Pohjois-Pohjanmaalla edistettiin yli sadan alkutuotannon yrittäjän ja työntekijän uraa ja hyvinvointia
MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanke tarjosi tukea Pohjois-Pohjanmaan alkutuotannon parissa työskenteleville henkilöille, jotka kaipasivat apua taloudellisissa tai hyvinvointia koskevissa asioissa. Hankkeessa järjestettiin muun muassa muutosvalmennusta ja elintapaohjausta sekä laadittiin työkalupakki kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoima Muutos-hanke tarjosi maksutonta tukea maaseudun yrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveisiin elintapoihin. Toiminta oli henkilö- ja yrityskohtaista sekä ryhmämuotoista. Hanke tavoitti yhteensä 103 alkutuotannon yrittäjää ja työntekijää.
– Maaseudun yrittäjien ahdinko näkyi selvästi hankkeen toiminnan aikana. Alkutuotannon yritykset ovat lannoitteiden saatavuusongelman, polttoaineiden hintojen nousun ja ilmastonmuutoksen kurimuksessa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Arja Lappalainen Diakista.
Muutos-hanke toi apukeinoja niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.
– Muutos-valmennuksessa yrittäjä sai uusia keinoja miettiä yrittäjyyttä ja omaa tulevaisuuttaan, Lappalainen jatkaa.
– Tarjosimme yrittäjille tukea muun muassa liiketoiminnan muutostarpeiden ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen, vihreään siirtymään sekä johtamisosaamisen kehittämiseen, kertoo talousasiantuntija Jeremias Niskanen ProAgria Oulusta.
Yrittäjien hyvinvointia hankkeessa tuettiin ryhmä- ja yksilöohjauksissa, jotka räätälöitiin vastaamaan osallistujien tarpeita alkukartoitusten pohjalta.
– Ohjauksen pääpaino oli erityisesti hyvinvointia tukevan ravitsemuksen, unen ja palautumisen, liikkumisen sekä mielen hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo projektityöntekijä Jenna Ojala ODL Liikuntaklinikalta.
Työkalupakista tukea jaksamiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin
Hankkeessa koottiin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkalupakki kehon, mielen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitoon. Se pitää sisällään vinkkejä työkyvyn tukemiseen ja vaihtoehtoja erilaisiin muutostilanteiden hallintaan.
– Vaikka työkalupakki on kohdennettu maaseutuyrittäjille, sopii se kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, Lappalainen painottaa.
Työkalupakista löytyy myös eri alojen asiantuntijoiden podcasteja ja webinaareja.
– Ne ovat helposti katseltavissa ja kuunneltavissa vaikka työnteon lomassa, Lappalainen vinkkaa.
Työkalupakki on osoitteessa: muutosmaaseudulla.diak.fi/tyokalupakki/
MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajina olivat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr (ODL Liikuntaklinikka) ja ProAgria Oulu. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ja LähiTapiola Pohjoinen, Oulu. Hankkeen toimintakausi oli 1.4.2022–31.8.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Laadukas tulkkaus edistää yhdenvertaisuutta5.12.2023 17:13:09 EET | Tiedote
Tulkki varmistaa, että jokainen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi omalla kielellään. Siksi myös laadukkaaseen tulkkiopetukseen kannattaa panostaa. Diakista valmistuu eettisesti osaavia viittomakielen ja puhevammaisten tulkkeja sekä asioimistulkkeja yhteiskunnan palvelukseen.
Kutsu julkistustilaisuuteen 30.11.: Onnettomat keskuudessamme – ketkä jäävät osattomiksi suomalaisesta onnellisuudesta?23.11.2023 07:50:00 EET | Kutsu
Tule kuuntelemaan asiantuntijapuheenvuoroja In the Backyard of Finnish Happiness – Empirical Observations from the Happiest Country on Earth -teoksen julkistamistilaisuuteen. Se järjestetään Teamsissa 30.11.2023 klo 10–11.15. Tilaisuus on englanninkielinen.
Oppilaitoksissa ja työpaikoilla tarvitaan lisää osaamista mielenterveysasioissa6.11.2023 12:45:46 EET | Tiedote
Valtakunnallisessa Nuorten mielenterveyden tuki työelämässä ja työelämään siirryttäessä -hankkeessa kehitetään sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää työelämää yhdessä nuorten kanssa. Jotta nuoret voisivat paremmin koulussa ja työelämässä, mukaan muutoksen tekemiseen tarvitaan nuorten lisäksi oppilaitokset ja työnantajat.
Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta1.11.2023 09:20:00 EET | Tiedote
AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta -hanke on käynnistynyt Oulussa.
Korkeakoulujen monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta vahvistetaan Itä-Suomessa26.10.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisessa korkeakoulutuksessa on haasteena aliedustettujen ryhmien, kuten romanien ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden, pääsy korkeakouluihin. Monikulttuuriset opintopolut -hanke poistaa näitä esteitä parantamalla ohjaus- ja neuvontapalveluita, tarjoamalla kohdennettua koulutusta sekä edistämällä opiskelijoiden integroitumista yhteiskuntaan ja työelämään. Tavoitteena on myös vahvistaa monimuotoisuutta ja kielitietoista osaamista sekä tukea alueen vetovoimaa. Hanketta toteutetaan Itä-Suomessa viiden korkeakoulun voimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme