Pohjois-Pohjanmaalla edistettiin yli sadan alkutuotannon yrittäjän ja työntekijän uraa ja hyvinvointia
MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanke tarjosi tukea Pohjois-Pohjanmaan alkutuotannon parissa työskenteleville henkilöille, jotka kaipasivat apua taloudellisissa tai hyvinvointia koskevissa asioissa. Hankkeessa järjestettiin muun muassa muutosvalmennusta ja elintapaohjausta sekä laadittiin työkalupakki kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoima Muutos-hanke tarjosi maksutonta tukea maaseudun yrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveisiin elintapoihin. Toiminta oli henkilö- ja yrityskohtaista sekä ryhmämuotoista. Hanke tavoitti yhteensä 103 alkutuotannon yrittäjää ja työntekijää.
– Maaseudun yrittäjien ahdinko näkyi selvästi hankkeen toiminnan aikana. Alkutuotannon yritykset ovat lannoitteiden saatavuusongelman, polttoaineiden hintojen nousun ja ilmastonmuutoksen kurimuksessa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Arja Lappalainen Diakista.
Muutos-hanke toi apukeinoja niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.
– Muutos-valmennuksessa yrittäjä sai uusia keinoja miettiä yrittäjyyttä ja omaa tulevaisuuttaan, Lappalainen jatkaa.
– Tarjosimme yrittäjille tukea muun muassa liiketoiminnan muutostarpeiden ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen, vihreään siirtymään sekä johtamisosaamisen kehittämiseen, kertoo talousasiantuntija Jeremias Niskanen ProAgria Oulusta.
Yrittäjien hyvinvointia hankkeessa tuettiin ryhmä- ja yksilöohjauksissa, jotka räätälöitiin vastaamaan osallistujien tarpeita alkukartoitusten pohjalta.
– Ohjauksen pääpaino oli erityisesti hyvinvointia tukevan ravitsemuksen, unen ja palautumisen, liikkumisen sekä mielen hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo projektityöntekijä Jenna Ojala ODL Liikuntaklinikalta.
Työkalupakista tukea jaksamiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin
Hankkeessa koottiin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkalupakki kehon, mielen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitoon. Se pitää sisällään vinkkejä työkyvyn tukemiseen ja vaihtoehtoja erilaisiin muutostilanteiden hallintaan.
– Vaikka työkalupakki on kohdennettu maaseutuyrittäjille, sopii se kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, Lappalainen painottaa.
Työkalupakista löytyy myös eri alojen asiantuntijoiden podcasteja ja webinaareja.
– Ne ovat helposti katseltavissa ja kuunneltavissa vaikka työnteon lomassa, Lappalainen vinkkaa.
Työkalupakki on osoitteessa: muutosmaaseudulla.diak.fi/tyokalupakki/
MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajina olivat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr (ODL Liikuntaklinikka) ja ProAgria Oulu. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ja LähiTapiola Pohjoinen, Oulu. Hankkeen toimintakausi oli 1.4.2022–31.8.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme