Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työtuomioistuin: työsuojeluviranomainen ei toiminut väärin asettaessaan hyvinvointialueille lupaehtoja työaikasuojelun turvaamiseksi

Jaa

Työtuomioistuin antoi 24.8.2023 kaksi päätöstä liittyen hyvinvointialueiden pelastustoimen ja ensihoidon työaikoja koskeviin poikkeuslupiin. Työsuojeluviranomainen oli lisännyt lupaehtoon määräyksen siitä, että säännöllisen työajan kasvattaminen edellyttää paikallista sopimista. Työneuvosto katsoi, ettei lupaehto ollut asianmukainen ja palautti luvat uudelleen käsiteltäväksi. Työtuomioistuin kuitenkin kumosi työneuvoston päätökset. Se katsoi, että työsuojeluviranomaisella on laaja mahdollisuus asettaa lupaehtoja turvatakseen työntekijöiden työaikasuojelu.

Työneuvosto palautti poikkeusluvat uudelleenkäsiteltäväksi

Työneuvosto palautti loppuvuodesta 2022 ja alkuvuodesta 2023 seitsemän hyvinvointialueiden pelastustoimen ja ensihoidon työaikoja koskevaa poikkeuslupaa aluehallintovirastoon työsuojeluviranomaiselle uudelleen käsiteltäväksi. Palautukset koskivat lupaehtoa, jossa työsuojeluviranomainen on asettanut viikoittaisen säännöllisen työajan pidentämisen ehdoksi paikallisen sopimisen.

Lupaehdon taustalla oli työntekijäjärjestöjen huoli. Poikkeusluvassa oli ehto, joka sallii 42 viikkotunnin teettämisen. Työnantajat olivat tulkinneet ehtoa siten, ettei tällä työajan muutoksella ollut vaikutusta ansiotasoon. Työsuojeluviranomainen oli jo aiemmassa ratkaisukäytännössään todennut, että kyse on säännöllisen työajan kasvattamisen mahdollistavasta lupaehdosta, eikä lupaehto ota kantaa palkan määräytymiseen, vaan ansiotasoa tulee tarkastella työehtosopimusmääräysten valossa.

Hyvinvointialueille myönnetyissä luvissa lupaehtoon lisättiin määräys siitä, että säännöllisen työajan kasvattaminen edellyttää paikallista sopimista. Tällä elementillä viranomainen tavoitteli työvuorosuunnitteluun ja työajan järjestelyihin liittyvää joustovaraa ilman, että kyse olisi työntekijöiden palkka-alesta. Sopimismekanismilla oli tarkoitus luoda joustoa työpaikkakohtaisesti.

Poikkeuslupia oli myönnetty vuoden 2022 loppupuolella hyvinvointialueille yhteensä 60, koska lähes kaikki hyvinvointialueet hakivat useita lupia eri toimipaikoille tai henkilöstöryhmille. Seitsemässä näistä luvista työnantaja päätyi hakemaan oikaisua työneuvostolta.

Työneuvosto katsoi kaikissa ratkaisuissaan, ettei kyseinen lupaehto ollut asianmukainen, ja palautti luvat työsuojeluviranomaiseen uudelleen käsiteltäväksi.

Työtuomioistuin: lupaehto oli selkeä ja tarkkarajainen

Työtuomioistuin antoi 24.8.2023 kaksi päätöstä (H60/2023 ja H61/2023) edellä mainitussa paikallisen sopimisen lupaehtoa koskevassa asiassa. Tuomioista tarkemmin ilmenevillä perusteilla oikeus katsoi, että työsuojeluviranomaisella on laaja mahdollisuus asettaa lupaehtoja turvatakseen työntekijöiden työaikasuojelu. Niin ikään oikeus arvioi toisin kuin työneuvosto, että nyt asetettu lupaehto oli selkeä ja tarkkarajainen eikä sen soveltamisesta voi syntyä epäselvyyttä. Työtuomioistuin kumosi työneuvoston päätökset kyseisissä valitusasioissa ja katsoi, että Lounais-Suomen aluehallintoviraston eli työsuojeluviranomaisen päätös jää noudatettavaksi.

Työtuomioistuin arvioi esikysymyksenä työntekijöitä edustavan luottamusmiehen valitusoikeutta. Työneuvoston kannasta poiketen työtuomioistuin katsoi, että kun luottamusmiestä on kuultu ammattiosastoon kuuluvien työntekijöiden edustajana käsiteltäessä poikkeuslupahakemusta aluehallintovirastossa ja oikaisuvaatimusta työneuvostossa ja kun luottamusmiehen ilmoituksen mukaan aluehallintoviraston päätös vaikuttaa välittömästi myös hänen etuunsa, luottamusmiehellä on valitusoikeus asiassa.

Työsuojeluviranomainen: hakemukset ratkaistaan pikimmiten

Työtuomioistuimen ratkaisu tarkoittaa sitä, että työsuojeluviranomainen ei muuta hyvinvointialueiden lupaehtoja koskevaa linjaa.

”Työneuvoston palauttamat ja edelleen käsittelyssä olevat hakemukset ratkaistaan pikimmiten. Ensihoidon ja pelastustoimen luvissa noudatetaan jatkossakin valittua paikallisen sopimisen mahdollistavaa linjaa hakijoiden tasapuolisen kohtelun edellyttämällä tavalla”, kertoo työsuojelun lakimies Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Aki Eriksson
p. 0295 018 175, etunimi.sukunimi@avi.fi  
Lounais-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme