Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Tuomo & Markus levytti maahanmuuttoaiheisen protestilaulun – Hecho en Mexicon teemat ovat hyvin ajankohtaisia myös Suomessa

Jaa

Tuomo & Markus -yhtyeen perjantaina 25.8. ilmestyvä single ja video Hecho en Mexico on kauniiden lauluharmonioiden ja haikean mariachi-trumpettiteeman siivittämä balladi aikamme polttavista aiheista. Suurten tunteiden ja kontrastien värittämässä kappaleessa trumpettia soittaa Tuomo & Markus -yhtyeessäkin vaikuttava Verneri Pohjola, jolle Kaija Saariaho sävelsi viimeiseksi teoksekseen jääneen trumpettikonserton Hush.

Hecho en Mexico -kappaleen alkuperäinen versio löytyy Tuomo & Markus -yhtyeen aiemmin tänä vuonna ilmestyneeltä ylistetyltä Game Changing -albumilta (mm. viisi tähteä Helsingin Sanomissa).

Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen
Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen

Hecho en Mexicon tarina (suomennettuna: valmistettu Meksikossa) sai alunperin kipinänsä Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan ylittäneistä maahanmuuttajista ja näiden kokemuksista rakenteellisesta rasismista. Meksikossa syntyneet unelmat romuttuvat usein jo USA:n rajalla, jossa esimerkiksi laittomien siirtolaisten lapsia erotetaan brutaalisti vanhemmistaan. Maahanmuuttajien karu kohtelu ei eroa edukseen Euroopassakaan, mistä tämän kesän Välimeri-uutisoinnit ja suomalainen rasismikeskustelu ovat tuoreita muistutuksia.

– Valitettavasti maahanmuuttajien arki ei yleensä kohene edes presidenttejä vaihtamalla. Olemme ajautumassa kovaa vauhtia takaisin sellaiseen maailmanjärjestykseen, jota hallitsevat sekä henkiset että fyysiset muurit, kappaleen säveltäjä Markus Nordenstreng toteaa.

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin syvempi yhteys Meksikoon syntyi ennen pandemiaa Tuomo & Markus -yhtyeen keikkamatkalla Mexico Cityyn. Amerikan rajaseutu tuli kaksikolle puolestaan tutuksi jo heidän äänittäessään Dead Circles -debyyttiään aivan Meksikon rajan tuntumassa Tucsonissa, Arizonassa. Tuoreiden kotimaan uutisten valossa kappaleen syvempi tematiikka resonoi suuressa määrin myös Suomessa. 

– On kammottavaa huomata, miten edelleen vuonna 2023 Suomessa ihmisarvoa määrittää ihonväri ja etninen sekä kulttuurinen tausta, ja että avoin rasismi koskee myös maamme korkeimpia päättäjiä. Julkinen keskustelu tästä aiheesta on äärimmäisen tärkeää, niin että rasismi läpivalaistaan koko yhteiskunnassa eikä sitä enää lakaista maton alle, Nordenstreng painottaa.

Tuomo & Markus levytti Hecho en Mexico -kappaleen newyorkilaisen kitaristilegenda Marc Ribotin kanssa, joka tunnetaan paitsi Tom Waitsin luottosoittajana, myös poliittisesta aktivismistaan. Ribotin viiden vuoden takainen Songs Of Resistance -albumi oli inspiroiva katsaus Donald Trumpin jälkeiseen, jyrkästi jakautuneeseen Amerikkaan.

– Ilman sitä levyä ei olisi olemassa tätä biisiäkään, sikälikin oli todella imartelevaa saada Marc mukaan, Markus Nordenstreng avaa uuden singlen taustoja.

Kuuntele Hecho en Mexico -single täältä.

Katso Hecho en Mexico studiolivevideo, Soundin ensinäytössä tänään!

Tuomo & Markus Facebook

Tuomo & Markus Instagram

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen
Tuomo & Markus. Kuva: Tero Ahonen
Lataa
Tuomo & Markus: Hecho en Mexico -singlen kansi.
Tuomo & Markus: Hecho en Mexico -singlen kansi.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Maailmat kohtaavat WIFTI Helsinki Summitissa kun elokuvan ja television vaikuttajanaiset kertovat, miten maailmaa muutetaan tasa-arvoisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi29.8.2023 13:14:28 EEST | Tiedote

Espoon Hanasaaressa 22.-24. syyskuuta järjestettävä elokuva- ja televisioalan naisammattilaisten kansainvälinen huippukokous WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Future kokoaa yhteen Oscar-, Emmy-, Bafta- ja Jussi-palkittuja alan naisvaikuttajia Intiasta ja Nigeriaan ja Kaliforniasta Saamenmaalle. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävässä huippukokouksessa pohditaan globaalin elokuva- ja televisioalan ongelmia ja ratkaisuja ja etsitään keinoja yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen tulevaisuuden puolesta.

Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki -erikoisnäytös järjestetään Kinopalatsissa perjantaina 1.9. – ennen näytöstä keskustelu Kaija Saariahon säveltäjätyön monista ulottuvuuksista29.8.2023 08:49:31 EEST | Tiedote

Säveltäjä Kaija Saariahosta kertovasta elokuvasta Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki järjestetään erikoisnäytös tulevana perjantaina 1.9. Helsingin Kinopalatsi 2 -salissa. Ilta alkaa klo 18.00 keskustelutilaisuudella, jossa avataan erityisesti Kaija Saariahon säveltäjätyön monia ulottuvuuksia tilaustöiden säveltämisestä kollegiaaliseen yhteistyöhön. Elokuvan esitys alkaa klo 19.00. Näytöksen ja keskustelutilaisuuden järjestävät Teatro Productions ja Pirkanmaan elokuvakeskus yhteistyössä Finnkinon, Suomen Säveltäjät ry:n, Music Finlandin ja Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy:n kanssa.

The Shubie Brothersin uusi albumi It Takes A Village “soitti itse itsensä – ilman minkäänlaista genrepurismia”18.8.2023 10:08:00 EEST | Tiedote

Mitä tekevät Suomen työllistetyimpiin kuuluvat muusikot, kun leipätöistä saa lomaa? Siihen kuullaan vastaus tänään elokuun 18. päivänä, kun The Shubie Brothersin uusi pitkäsoitto It Takes A Village ilmestyy. Muun muassa Ismo Alangon ja J Karjalaisen yhtyeissä vaikuttavista muusikkoystävistä muodostuneen, jo pitkäikäisen bändin uusi levy soi nimensä mukaisesti kuin soittamassa olisi pieni kylä – mutta kyseessä on viiden Shubie-veljen sulava yhteissoundi. Vierailijoita ei levyllä kuulla.

Konneveden Naisten viikko onnistui tavoitteissaan – kaikki konsertit lähes loppuunmyytyjä, odotettu kävijämäärä ylittyi reilusti27.7.2023 10:42:48 EEST | Tiedote

Konneveden kotiseutumuseolla 18.–23. heinäkuuta järjestetty Naisten viikko tarjosi viime viikolla upean kokonaisuuden kulttuuria, perinnettä ja ajankohtaisuutta. Saunalla, sisulla ja kolmella kalalla -otsikolla kulkenut, erilaisiin teemapäiviin jaettu tapahtuma päättyi Barokkiorkesteri FiBOn koko perheen piknikin puhdistavaan tunnelmaan, jossa paikalla olleen sanoin “Hento sade peitti onnellisten askeleet”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme