SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Purran esitys ei tasapainota taloutta tai seuraa talouden kehitystä

Jaa

Valtiovarainministeri Riikka Purra esitteli perjantaina ensimmäisen budjettiesityksensä. Tarkempi esitys saadaan vasta maanantaina, mutta Purran tiedostustilaisuuden ja valtiovarainministeriön tiedotteen pohjalta nähdään jo, millaisen raamin perussuomalainen valtiovarainministeri on tuleville vuosille rakentanut.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Purran tiedotustilaisuudessa tiedotustilaisuudessa tuli selvästi hänen itsensäkin korostama asia, jota olemme SDP:ssä pitkään yrittäneet tuoda esiin. Suurista leikkauksista huolimatta velkaantuminen ei ole loppumassa, se ei käytännössä edes pienene. Pienituloisilta leikkaaminen ja työmarkkinoiden rikkominen ovat paitsi epäoikeudenmukaisia, myös tehottomia tapoja tasapainottaa julkista taloutta, Mäkynen sanoo.

Viimeisin toteutunut valtionhallinnon alijäämä oli vuonna 2022 eli viime vuonna 4,3 miljardia euroa. Riikka Purran ensimmäisessä budjetissa vuodelle 2024 menot ovat 10,1 miljardia euroa. Marinin hallituksen viimeiseen eli vuoden 2023 budjettiin verrattuna Purran esityksen alijäämä on 3,7 miljardia euroa suurempi.

- Riikka Purra esittelee budjettiesityksensä, jossa hänen vaalilupaustensa pettäminen vahvistuu. ”Pienituloisilta leikkaaminen ei meille käy” on nyt muuttunut muotoon ”pienituloisilta leikkaaminen käy meille, vaikka ei taloutta tasapainottaisikaan”. Esimerkiksi hallituksen ”perhepaketista” puhuessaan Purra unohtaa toistuvasti mainita, että tehdessään pienen korotuksen kaikkien monilapsisten perheiden lapsilisään, leikataan pienituloisilta useita sosiaaliturvan lapsikorotuksia. Mäkynen ihmettelee.

Kiirehtiessään leikkauksia ihmisten toimeentuloon ja heikennyksiä työntekijöiden asemaan hallitus sulkee silmänsä parhaillaan tapahtuvalta talouskehitykseltä. Tuoreiden lukujen valossa teollisuuden uudet tilaukset ovat laskussa ja rakennusalalla esimerkiksi uusien hankkeiden aloitukset ovat pohjalukemissa, jopa finanssikriisiä heikommalla tasolla. Taustalla on korkojen nousu, joka vaikuttaa niin asunnon ostajiin kuin rakentajiin.

- Purran tiedotustilaisuudessa ei otettu edessä olevaan taloussuhdanteeseen mitään kantaa. Vielä olisi mahdollista reagoida ja välttää esimerkiksi asuntorakentamisen pysähtyminen ja sen myötä tapahtuva työllisyyden heikkeneminen. Tämä tulisi halvemmaksi, kuin työttömyys ja kulutuksen romahtaminen. Toimialojen tukemisen sijaan hallitus on pahentamassa tilannetta esimerkiksi suurilla leikkauksilla asumistukeen. Esimekiksi ekonomistit Markus Lahtinen ja Tiina Helenius ovat perustelleet tarvetta lykätä suuria leikkauksia edessä olevan taantuman vuoksi. Hallituksen on budjettiriihessä herättävä ja reagoitava heikentyvään taloussuhdanteeseen, Mäkynen vaatii.

Korjattu alkuperäisestä tiedotteesta toisen kappaleen "alijäämä" muotoon "menot"

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n puoluejohdon erityisavustajaksi Mikko Valtonen29.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

SDP:n puoluejohdon erityisavustajaksi on valittu Mikko Valtonen. Valtonen siirtyy tehtävään Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan tehtävästä, jossa hänen vastuullaan ovat olleet erityisesti osaamiseen, työelämään ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset. Ennen Keskuskauppakamaria hän on työskennellyt muun muassa Insinööriliitossa ja Jytyssä. Valtosella on pitkä kokemus sosialidemokraattisen liikkeen parissa. Aiemmin hän on toiminut muun muassa SDP:n puoluehallituksen jäsenenä sekä Uudenmaan piirin puheenjohtajana. Valtonen on myös aktiivisesti mukana Porvoon kuntapolitiikassa. - Olen innoissani, kun pääsen työskentelemään Suomen johtavaan tulevaisuuspuolueeseen. Haluan omalla panoksellani auttaa puoluejohtoa menestymään ja viedä puoluetta kohti vaalivoittoa tulevissa vaaleissa, sanoo Valtonen. Valtonen aloittaa tehtävässä lokakuun alkupuolella.

SDP:n verkkoviestinnän asiantuntijaksi Joanna Ahola28.9.2023 18:00:00 EEST | Tiedote

SDP:n verkkoviestinnän asiantuntijana aiemmin syyskuussa on aloittanut Joanna Ahola. Tehtävä on vanhempainvapaan sijaisuus ja tähän saakka tehtävää hoitanut Mona Roininen palaa SDP:n viestintään kesäkuussa 2024. Ahola siirtyy SDP:n puoluetoimistolle sosialidemokraattisesta eduskuntaryhmästä, jossa hän on työskennellyt poliittisena avustajana. Aiemmin Ahola on toiminut myös muun muassa Demarinuorten viestintäsuunnittelijana. – On hienoa päästä työskentelemään sosialidemokraattiselle liikkeelle uudessa roolissa. Nykyinen oppositioasetelma sekä uusi puoluejohto vaatii uutta otetta moneen ja olen innoissani tulevasta, työntäyteisestä vuodesta. On myös kiinnostavaa päästä heti mukaan SDP:n niin presidentin- kuin eurovaalikampanjan suunnitteluun, Ahola kertoo. – On hienoa saada Joanna Ahola mukaan SDP:n puoluetoimiston viestintään. Joannalla on monipuolinen kokemus poliittisesta viestinnästä erilaisissa tehtävissä puolueen parissa, SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvi kommentoi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme