Mitä pitäisi tehdä, jos maailma ei lopukaan?

William MacAskill: Ihmiskunnan tulevaisuuden historia – miljoonan vuoden näkökulma
Ilmestyy 29.9.
Nykyaika on täynnä maailmanlopun ennusteita: ilmastokriisi tuo mukanaan ennennäkemättömiä ongelmia emmekä tiedä, miten niistä selvitään. William MacAskillin näkökulma on toinen: ihmiskunta on vasta elämänsä alussa, ja meistä riippuu, millaisessa maailmassa tulevaisuuden ihmiset elävät. Miksi meistä? Koska elämme poikkeuksellisten muutosten aikaa. Niin teknologiassa, yhteiskunnissa, ympäristössä kuin taloudessakin on tapahtunut valtavia muutoksia elinaikanamme. MacAskill nostaa esimerkiksi tekoälyn. Tämänhetkiset päätöksemme tekoälyn kehittämisen ja valvonnan suhteen vaikuttavat tulevaisuuden ihmisten elämään dramaattisesti.
Voimme tehdä tulevaisuudesta paremman kahdella tavalla: torjumalla pysyviä katastrofeja, jolloin ihmiskunnalla on mahdollisuus selviytyä, ja muuttamalla sivilisaation kehityspolkua niin, että ihmiskunnan elämästä tulee mahdollisimman hyvä niin kauan kuin lajimme on olemassa. MacAskill listaa uhkia tekoälyn vallankumouksesta laboratorioista karanneisiin pandemioihin, toki ilmastokriisiä unohtamatta.
Fyysisten uhkien lisäksi MacAskill nostaa esiin moraalin ja arvojen muutoksen sattumanvaraisuuden ja ottaa historiasta esimerkin: orjakaupan lopettamisen. Orjakauppa ja orjatyövoiman käyttö olivat hyvin tuottoisaa toimintaa, mutta vastoin kaikkia todennäköisyyksiä se lopetettiin, koska pieni piiri ihmisiä sai muutetuksi moraalikäsityksiä siihen suuntaan, että ihmisten omistaminen ei enää käynyt päinsä. Tästä voi päätellä, että yksittäistenkin ihmisten äänellä voi olla valtava merkitys tulevaisuuden ihmisille ja että toisaalta moraalikäsitykset voivat muuttua myös huonommiksi, jolloin orjuuden kaltaiset ilmiöt voivat palata.
Ihmiskunnan tulevaisuuden historia on ajatuksia myllertävä teos, joka tarjoaa niin nykyhetken yläpuolelle kohoavia ideoita kuin konkreettisia toimintaohjeitakin. Ennen kaikkea teos todistaa vakuuttavasti, mihin toimiin on tärkeintä keskittyä, kun vielä voimme. Tunnetun sanonnan mukaan hyvä yhteiskunta syntyy, kun vanhat miehet istuttavat puita, joiden alla he eivät koskaan itse tule istumaan. Me luomme valinnoillamme tulevaisuuden historiaa.
William MacAskill (s. 1987) on Oxfordin yliopiston filosofian professori ja efektiivisen altruismin puolestapuhuja. Hän toimii johtajana Forethought Foundation for Global Priorities Research -organisaatiossa. Se pyrkii akateemisen tutkimuksen avulla selvittämään, kuinka suunnata resursseja sellaisiin toimiin, joista on eniten hyötyä koko maailman kannalta. MacAskill on ollut Forbes30-listalla ja on suosittu TED-esiintyjä.
Haastattelupyynnöt, lisätiedot, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloMarkkinointi- ja viestintäpäällikköOtava
Tietokirjat, harrasteet ja viihdekirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Roope Lipastin Kuuma linja kuvaa villisti, lämpimästi ja haikeasti 80-luvun nuoruutta kylmän sodan ja ydintuhon pelon Suomessa1.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Maailmaa ei voi pelastaa, mutta voiko edes rakkaitaan? Roope Lipastin Kuuma linja on vangitseva kasvutarina ja tarkkanäköinen ajankuva maailmasta, joka tuntuu yllättävän tutulta jälleen.
True crime -uutuus Sadetakkitappaja sukeltaa Etelä-Korean rikoshistorian synkimpiin tapauksiin17.6.2025 10:48:09 EEST | Tiedote
Fiia Suurosen, Minna Juutin ja Pinja Mikkosen uutuusteos Sadetakkitappaja – ja muita kurjia juttuja Etelä-Koreasta vie lukijan Etelä-Korean tunnetuimpien rikostapausten äärelle. Teos perustuu tekijöiden suosittuun true crime -podcastiin Kurja juttu ja tarjoaa syväluotaavan katsauksen maan rikoshistoriaan.
Tässä ovat maailmanhistorian törkeimmät valheet – Daniel Rydénin uusi kirja paljastaa suurimpien huijarien tarinat5.6.2025 08:17:00 EEST | Tiedote
Mikä lopulta on valhe? Onko valehtelu aina väärin? Ja jos ei ole, kuka siinä tapauksessa saa valehdella ja milloin? Daniel Rydénin vetävä tietokirja Maailman kovimmat valehtelijat johdattaa lukijan valehtelun maailmaan Donald Trumpin ja muiden tunnettujen valehtelijoiden kautta.
Skottikoomikko Fern Bradyn Vahva naishahmo on anteeksipyytelemätön, ronski ja rohkea elämäkerta autismista4.6.2025 08:22:00 EEST | Tiedote
Autistit elävät maailmassa, jota ei ole suunniteltu heille. Vielä vaikeampaa eläminen on silloin, kun ei tiedä olevansa autistinen.
Mitä asiakkaat toivovat seksityöntekijältä?28.5.2025 11:56:04 EEST | Tiedote
Suomalaisnaisen viihdyttävä tositarina keskieurooppalaiselta seksiklubilta paljastaa, millainen on suosikkiasiakas, mistä klubin takahuoneessa puhutaan ja miten seksityö vaikuttaa parisuhteeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme