Korkein oikeus / Högsta domstolen

Högsta domstolens president Tatu Leppänen: Arbetet med att utveckla rättegångarna måste fortsätta

Dela
Målet för den strategi som domstolsväsendet godkände i våras är att domstolarna ska avgöra ärenden snabbt och högklassigt och till skäliga kostnader. Arbetet för att uppnå målen ska fortsätta beslutsamt, säger högsta domstolens president Tatu Leppänen.

För att uppnå målen förutsätts åtgärder av lagstiftaren, av dem som utövar statens budgetmakt samt dessutom av aktörerna inom den praktiska rättsvården. Leppänen konstaterar att arbetet för att utveckla en oberoende rättskipning kan endast bedrivas genom att de som står för rättskipningen diskuterar och försöka hitta bästa praxis tillsammans. Våra rättegångsaktörer måste kunna bättre än nu.

För att genomföra strategin bjöd Leppänen in företrädare för tings- och hovrätterna, åklagarna, advokaterna och rättsbiträdena samt Domstolsverket till högsta domstolen. Under sammankomsten i går 28.8.2023 hördes de olika aktörernas tankar om nuläget och utvecklingsarbetet samt bedömdes hur arbetet kan tas vidare på bästa sätt.

I diskussionen konstaterades det enligt Leppänen att den centrala målsättningen är att rättegångarna ska i framtiden vara klart snabbare än nu. Avsikten är att fortsätta det gemensamma utvecklingsarbetet för att uppnå målen.

Nyckelord

Kontakter

Kanslichefen Wilhelm Norrman, tfn 02956 40110, wilhelm.norrman(at)oikeus.fi

Länkar

Om

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Följ Korkein oikeus / Högsta domstolen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein oikeus / Högsta domstolen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum