoilta kerätyt kalastukseen liittyvät roskat voi raportoida Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -sovelluksella. Löydetyistä ja kadonneista pyydyksistä voi ilmoittaa Suomen ympäristökeskukselle tämän linkin tai alla olevan QR-koodin kautta.

nullnull

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vanhempi tutkija Pekka Kotilainen
Suomen ympäristökeskus (Syke)
etunimi.sukunimi@syke.fi
p. 0295 251 317

Projektipäällikkö Jutta Vuolamo
Pidä Saaristo Siistinä ry
etunimi.sukunimi@pssry.fi
p. 040 458 9156

Viestintäasiantuntija Eija Järvinen
Suomen ympäristökeskus (Syke)
etunimi.sukunimi@syke.fi
p. 0295 251 242

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Linkit

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Miljöskadliga stöd bedömdes – orsakandet av naturförlust bör identifieras i beskattningen18.9.2023 11:20:00 EEST | Tiedote

Genom att slopa statens ekonomiska stöd för verksamhet som förstör miljön kan man både förbättra miljöns och statsfinansernas tillstånd. Rapporten Miljöskadliga stöd i Finland. En översikt av stöd som påverkar klimatet och biologisk mångfald (på finska) som Finlands miljöcentral publicerat idag går igenom utvecklingen av bedömningsmetoderna för miljöskadliga stöd och bedömt de skadliga effekterna av stöden särskilt på klimatet och den biologiska mångfalden.

Ympäristölle haitallisia tukia arvioitiin – luontokadon aiheuttaminen olisi tunnistettava verotuksessa18.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Poistamalla valtion taloudellinen tuki ympäristöä pilaavalta toiminnalta voidaan kohentaa sekä ympäristön että valtiontalouden tilaa. Suomen ympäristökeskuksen tänään julkaisemassa raportissa Ympäristölle haitalliset tuet Suomessa. Katsaus ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle haitallisiin tukiin on käyty läpi ympäristölle haitallisten tukien arviointimenetelmien kehitystä ja arvioitu tukien haitallisia vaikutuksia erityisesti ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle.

Delta i en enkät som kartlägger betydelsefulla platser i Östersjön11.9.2023 09:11:47 EEST | Tiedote

Tillbringar du tid till havs med att njuta eller arbeta? Är öar, skär, stränder och vikar en del av ditt sinneslandskap eller din livsstil? Finlands miljöcentral (Syke) utreder betydelsefulla platser för medborgarna i havsområden och vid kusten i Finland. Med hjälp av en kartbaserad enkät får forskarna information om platser som är viktiga för människorna och som kan användas som stöd för havsplaneringen. Människors erfarenhetskunskap utnyttjas i arbetet med att identifiera havsområden som är värdefulla med tanke på ekosystemtjänsterna. Enkäten kan besvaras 11.9 –15.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme