HSY

Polta vain kuivaa puuta – hyvä puuvaja pitää polttopuut kuivina

Jaa
Lämmityskauden lähestyessä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että tulisijassa tulee polttaa vain kuivaa puuta. Hyvä puuvaja pitää polttopuut kuivina. Märän puun polttaminen tuottaa runsaasti päästöjä ja on energiatehotonta.
Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa polttopuut sateelta. Kuvassa Urbaani puuvaja -hankkeessa kehitetty puuvajamalli. Kuva: HSY.
Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa polttopuut sateelta. Kuvassa Urbaani puuvaja -hankkeessa kehitetty puuvajamalli. Kuva: HSY.

Tunnista kuiva puu kolmen vinkin avulla

- Pääkaupunkiseudulla noin 80 prosentissa pientaloasunnoista käytetään polttopuuta. Pientaloasuntoja on pääkaupunkiseudulla noin 90 000. Moni puuta kotonaan polttava hankkii polttopuun omasta metsästään. Tällöin on tärkeää varmistaa, että polttopuut ovat saaneet kuivua riittävän pitkään, muistuttaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Vastakaadetussa puussa on vettä noin puolet. Usein polttopuulle tarvitaan kahden kesän ulkokuivatus, jotta puu on riittävän kuivaa. Jos puu on kaadettu aikaisin kevättalvella ja kuivatettu ulkona hyvissä olosuhteissa, se saattaa kuivua polttokuivaksi saman kevään ja kesän aikana.

Ennen polttamista jokainen voi testata itse, onko polttopuu riittävän kuivaa. Tähän on kolme helppoa vinkkiä:

1. Paino: Kuiva polttopuu on noin puolet kevyempää kuin kostea puu.
2. Halkeilu: Kuiva puu halkeilee kärjestä. Märkä tai kostea puu on yhtenäistä.
3. Ääni: Kun kuivia klapeja lyö yhteen, kuuluu kirkas, helähtävä ääni. Kosteiden klapien ääni on kumea.

Hyvä puuvaja on tuulettuva ja suojaa polttopuut sateelta

- On tärkeää myös säilyttää puut oikein, jotta polttopuut kuivuvat ja pysyvät hyvänä. Hyvä säilytyspaikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Se suojaa puita sateelta ja pitää ne kuivina. Esimerkiksi poltapuhtaasti.fi-sivuiltamme löytyy ohjeet puuvajan rakentamiseen, Väkevä jatkaa.

Toimivassa puuvajassa ilma kiertää lattian, seinien ja katon raoista. Jos polttopuut peittelee liian tiiviisti, kosteus pääsee tiivistymään ja puut voivat homehtua. Puita ei myöskään suositella säilytettävän pidempiä aikoja sisällä. Polttopuut kannattaa viedä sisälle lämpiämään vasta 1–2 päivää ennen niiden polttamista.

Märän puun ja roskien poltto on terveydelle haitallista sekä energiatehotonta

Tulisijojen käyttö aiheuttaa savua eli päästöjä ilmaan. Puunpolton päästöillä on ihmisten terveydelle merkittävä vaikutus, koska päästöt syntyvät asuinalueilla ja pääsevät lähialueen hengitysilmaan. HSY:n mittausten mukaan puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti pienhiukkasia ja syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Pääkaupunkiseudulla puunpoltosta aiheutuu jopa enemmän pienhiukkaspäästöjä kuin tieliikenteen pakokaasuista. Jokainen polttopuuta käyttävä voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka puhdasta palaminen on.

Puulajilla ei ole päästöjen kannalta suurta merkitystä, mutta puun kosteudella on. Kuivan puun polttamisesta saadaan myös enemmän lämpöä kuin kostean puun poltosta. Tällä voi olla merkitystä lämmityskustannuksissa säästämisessä, vaikkei viime talven kaltaista energian hintojen nousua olisikaan näköpiirissä.

- Tärkeintä on polttaa vain kuivaa, käsittelemätöntä puuta eikä minkäänlaisia roskia. Märän puun ja roskien poltosta syntyvät päästöt voivat olla moninkertaiset kuivan puun polttamiseen verrattuna. Poltapuhtaasti.fi-sivustoltamme löytyy lisää tietoa ja vinkkejä oikeaoppiseen tulisijojen käyttöön, puiden hankintaan ja varastointiin, Väkevä sanoo.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa polttopuut sateelta. Kuvassa Urbaani puuvaja -hankkeessa kehitetty puuvajamalli. Kuva: HSY.
Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa polttopuut sateelta. Kuvassa Urbaani puuvaja -hankkeessa kehitetty puuvajamalli. Kuva: HSY.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Tikkurilan alueen pääviemärin kapasiteetin nosto pienentää ylivuotoriskiä22.9.2023 10:31:08 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korvaa Vantaan Satomäen ja Maarinkunnaan välisen pääviemärin Keravanjoen länsipuolelle rakennettavalla toimintavarmemmalla kahdennetulla paineviemärilinjalla. Tämän lisäksi rakennetaan neljä jätevedenpumppaamoa, jotta jätevedet saadaan johdettua uuteen paineviemäriin. Lisäämällä viemärikapasiteettia pienennetään riskiä, että jätevettä ylivuotaisi viemäristä maastoon ja lähivesistöön.

HSY:n hallituksen päätökset 22.9.202322.9.2023 10:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä hankesuunnitelman koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella sekä hankesuunnitelman Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollosta. Hallitus päätti valita LT Teollisuuspalvelut Oy:n urakoitsijaksi sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Lisäksi hallitus sai tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin He

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 22.9.202320.9.2023 07:53:17 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 22.9.2023. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa hankesuunnitelman hyväksymisestä koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella. Hallitus päättää lisäksi Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollon hankesuunnitelmasta sekä urakoitsijan valinnasta sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Hallitus saa tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme