Polta vain kuivaa puuta – hyvä puuvaja pitää polttopuut kuivina

Tunnista kuiva puu kolmen vinkin avulla
- Pääkaupunkiseudulla noin 80 prosentissa pientaloasunnoista käytetään polttopuuta. Pientaloasuntoja on pääkaupunkiseudulla noin 90 000. Moni puuta kotonaan polttava hankkii polttopuun omasta metsästään. Tällöin on tärkeää varmistaa, että polttopuut ovat saaneet kuivua riittävän pitkään, muistuttaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.
Vastakaadetussa puussa on vettä noin puolet. Usein polttopuulle tarvitaan kahden kesän ulkokuivatus, jotta puu on riittävän kuivaa. Jos puu on kaadettu aikaisin kevättalvella ja kuivatettu ulkona hyvissä olosuhteissa, se saattaa kuivua polttokuivaksi saman kevään ja kesän aikana.
Ennen polttamista jokainen voi testata itse, onko polttopuu riittävän kuivaa. Tähän on kolme helppoa vinkkiä:
1. Paino: Kuiva polttopuu on noin puolet kevyempää kuin kostea puu.
2. Halkeilu: Kuiva puu halkeilee kärjestä. Märkä tai kostea puu on yhtenäistä.
3. Ääni: Kun kuivia klapeja lyö yhteen, kuuluu kirkas, helähtävä ääni. Kosteiden klapien ääni on kumea.
Hyvä puuvaja on tuulettuva ja suojaa polttopuut sateelta
- On tärkeää myös säilyttää puut oikein, jotta polttopuut kuivuvat ja pysyvät hyvänä. Hyvä säilytyspaikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Se suojaa puita sateelta ja pitää ne kuivina. Esimerkiksi poltapuhtaasti.fi-sivuiltamme löytyy ohjeet puuvajan rakentamiseen, Väkevä jatkaa.
Toimivassa puuvajassa ilma kiertää lattian, seinien ja katon raoista. Jos polttopuut peittelee liian tiiviisti, kosteus pääsee tiivistymään ja puut voivat homehtua. Puita ei myöskään suositella säilytettävän pidempiä aikoja sisällä. Polttopuut kannattaa viedä sisälle lämpiämään vasta 1–2 päivää ennen niiden polttamista.
Märän puun ja roskien poltto on terveydelle haitallista sekä energiatehotonta
Tulisijojen käyttö aiheuttaa savua eli päästöjä ilmaan. Puunpolton päästöillä on ihmisten terveydelle merkittävä vaikutus, koska päästöt syntyvät asuinalueilla ja pääsevät lähialueen hengitysilmaan. HSY:n mittausten mukaan puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti pienhiukkasia ja syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Pääkaupunkiseudulla puunpoltosta aiheutuu jopa enemmän pienhiukkaspäästöjä kuin tieliikenteen pakokaasuista. Jokainen polttopuuta käyttävä voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka puhdasta palaminen on.
Puulajilla ei ole päästöjen kannalta suurta merkitystä, mutta puun kosteudella on. Kuivan puun polttamisesta saadaan myös enemmän lämpöä kuin kostean puun poltosta. Tällä voi olla merkitystä lämmityskustannuksissa säästämisessä, vaikkei viime talven kaltaista energian hintojen nousua olisikaan näköpiirissä.
- Tärkeintä on polttaa vain kuivaa, käsittelemätöntä puuta eikä minkäänlaisia roskia. Märän puun ja roskien poltosta syntyvät päästöt voivat olla moninkertaiset kuivan puun polttamiseen verrattuna. Poltapuhtaasti.fi-sivustoltamme löytyy lisää tietoa ja vinkkejä oikeaoppiseen tulisijojen käyttöön, puiden hankintaan ja varastointiin, Väkevä sanoo.
Lisätietoja:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väkevä OutiIlmansuojeluasiantuntijaHSY / ilmansuojeluyksikkö
Puh:045 635 7698outi.vakeva@hsy.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme