Uudenmaan ELY-keskus

Maaseudun yritys- ja hanketukien haku on auki – Uudellamaalla rahaa etenkin investointeihin ja kehittämiseen

Jaa
ELY-keskus kaipaa lisää hakemuksia etenkin ydinmaaseudulta Raaseporista ja Hangosta sekä Uudenmaan maaseutukuntien saaristosta.
Kuvituskuva: Tenholan peltoja. Kuva MKP
Kuvituskuva: Tenholan peltoja. Kuva MKP

EU:n maaseuturahoituksen yritys- ja hanketukien haut rahoituskaudelle 2023–2027 alkoivat kesäkuun lopussa.Rahoitusta myöntävät Uudenmaan ELY-keskus ja alueen Leader-ryhmät. Tänä vuonna ELY-keskus voi myöntää rahoitusta laajempiin yritys- ja kehittämishankkeisiin noin 2,75 miljoonaa euroa ja Leader-ryhmät paikallisiin ja pienempiin hankkeisiin noin 1,1 miljoonaa euroa. 

Jatkuva sähköinen haku 

Maaseudun rahoitustukia voi hakea jatkuvasti, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä lähes kaikki kehittämishankkeiden tuet. Viimeiset hanketukimuodot tulevat hakuun syksyn aikana. Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyn aikana. 

Rahoitusta on saatavilla etenkin yritysten kehittämiseen ja toimintaympäristön kohentamiseen ydinmaaseudulle 

EU:n maatalouspolitiikan keskeisenä tavoitteena on pitää maaseudun elinkeinoelämä vireänä ja lisätä työpaikkoja. Etenkin halutaan kehittää ja turvata alkutuotannon toimintaedellytyksiä, mutta myös maaseudun muun yritystoiminnan uudistumista ja kasvua tuetaan.Maaseuturahoitusta suunnataan etenkin harvaan asutulle maaseudulle ja ydinmaaseudulle, joihin kuuluu Uudellamaalla vainRaasepori ja Hanko sekä osa maaseutukuntien saaristoalueista. Maaseuturahoitusta voidaan myöntää myös muille alueille, mutta ELY-keskus kaipaa lisää hakemuksia etenkin näiltäpääkohdealueilta.  

- Maaseuturahoituksen avulla voidaan tasoittaa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan maaseutualueiden välisiä kehityseroja. Kuntakohtaiset tunnuslukujen valossa monet uusimaalaiset maaseutukunnat kohtaavat nimittäin vastaavanlaisia haasteita kuin Itä- ja Pohjois-Suomen maaseutukunnat, toteaa johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskuksesta. 

Yleishyödyllisten kehittämishankkeiden avulla yhteisöt voivat puolestaan tukea esimerkiksi kestävää kehitystä ja tiedonkulkua ja yrittäjien osaamista.Tukimuotoja on monenlaisia, joten niihin kannattaa tutustua.Uudellamaalla ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät valitsevat rahoitettavat kohteet ja neuvovat tukien haussa. Rahoitusta ohjaavat Uudenmaan maaseudun kehittämissuunnitelma ja Leader-ryhmien paikalliset strategiat. Tuleville vuosille hallitusohjelmaan on kirjattu maaseudun kehittämistoimiin leikkauksia, mutta nyt haut ovat auki normaalisti. 

Ohjeet ja yhteystiedot 

Yritys- ja hanketukihakemukset tehdään uudistuneessa Hyrrä-asiointipalvelussa. Hakemus tulee heti vireille, kun sen lähettää Hyrrässä. Ohjeita ja neuvontaa saat Uudenmaan ELY-keskuksesta ja alueesi Leader-ryhmästä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva, Uudenmaan ELY-keskus, puh. 0295 021 081

Uudenmaan Leader-ryhmien toiminnanjohtajat (suluissa ryhmien toiminta-alueet)


EMO ry (Loppi, Hausjärvi, Riihimäki, Tuusula, Hyvinkää, Nurmijärvi, Vantaa ja Espoo), toiminnanjohtaja Esko Pietari, puh. 050 573 2972


Pomovästrf (Hanko, Raasepori, Inkoo, Siuntio ja Kirkkonummi), toiminnanjohtaja Gunilla Wasström, puh. 019 2413 921 tai 044 721 3920


Kehittämisyhdistys SILMU ry (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo), toiminnanjohtaja Anette Vihanto, puh. 041 442 6602


Ykkösakseli ry (Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti), toiminnanjohtaja Maarit Teuri, puh. 0400 982 236

Kuvat

Kuvituskuva: Tenholan peltoja. Kuva MKP
Kuvituskuva: Tenholan peltoja. Kuva MKP
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme