Kustannusosakeyhtiö Otava

Annikin sota ja rauha on koskettava tositarina Lapin sodan aikaisesta, vaietusta rakkaudesta

Jaa
Kun Lapin sota yllättäen syttyi syksyllä 1944, sadat suomalaisnaiset lähtivät vetäytyvien saksalaisten mukaan. Yksi syistä oli rakkaus. Annikin sota ja rauha –uutuuskirja on koskettava tositarina nuoren lappilaisnaisen elämänvalinnoista toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Kemiläinen konttoristi Annikki Pennanen, 23, ja saksalainen sotilas Peter Rasche, 21, eivät kihlautuessaan voineet aavistaa, millainen tulevaisuus heitä odotti. Tytär Gabi syntyi raunioituneessa, sodan hävinneessä Saksassa. 

Kun äiti ja tytär päättivät palata Suomeen, heidän vaarallinen kotimatkansa katkesi palaavien suomalaisten leirille Hankoon. Siellä takaisin pyrkivät naiset kuulusteltiin maanpetoksesta epäiltyinä. Monien loppuelämää leimasivat häpeä ja hiljaisuus, mutta miten kävi Annikille? 

Annikin tarinan on kirjoittanut hänen lapsenlapsensa, oululainen kulttuurihistorioitsija ja teologi Satu Saarinen.  

“Haluan antaa ääntä tapahtumille, joita ei välttämättä ole aiemmin kerrottu kaikkialla ja kaikille asianosaisille. Toivon, että Annikin tarina voisi kutsua esiin vastaavia kertomuksia sukujen ja perheiden menneisyydestä, vaietustakin historiasta – ja erityisesti juuri siitä”, kommentoi Saarinen.  

Satu Saarista (s. 1974) kiinnostavat sota- ja jälleenrakennusajan sukupuolihistoria, lapsuudenhistoria ja mentaalisen jälleenrakennuksen teemat. Kirjassaan hän pohtii yksityisen ja yleisen historian suhteita ja sitä, miten mennyt elää meissä.  

 

Annikin sota ja rauha on arvostelu- ja käsittelyvapaa 15.9.  

 

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Satu Saarinen. Kuva: Marjo Tynkkynen/ Blindspot Photo Oy
Satu Saarinen. Kuva: Marjo Tynkkynen/ Blindspot Photo Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutuuskirja pureutuu Venäjän ortodoksisen kirkon ja sen johtajan, patriarkka Kirillin, rooliin Ukrainan vastaisessa hyökkäyssodassa22.9.2023 10:54:05 EEST | Tiedote

Yksityiskoneella kymmenien palvelijoiden ja turvamiesten kanssa liikkuva patriarkka Kirill edellyttää niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin samankaltaista kohtelua kuin valtionpäämiehet. Uutuuskirja tarkastelee, millainen on patriarkka Kirillin johtaman Venäjän ortodoksisen kirkon suhde Putinin hallintoon. Entä millainen rooli uskonnolla on Venäjän hyökkäyssodassa?

Ruotsalaisen Marianne Cedervallin juuri suomeksi käännetty hyvän mielen ja tumman huumorin sävyttämä uutuusdekkari Gotlannin idyllisistä maisemista on täydellinen kirja syksyyn.18.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Mulvaldsin murhat -sarja jatkuu Haudataan menneet -romaanilla! Marraskuu on saapunut gotlantilaiseen Mullvaldsin pitäjään, missä valmistellaan syksyn kohokohtaa, tryffelifestivaalia. Eläkepäiviään viettävä Anki osallistuu ystävineen tryffelisafarille, jonka lopuksi nautitaan kuuden ruokalajin illallinen pitäjän ravintolassa. Mutta ihanan aterian päätteeksi yksi vieraista kaatuu kuolleena maahan. Paikallinen ex-poliisi Tryggve on vakuuttunut siitä, ettei kuolema ollut luonnollinen. Niinpä Anki ja Tryggve joutuvat jälleen keskelle murhamysteeriä, eikä värikkäiden lehtien kirjoma syksy pääty ilman lisäuhreja tai kyyneleitä. Haudataan menneet on arvostelu ja käsittelyvapaa 28.9.2023. Teoksen on kääntänyt suomeksi Riie Heikkilä ja romaani ilmestyy myös e- ja äänikirjana. Äänikirjan lukija on Eija Ahvo. PDF-vedokset, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt ilmo.muuronen@otava.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme