Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Pohjois-Pohjanmaalla edistettiin yli sadan alkutuotannon yrittäjän ja työntekijän uraa ja hyvinvointia

Jaa

MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanke tarjosi tukea Pohjois-Pohjanmaan alkutuotannon parissa työskenteleville henkilöille, jotka kaipasivat apua taloudellisissa tai hyvinvointia koskevissa asioissa. Hankkeessa järjestettiin muun muassa muutosvalmennusta ja elintapaohjausta sekä laadittiin työkalupakki kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoima Muutos-hanke tarjosi maksutonta tukea maaseudun yrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveisiin elintapoihin. Toiminta oli henkilö- ja yrityskohtaista sekä ryhmämuotoista. Hanke tavoitti yhteensä 103 alkutuotannon yrittäjää ja työntekijää. 

– Maaseudun yrittäjien ahdinko näkyi selvästi hankkeen toiminnan aikana. Alkutuotannon yritykset ovat lannoitteiden saatavuusongelman, polttoaineiden hintojen nousun ja ilmastonmuutoksen kurimuksessa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Arja Lappalainen Diakista. 

Muutos-hanke toi apukeinoja niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen. 

–  Muutos-valmennuksessa yrittäjä sai uusia keinoja miettiä yrittäjyyttä ja omaa tulevaisuuttaan, Lappalainen jatkaa. 

– Tarjosimme yrittäjille tukea muun muassa liiketoiminnan muutostarpeiden ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen, vihreään siirtymään sekä johtamisosaamisen kehittämiseen, kertoo talousasiantuntija Jeremias Niskanen ProAgria Oulusta. 

Yrittäjien hyvinvointia hankkeessa tuettiin ryhmä- ja yksilöohjauksissa, jotka räätälöitiin vastaamaan osallistujien tarpeita alkukartoitusten pohjalta. 

– Ohjauksen pääpaino oli erityisesti hyvinvointia tukevan ravitsemuksen, unen ja palautumisen, liikkumisen sekä mielen hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo projektityöntekijä Jenna Ojala ODL Liikuntaklinikalta. 

Työkalupakista tukea jaksamiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin  

Hankkeessa koottiin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkalupakki kehon, mielen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitoon. Se pitää sisällään vinkkejä työkyvyn tukemiseen ja vaihtoehtoja erilaisiin muutostilanteiden hallintaan.  

– Vaikka työkalupakki on kohdennettu maaseutuyrittäjille, sopii se kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, Lappalainen painottaa.  

Työkalupakista löytyy myös eri alojen asiantuntijoiden podcasteja ja webinaareja.  

– Ne ovat helposti katseltavissa ja kuunneltavissa vaikka työnteon lomassa, Lappalainen vinkkaa. 

Työkalupakki on osoitteessa: muutosmaaseudulla.diak.fi/tyokalupakki/ 

MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajina olivat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr (ODL Liikuntaklinikka) ja ProAgria Oulu. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ja LähiTapiola Pohjoinen, Oulu. Hankkeen toimintakausi oli 1.4.2022–31.8.2023. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Korkeakoulujen monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta vahvistetaan Itä-Suomessa26.10.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Suomalaisessa korkeakoulutuksessa on haasteena aliedustettujen ryhmien, kuten romanien ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden, pääsy korkeakouluihin. Monikulttuuriset opintopolut -hanke poistaa näitä esteitä parantamalla ohjaus- ja neuvontapalveluita, tarjoamalla kohdennettua koulutusta sekä edistämällä opiskelijoiden integroitumista yhteiskuntaan ja työelämään. Tavoitteena on myös vahvistaa monimuotoisuutta ja kielitietoista osaamista sekä tukea alueen vetovoimaa. Hanketta toteutetaan Itä-Suomessa viiden korkeakoulun voimin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme