Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

På Östersjödagen serveras Helsingforsborna 4 500 kilo fisk för Östersjön

Dela
På Östersjödagen den 31 augusti har till och med 70 000 Helsingforsbor möjlighet att äta en lunch som gör väl för vårt hemmahav. Lunchen serveras av Palvelukeskus Helsinki, som producerar stadens måltidstjänster. På temadagen serverar Palvelukeskus Helsinki Östersjöns fiskbiffar, som innehåller brax- och strömmingsmassa, med olika tillbehör i skol- och läroanstaltsrestauranger, på daghem och vid vårdtjänsternas patient- och boendemåltider. I lunch- och personalrestauranger serveras Östersjöfisk antingen som fiskbiffar eller fiskhamburgare. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiffar bland veckans måltidsalternativ. Under dagen serveras totalt till och med 4 500 kilogram Östersjöfisk.
Östersjöns fiskbiffar innehåller östersjöbraxen och -strömming.
Östersjöns fiskbiffar innehåller östersjöbraxen och -strömming.

Den nationella Östersjödagen har lanserats av John Nurminens Stiftelse. Enligt stiftelsens specialsakkunniga Miina Mäki är matval det viktigaste sättet att verka för Östersjön.

– Var och en kan verka för Östersjön genom att äta hållbart fångad vild fisk, lägga till grönsaker på tallriken och äta mindre kött och mjölkprodukter vid måltiderna. Särskilt djurproduktionen kräver stora markarealer, och näringsbelastningen från jordbruket är den största övergödaren av Östersjön.

Att utnyttja Östersjöfisk är något som finländare skulle kunna förbättra.

– Om finländarna åt Östersjöfisk en gång i veckan skulle cirka 400 000 kilo fosfor tas bort från havet under ett år. Om finländarna åt Östersjöfisk en gång i månaden, skulle till och med 90 000 kilogram fosfor tas bort från havet. Karpfisk, MSC-certifierad strömming som fångats i Finland och abborre fångas vanligtvis på ett hållbart sätt, och man kan äta dem utan oro för att äventyra fiskbestånden, förklarar Miina Mäki från John Nurminens Stiftelse.

Serveringen av Östersjöfisk är viktigt också enligt Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster.

– Vi är väldigt stolta över att vi deltar i Östersjödagen för fjärde gången genom att servera våra kunder Östersjöfisk. Våra menyer har också en hel del vegetabilisk mat. Som en offentlig måltidsproducent har vi en viktig roll i att möjliggöra mer ansvarsfulla val för våra kunder. År 2022 serverade måltidstjänsterna mer än 30 000 kilo Östersjöfisk, vilket är en betydande mängd, säger utvecklingschefen Eeva Lappalainen från Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster.

Ivriga hemmakockar kan trolla fram sin egen Östersjömeny med Palvelukeskus Helsinkis recept på fiskbiffar och fiskhamburgare (på finska).

Mer information:

Palvelukeskus Helsinki, multitjänster, produktionsplanering och -styrning
Planerare Susanna Immonen
susanna.immonen@hel.fi, tfn 040 334 6716

***

Östersjödagen är en årlig festdag till havets ära, som lanserats av John Nurminens Stiftelse. Östersjödagen firas årligen den sista torsdagen i augusti genom olika evenemang och jippon. Dagens syfte är att inspirera människor att njuta av det unika hemhavet och att göra konkreta gärningar och löften för det.

Nyckelord

Bilder

Östersjöns fiskbiffar innehåller östersjöbraxen och -strömming.
Östersjöns fiskbiffar innehåller östersjöbraxen och -strömming.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Palvelukeskus Helsinki är ett av Helsingfors stads affärsverk. Vi är partner till Helsingfors stads skolor och daghem, hemvården, seniorcenter, boendeenheter och sjukhus. Vi medverkar dagligen i 100 000 Helsingforsbors måltidsstunder och sköter renlighetstjänsterna. Vi stöder hemmaboende med mångsidiga lösningar för distansvård och välbefinnande och vi producerar telefontjänster. Vi har 1 600 duktiga yrkesverksamma som tar hand om Helsingforsbornas basservice.

Följ Palvelukeskus Helsinki

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Palvelukeskus Helsinki

Helsinkiläisille tarjoillaan Itämeripäivänä 4500 kiloa kalaa Itämeren hyväksi30.8.2023 09:41:28 EEST | Tiedote

Itämeripäivänä 31.8. jopa 70 000 helsinkiläisellä on mahdollisuus syödä kotimerellemme hyvää tekevä lounas kaupungin ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin valmistamana. Palvelukeskus Helsinki tarjoilee teemapäivänä koulu- ja oppilaitosravintoloissa, päiväkodeissa sekä hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa lahna- ja silakkamassasta koostuvaa Itämeren fisupihviä erilaisten lisukkeiden kera. Lounas- ja henkilöstöravintoloissa Itämeren kalaa nautitaan joko fisupihvin tai fisuburgerin muodossa. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita viikon ateriavaihtoehdoista fisupihvejä. Päivän aikana käytetään yhteensä jopa 4 500 kiloa Itämeren kalaa.

På Helsingfors daghem avnjöts ekologisk mat till den grad att det säkrade två finska mästerskap5.10.2022 17:15:03 EEST | Tiedote

Helsingfors stads daghem och Palvelukeskus Helsinki lyckades tillsammans ta hem dubbelt mästerskap i den nationella tävlingen Luomu SM 2022: i serien för offentliga matserviceproducenter som mest ökat användningen av ekologiska livsmedel och i grundserien för stora offentliga matserviceproducenter. År 2021 användes inemot 900 000 kilogram ekologiska produkter på Helsingfors stads daghem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum