Tulli

Tullin valvomat luomuviinit todella olivat luomua – ei jälkiä torjunta-aineista tai petosyrityksistä

Jaa
Suomessa Tulli vastaa ulkomailta tuotavien luomuelintarvikkeiden luonnonmukaisuuden valvonnasta. Keväällä Tullin valvomista luomuviineistä ei löytynyt kiellettyjä torjunta-ainejäämiä, mutta valvonta on tärkeää luomuelintarvikkeiden laadun varmistamiseksi ja ruokapetosten vähentämiseksi.

Yksi Tullin perustehtävistä on Suomeen tuotavien elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun valvonta. Alkoholittomat luomuviinit ovat Tullin jatkuvassa valvonnassa, mutta tänä vuonna Tulli valvoi ensimmäistä kertaa alkoholillisten luomuviinien torjunta-ainejäämiä. Vuosittain Tulli valvoo kolmen sadan erilaisen ruoka- ja juomatuotteen luonnonmukaisuutta.

Kevään valvonnan luomuviininäytteet olivat peräisin Australiasta ja Chilestä. Tullin tutkimat luonnonmukaiset puna- ja valkoviinit täyttivät luomukriteerit, sillä niistä ei löytynyt kemikaalijäämiä. Luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet tulee tuottaa ilman kemiallisia torjunta-aineita, eikä niiden jäämiä siksi löydy aidoista luomutuotteista.

– Luomutuotteet ovat usein muita vaihtoehtoja hintavampia, joten ne voivat olla houkutteleva kohde ruokapetoksen tekemiselle. Ruokapetokset ovat erityisesti maailmalla yleinen rikollisuuden muoto, joten valvomme Suomeen tuotavia luomuelintarvikkeita suunnitelmallisesti, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo.

Ruokien ja juomien luonnonmukaisuus varmistetaan sadoilla laboratoriotesteillä

Tullin valvomat luomuelintarvikkeet tutkitaan tarkemmin Tullilaboratoriossa. Laboratoriomenetelmillä viineistä voitiin tutkia jopa noin 350 eri yhdisteen tarkkoja määriä.

– Monijäämämenetelmällämme voidaan tutkia yhdestä näyteuutteesta kahdella eri analyysitekniikalla satoja eri torjunta-aineita. Päivitämme menetelmän torjunta-ainevalikoimaa yleensä vuosittain, jotta voimme vastata jatkuvasti muuttuvan valvonnan ja lainsäädännön tarpeisiin, kertoo Tullilaboratorion jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Jos valvotuista luomuviineistä olisi analyyseissa löytynyt torjunta-ainejäämiä, löydös olisi käynnistänyt tuotteen valmistajaan kohdistuvan selvitystyön alkuperämaassa. Toisinaan syy liiallisiin tai vääränlaisiin ainesosiin on puhtaasti vahinko tai huolimattomuutta ruokatuotannossa. Joissain tapauksissa kemikaaleja, lisäaineita tai muita aineita on kuitenkin voitu lisätä tai jättää pois tietoisesti, petosmielessä.

Luomuvalvontaa tehdään hyvässä viranomaisyhteistyössä

Suomessa luomuvalvontaa tekee kolme viranomaista, ja viranomaisyhteistyö on tiivistä. Tullilla on lakiin perustuva velvollisuus valvoa kaikkia Suomeen tuotavien luomutuotteiden luonnonmukaisuutta. Kotimaisen luomutuotannon valvonnasta vastaa Ruokavirasto ja alkoholijuomien luomuvalvonnasta Valvira ja Tulli.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jonna Neffling
tuoteturvallisuuspäällikkö
puh. +358 40 332 3325


Suvi Ojanperä
jaostopäällikkö, Tullilaboratorio
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta:
viestinta@tulli.fi ja/tai puh. +358 295 527 150

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tuttiketjut kiinnittävät huomion Tullin valvonnassa – hajoavat ja liian pitkät ketjut riskejä lapselle16.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Yleisesti pienten lasten hoitotarvikkeiden laatu on hyvä, mutta tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi. Tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaraa, minkä vuoksi Tulli on säännöllisesti estänyt eriä pääsemästä kauppoihin.

Venäjän pakotteiden valvonnassa havaittu yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta – esitutkintaan päätynyt yli 66024.10.2023 12:27:29 EEST | Tiedote

Yhteneväinen pakotevalvonta EU-tasolla, tietopohjaiseen analyysiin perustuva pakotetarkastusten kohdentaminen sekä etupainotteinen toiminta pakotteiden kiertämisen estämisessä ovat pakotevalvonnan kulmakiviä. Tulli on havainnut yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta ja aloittanut yli 660 esitutkintaa EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden rikkomiseen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme