Suomen ympäristökeskus ja Kuva Space käynnistävät yhteistyön veden laadun seurannan parantamiseksi
Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhanke testaa suomalaisten hyperspektraalisten satelliittihavaintojen käyttöä valtakunnallisen leväseurannan kehittämisessä.

Suomen ympäristökeskus (Syke) ja suomalainen hyperspektrisatelliitteihin ja tekoälyyn erikoistunut Kuva Space aloittavat yhteistyön, jonka tarkoituksena on parantaa ympäristön seurantaa. Yhteistyön tarkoituksena on saada Suomen järvien ja rannikkovesien levälajistosta enemmän tietoa uudenlaisen satelliittidatan ja tekoälyn käytön avulla. Satelliittihavaintoja on hyödynnetty Sykessä jo pitkään merialueilla ja järvillä levän määrän havainnointiin, mutta levälajiston koostumuksen tunnistamiseen aiemmat satelliittihavainnot eivät ole olleet riittävän yksityiskohtaisia.
”Kuva Spacen kanssa toteutettava pilotti on meille Sykessä erittäin kiinnostava. Pyrimme jatkuvasti kehittämään ja kokeilemaan uusia menetelmiä, jotka voisivat parantaa ja tehostaa erilaisia ympäristön seurantoja. Suomen järvien ja jokien suuri määrä on jo itsessään iso haaste vedenlaadun seurannalle”, sanoo Suomen ympäristökeskuksessa ympäristöseurantojen uudistamisen parissa työskentelevän ryhmän päällikkö, johtava tutkija Jenni Attila.
”On mielenkiintoista nähdä, pystymmekö hyödyntämään hyperspektriteknologiaa ja tekoälyä niin, että sen avulla voitaisiin tunnistaa levälajeja ja arvioida niiden biomassaa. Jatkossa haluamme käyttää myös tällaisia satelliittihavaintoja Syken Tarkka-palvelussa, joka nykyisin käyttää monipuolisesti EU:n Copernicus-ohjelman satelliittihavaintoja. Pitkällä aikavälillä hyperspektriteknologialla voitaisiin vaikkapa havainnoida, miten kunnostustoimet vaikuttavat vedenlaatuun Suomen monissa pienissä järvissä ja monimuotoisilla rannikkoalueilla", Jenni Attila sanoo.
Ensimmäisiä tuloksia pilotista saataneen tämän kesän aikana.
Yritysten ja julkisen sektorin yhteistyö vauhdittaa seurantojen kehittämistä
”Suomessa on parhaillaan käynnissä ympäristön seurannan strategian toimenpideohjelma, jonka yhtenä tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa uusien ja automaattisten seurantamenetelmien käyttöönottoa. Yritysyhteistyö on tärkeä keino, jolla voimme saada ympäristönseurantaa kehitettyä nopeasti eteenpäin”, Jenni Attila kertoo.
Vuonna 2016 Espoossa perustettu Kuva Space rakentaa 100 hyperspektrimikrosatelliitin konstellaatiota ja automatisoitua tekoälypohjaista tiedonkäsittelyä maailman ajankohtaisten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen, ruokaturvan, turvallisuuden ja varautumisen ratkaisemiseksi. Yhtiön ensimmäinen satelliitti laukaistiin elokuussa 2024 ja toinen, ESA:n InCubed-ohjelmassa kehitetty Hyperfield-1B, laukaistiin kesäkuussa 2025. Mikrosatelliitit hyödyntävät patentoitua hyperspektrikamerateknologiaa, joka mahdollistaa korkealaatuisen sovelluskohtaisen tiedonkeruun.
Kuva Spacen toimitusjohtaja Jarkko Anttila arvioi, että vuoteen 2030 mennessä Kuva Spacen hyperspektriseuranta, jossa havaintoja tehdään useita kertoja päivässä, voi tarjota esimerkiksi vesiviljelyn ja vesivarojen hallinnan toimijoille jatkuvaa, tarkkaa tietoa, joka parantaa suunnittelua, sääntelyn valvontaa ja toiminnan kestävyyttä.
Syken ja Kuva Spacen pilotissa tehtävää tutkimusta rahoittaa osin tänä vuonna alkanut valtion tutkimuslaitosten postdoc-ohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kannalta keskeisillä aloilla. Sykessä työskentelevän FT Salla Ahosen tutkimus keskittyy hyperspektrisatelliittihavaintojen hyödyntämiseen levälajiston määrittämisessä. Kuva Space osallistuu kesän aikana omalla kalustollaan tutkimuksellisiin mittauskampanjoihin, joita järjestetään rannikolla ja Etelä-Suomen järvillä.
Suomi on edelläkävijä satelliittidatan hyödyntämisessä ympäristön seurannassa
Suomi on edelläkävijämaita satelliittidatan hyödyntämisessä ympäristöseurannassa. Syke käyttää nykyisin satelliittihavaintoja esimerkiksi pintavesien ekologisen tilan arvioinnissa ja luokittelussa, ja satelliittien avulla on pystytty parantamaan arviointien kattavuutta ja luotettavuutta.
Syke tutkii myös, miten erilaisten satelliittien tuottamia havaintoja voitaisiin hyödyntää laajemmin raportoinnissa, sääntelyssä ja kunnostustoimissa. Suomi raportoi useiden EU:n direktiivien ja asetusten, kuten vesipuitedirektiivin, meristrategiadirektiivin ja EU:n ennallistamisasetuksen mukaisesti. Jatkuva, tarkemman maastoerotuskyvyn satelliittidata voisi parantaa seurantaa entisestään, lisätä ympäristön tilan arvioinnin tarkkuutta ja auttaa kohdentamaan toimenpiteitä kustannustehokkaasti.
Lisätietoja:
Jenni Attila, Johtava tutkija, ryhmäpäällikkö, FT
Suomen ympäristökeskus (Syke)
+358 40 721 0575
jenni.attila@syke.fi
Jarkko Antila, Toimitusjohtaja
Kuva Space
+358 50 5298876
jarkko.antila@kuvaspace.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat


Linkit
- Lue Kuva Spacen tiedote
- Katso video yhteistyöstä
- Lisää tietoa Kuva Spacesta ja heidän sateliiteistaan
- Kuva Space mediapaketti
- Ympäristön tilan seurannan strategia 2030 (julkaisut.valtioneuvosto.fi)
- Ympäristön seurantastrategian toimenpideohjelma (YSS2030)
- Tutkimuslaitosten postdoc-ohjelma käynnistyy Sykessä
- Satelliittihavainnot Syken Tarkka-palvelussa
- Levätiedotus
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
www.syke.fi/fi
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Antalet observationer av cyanobakterier har ökat något i insjöar, längs kusten och i öppna havsområden i Finska viken3.7.2025 13:07:32 EEST | Pressmeddelande
Situationen med cyanobakterier i insjöar utvecklas på ett sätt som är typiskt för högsommaren, medan det vid kustområden har observerats något färre alger än vanligt. I östra Finska viken har cyanobakterier dock observerats både vid kusten och på öppet hav. De kraftiga vindarna i slutet av veckan blandar om vattnet och gör det svårare att observera algerna.
The number of blue-green algae observations has slightly increased in inland waters, along the coast, and in the open sea areas of the Gulf of Finland3.7.2025 13:06:05 EEST | Press release
The blue-green algae situation in inland waters is progressing in a manner typical for midsummer, while slightly less algae than usual have been observed in coastal areas. However, in the eastern Gulf of Finland, blue-green algae have been detected both along the coast and in open sea areas. Strong winds later in the week will mix the water, making it more difficult to observe the algae.
Sinilevähavaintojen määrä lisääntynyt hieman sisävesillä, rannikolla ja Suomenlahden avomerialueilla3.7.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Sisävesien sinilevätilanne etenee keskikesälle tyypilliseen tapaan, rannikkoalueilla levää on puolestaan havaittu hieman tavallista vähemmän. Itäisellä Suomenlahdella sinilevää on kuitenkin havaittavissa niin rannikolla kuin avomerialueilla. Loppuviikon kovat tuulet sekoittavat sinilevän veteen vaikeuttaen sen havainnointia.
Finnish Environment Institute and Kuva Space partner to enhance water quality monitoring3.7.2025 10:32:15 EEST | Press release
This public-private partnership will test the use of hyperspectral satellite observations in developing further the national algae monitoring.
Árktalaš rávdnječázit leat hearkkit hávkkanoađuheapmái – buggeluosa mielddisbuktán duvttalasáhus boktá fuola dutkiide2.7.2025 08:51:03 EEST | Tiedote
Varas dutkamuš čujuha, ahte árktalaš leat hearkkit lassánan hávkkanoađuheapmái šaddanáigodaga áiggis dahje joga sturrodagas beroškeahttá. Áican boktá fuola, go boahttevuođas buggeluosa garra lassáneapmi sáhttá lasihit davvi jogain duvttanoađi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme