Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa kehitetään parhaita tutkimuslaitteita, mitä rahalla voi saada
Kiihdytinlaboratoriossa, Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella, rakennettiin jälleen huippulaitteisto, joka luovuttiin uudelle yhteistyökumppanille Slovakiaan. Fysiikan laitos on tällä hetkellä ainoa yliopisto maailmassa, josta voi ostaa kokonaisen rekyylispektrometrin ohjelmistoineen ja osaamisen laitteiden käyttämiseen. Laitteiston toimituslaajuus oli suurempi kuin aiemmin ja kauppahinta siten myös uusi ennätys.

Jyväskylän yliopisto on myynyt rakentamansa tutkimuslaitteiston Slovakiaan noin 750 000 eurolla. Laitemyynti oli noin vuoden sisään Jyväskylän yliopistolle jo toinen. Viime vuonna kiihdytinlaboratorion kehittämä ja rakentama samanlainen rekyylispektrometrilaitteisto toimitettiin Surreyn yliopistoon Isoon-Britanniaan. Kauppahinta oli tällöinkin hieman yli puoli miljoonaa euroa.
- Tuntuu todella hienolta, että olemme onnistuneet kehittämään tutkimustoiminnan yhteydessä järjestelmän, joka on niin hyvä, että muutkin haluavat sellaisen meiltä ostaa. Muualta maailmasta ei nimittäin vastaavaa osaamista löydy alan laitteistojen kehittämiseen ja rakentamiseen, iloitsee fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratoriossa työskentelevä akatemiatutkija Mikko Laitinen.
Jyväskylän yliopisto on tällä hetkellä ainoa yliopisto maailmassa, josta voi ostaa kokonaisen järjestelmän avaimet käteen -periaatteella. Itse laitteen lisäksi mukana tulee tarvittava automaatio sekä datan analysointiin soveltuva ohjelmisto, koulutus sekä muu osaaminen.
- Laitteella saatavien havaintojen analysointiin tarvitaan ohjelmisto, joka on alun perin kehitetty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston tietotekniikan sovellusprojektien kanssa. Potku -nimisestä ohjelmistosta ovat hyötyneet laitoksen omia laitteitaan käyttävien tutkijoiden lisäksi myös noin 10 ulkomaista laboratoriota, sillä se on julkaistu avoimesti. Samalla tämä poistaa näiden laitteistojen aiempaa yleistymistä estäneen pullonkaulan ja toimii meille markkinointina, selventää Laitinen.
Tutkimusyhteistyön laajeneminen
Slovakian teknillinen yliopisto Bratislavassa on uusi ToF-ERDA (Time-of-flight elastic recoil detection analysis) -rekyylispektrometrin käyttäjä. Kyseessä on kiihdytinpohjaisen materiaalifysiikan tutkimuslaite, joka koostuu mittauskammiosta, siihen tulevasta lentoaikailmaisimesta, energiailmaisimesta sekä datankeruujärjestelmästä. Toimituksen, mukaan lukien simuloinnit, suunnittelun, kokoonpanon ja testauksen toteutti Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorio.
- Uudelle asiakkaalle rakennettavalla laitteella voidaan tehdä aina myös uusia kokeiluja ja laajentaa kansainvälistä tutkimusyhteistyötä. Yhteistyö poikii näin ollen myös uusia tiedejulkaisuja, kertoo Laitinen.
Kiihdytinlaboratoriossa käytössä olevaa laitteistoa on esitelty maailmalla konferensseissa ja sana on kiirinyt. Nähtäväksi jää, milloin seuraava laite toimitetaan uudelle käyttäjälle, koska kyselijöitä on ollut kesänkin jälkeen.
Taloudellisesti merkittävää toimintaa
Yliopistotasolla laitteiston myynti on merkittävää, sillä siitä saatavilla myyntituloilla pystytään rahoittamaan tutkimusta ja palkkamaan esimerkiksi tohtorikoulutettava neljäksi vuodeksi. Tämä toimii oleellisena kannusteena myös tutkijalle, joka käyttää tutkimusaikaansa kaupalliseen toimintaan. Myyntitoiminta laajentaa yliopiston tutkimuksen rahoituspohjaa, joka rakentuu pitkälti Suomen Akatemian myöntämien rahoitusten varaan.
- Tämä on tärkeää meille strategisten kumppanuuksien näkökulmasta mutta myös taloudellisesti. Myyntitoiminnasta saatavat tulot luovat taloudellista liikkumavaraa infrastruktuurien ylläpitämiseen. Se auttaa myös tutkijoitamme ylläpitämään maailmanluokan kärkiosaamista teknologian kehittämisessä, kertoo Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen.
Rekyylispektrometriä tarvitaan jokapäiväisten laitteiden kehitystyössä
Rekyylispektrometria hyödynnetään tyypillisesti erilaisten pinnoitusprosessien kehittämisessä, ns. ohutkalvotutkimuksessa. Rekyylispektrometri mahdollistaa kaikkien alkuaineiden, myös vedyn, tarkan syvyysprofiloinnin vaikkapa uuden aurinkokennon tai tulevaisuuden pii-sirun pinnalta. Ohutkalvot ovat mahdollistaneet kaikkien arkipäiväisten mikroelektroniikan laitteiden kehityksen. Jokaisen tietokoneen ja mobiililaitteen kehitystyössä on siis tarvittu hiukkaskiihdyttimiä ja niihin liittyviä laitteistoja. Pinnoitusprosesseja tarvitaan myös muun muassa aurinkokennoissa ja kiinteän olomuodon akuissa, joita kohtaan sähköautoteollisuus osoittaa yhä kasvavaa kiinnostusta.
- Esimerkiksi silmälaseissa on monenlaisia pinnoitteita, joista osa on optisia, esimerkiksi heijastuksia estäviä, osa mekaanisia, kuten linssin kovuuteen vaikuttavia. Spektrometrillä voidaan tukea pinnoitteiden tuotekehitystä, erityisesti mikroelektroniikassa, tutkimalla pinnoitusprosessin muuttujia. Kun esimerkiksi pinnoitteen kovuus muuttuu, voidaan analysoida, johtuiko se esimerkiksi siitä, että saatiin vety-epäpuhtautta pois, vai jostain muusta seikasta, havainnollistaa Laitinen.
Yhteyshenkilöt
Akatemiatutkija Mikko Laitinen, mikko.i.laitinen@jyu.fi, +358408054113
Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, +358 50 4413682
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat




Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme