Pohjois-Pohjanmaalla edistettiin yli sadan alkutuotannon yrittäjän ja työntekijän uraa ja hyvinvointia
MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanke tarjosi tukea Pohjois-Pohjanmaan alkutuotannon parissa työskenteleville henkilöille, jotka kaipasivat apua taloudellisissa tai hyvinvointia koskevissa asioissa. Hankkeessa järjestettiin muun muassa muutosvalmennusta ja elintapaohjausta sekä laadittiin työkalupakki kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoima Muutos-hanke tarjosi maksutonta tukea maaseudun yrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveisiin elintapoihin. Toiminta oli henkilö- ja yrityskohtaista sekä ryhmämuotoista. Hanke tavoitti yhteensä 103 alkutuotannon yrittäjää ja työntekijää.
– Maaseudun yrittäjien ahdinko näkyi selvästi hankkeen toiminnan aikana. Alkutuotannon yritykset ovat lannoitteiden saatavuusongelman, polttoaineiden hintojen nousun ja ilmastonmuutoksen kurimuksessa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Arja Lappalainen Diakista.
Muutos-hanke toi apukeinoja niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.
– Muutos-valmennuksessa yrittäjä sai uusia keinoja miettiä yrittäjyyttä ja omaa tulevaisuuttaan, Lappalainen jatkaa.
– Tarjosimme yrittäjille tukea muun muassa liiketoiminnan muutostarpeiden ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen, vihreään siirtymään sekä johtamisosaamisen kehittämiseen, kertoo talousasiantuntija Jeremias Niskanen ProAgria Oulusta.
Yrittäjien hyvinvointia hankkeessa tuettiin ryhmä- ja yksilöohjauksissa, jotka räätälöitiin vastaamaan osallistujien tarpeita alkukartoitusten pohjalta.
– Ohjauksen pääpaino oli erityisesti hyvinvointia tukevan ravitsemuksen, unen ja palautumisen, liikkumisen sekä mielen hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo projektityöntekijä Jenna Ojala ODL Liikuntaklinikalta.
Työkalupakista tukea jaksamiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin
Hankkeessa koottiin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkalupakki kehon, mielen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitoon. Se pitää sisällään vinkkejä työkyvyn tukemiseen ja vaihtoehtoja erilaisiin muutostilanteiden hallintaan.
– Vaikka työkalupakki on kohdennettu maaseutuyrittäjille, sopii se kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, Lappalainen painottaa.
Työkalupakista löytyy myös eri alojen asiantuntijoiden podcasteja ja webinaareja.
– Ne ovat helposti katseltavissa ja kuunneltavissa vaikka työnteon lomassa, Lappalainen vinkkaa.
Työkalupakki on osoitteessa: muutosmaaseudulla.diak.fi/tyokalupakki/
MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajina olivat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr (ODL Liikuntaklinikka) ja ProAgria Oulu. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ja LähiTapiola Pohjoinen, Oulu. Hankkeen toimintakausi oli 1.4.2022–31.8.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”
Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.
Diakonian näkökulmaa tarvitaan yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun9.10.2024 09:15:00 EEST | Tiedote
Diakonian ammattilaiset kohtaavat työssään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Siksi diakonian näkökulmaa tulisi kuulla yhteiskunnallisessa keskustelussa. Diakissa kehitetään laaja-alaista diakoniaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.
Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.
Yhteishaku päättyi – Diakin Porin-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:59:16 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 65 Porissa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme