Itämeri-parlamentaarikko Pauli Aalto-Setälä: Aggressiivisen ja epävakaan Venäjän takia on nyt yhdistettävä kaikki voimat Itämeren valtioiden kesken

Jaa
Itämeren parlamentaarikkokonferenssi kokoontuu parhaillaan Berliinissä. Suomea valtuuskunnassa edustava kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä korostaa erityisesti energiaturvallisuutta sekä Itämeren rehevöitymisen ja luontokadon pysäyttäviä toimia. Konferenssin osallistujat eli kymmenen Itämeren valtion parlamentaarikot tuomitsivat yksimielisesti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja vaativat yhä syvenevää yhteistyötä huoltovarmuuden turvaamiseksi ja Itämeren luonnon tervehdyttämiseksi.
Pauli Aalto-Setälä. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Pauli Aalto-Setälä. Kuvaaja: Kimmo Falck.

Kymmenen Itämeren valtion parlamenttien edustajat ovat toistamiseen ja yksimielisesti tuominneet Venäjän aloittaman brutaalin ja kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Osanottajat tuomitsevat Venäjän siviileihin kohdistamat sotarikokset ja vaativat, että Ukrainan alueellinen koskemattomuus palautetaan Krimin niemimaata myöten.

Itämeri-parlamentaarikot päättivät konferenssissa uuden energiaturvallisuutta käsittelevän työryhmän perustamisesta.

”Venäjä on romuttanut maailmanjärjestyksen, johon yhteistyömme ja luottamuksemme perustui. Itämeren valtioiden tulee yhdistää voimansa niin turvallisuuden, talouden kuin Itämeren rehevöitymisenkin osalta”, toteaa Aalto-Setälä. ”Meidän on yhdessä onnistuttava ilmastonmuutoksen vastaisessa ja Itämeren biodiversiteettiä vahvistavassa työssä ja siivottava myös meren pohjan konkreettiset pommit kemiallisista aseista lähtien.”

Itämeri-konferenssin edustajat peräänkuuluttavat yhä syvenevän yhteistyön tärkeyttä Itämeren demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia kunnioittavien reunavaltioiden välillä. Parlamentaarikot korostavatkin, että lähitulevaisuudessa yhteistyöhön on panostettava ripeällä aikataululla esimerkiksi Itämeren vedenalaisen kriittisen infrastruktuurin ja energiaa koskevan huoltovarmuuden turvaamiseksi. Samalla Itämeren valtioiden on huomioitava Glasgow’n ilmastokokouksen ja Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset sitoumuksensa. 

Kokous päättyy huomenna. Puheenvuoron piti myös ulkoministeri Elina Valtonen. Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Pauli Aalto-Setälä (kok.) ja Mikko Polvinen (ps.).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pauli Aalto-Setälä. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Pauli Aalto-Setälä. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme