HSY

HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamo tekee huipputulosta Itämeren hyväksi

Jaa
Euroopan ja maailman mittakaavassa huipputehokas Blominmäen jätevedenpuhdistamo on täydessä käytössä. Blominmäen jätevedenpuhdistamon valmistumisen myötä läntisen pääkaupunkiseudun typpi- ja fosforikuormitukset Suomenlahteen pienenevät merkittävästi. Pääkaupunkiseudun yli miljoonan asukkaan typpikuorma Itämereen vähenee lähes kolmanneksen eli yli 300 tonnia vuodessa.
Blominmäen jätevedenpuhdistamo puhdistaa yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä tavoitellen jopa 98-prosentin poistotulosta. (kuva: HSY)
Blominmäen jätevedenpuhdistamo puhdistaa yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä tavoitellen jopa 98-prosentin poistotulosta. (kuva: HSY)

Tehokas jätevedenpuhdistus onkin jokapäiväinen teko, jolla suojelemme rannikkovesiämme ja koko Itämerta. Jos jätevesi päätyisi sellaisenaan mereen, sen sisältämät runsaat fosfori- ja typpiravinteet rehevöittäisivät voimakkaasti rannikkovesiämme. Rehevöityminen köyhdyttää meriluonnon monimuotoisuutta ja tuottaa myrkyllistä sinilevää. 

Itämeripäivänä 31.8. juhlistetaan uutta puhdistamoa 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vastaanotti puhdistamourakan 12.7.2023. Pitkän rakentamishankkeen ensimmäiset suunnitelmat tehtiin vuonna 2005, sijoituspaikaksi valikoitui Blominmäki vuonna 2008 ja ensimmäinen louhintaurakka alkoi 2014. Sen jälkeen eri urakoita on ollut käynnissä lukuisia. Tänään Itämeripäivänä on kutsuttu keskeisiä sidosryhmiä Blominmäkeen juhlistamaan uuden puhdistamon käyttöönottoa.  

- Tällä hetkellä puhdistamo tekee huipputulosta. Sekä typen- että fosforinpoisto ovat kesällä olleet erittäin hyvällä tasolla, ja puhdistustulos on kirkkaasti ympäristölupamääräyksiä parempi, kertoi HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred tervetulopuheessaan puhdistamon avajaisissa. Olemme päässeet usein jopa fostorin 98 prosentin poistotulokseen ja 95 prosenttiin typen osalta, hän jatkoi.  

Blominmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Uusi puhdistamo korvasi Suomenojan jätevedenpuhdistamon vaiheittain marraskuusta 2022 alkaen, ja tammikuusta 2023 lähtien kaikki jätevedet on puhdistettu Blominmäessä.  

Blominmäessä voidaan puhdistaa jätevesiä ainakin sata vuotta, sillä jätevedenpuhdistamoa voidaan laajentaa jopa miljoonan asukkaan tarpeisiin. Samalla jätevedet saadaan puhdistettua yhä paremmin. Puhdistustavoitteet ovat selvästi tiukemmat kuin EU:n vaatimukset tai HELCOMin (Itämeren suojelukomissio) suositukset.  

Faktalaatikko:

  • Kallion sisään louhitun puhdistamon pinta-ala on 10 hehtaaria 
  • Uusia viemäritunneleita rakennettiin noin 20 kilometriä 
  • Puhdistamon ja viemäritunneleiden rakennuskustannukset olivat noin 530 miljoonaa euroa. 
  • Puhdistaa yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä tavoitellen jopa 98-prosentin poistotulosta. 
  • Puhdistamo on lämmön suhteen omavarainen ja tuottaa sähköstään noin 70 prosenttia itse. Lisäksi Fortum tuottaa kaukolämpöä puhdistetusta jätevedestä. 
  • Blominmäen jätevedenpuhdistamo voitti vuoden 2022 RIL-Palkinnon.  
  • Blominmäen lisäksi pääkaupunkiseudun jätevesiä puhdistetaan Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa, joka on Pohjoismaiden suurin puhdistamo. Siellä käsitellään noin 900 000 asukkaan jätevedet. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Blominmäen jätevedenpuhdistamo puhdistaa yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä tavoitellen jopa 98-prosentin poistotulosta. (kuva: HSY)
Blominmäen jätevedenpuhdistamo puhdistaa yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä tavoitellen jopa 98-prosentin poistotulosta. (kuva: HSY)
Lataa
HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Blominmäen avajaisissa 31.8.23 (kuva:HSY)
HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Blominmäen avajaisissa 31.8.23 (kuva:HSY)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Tikkurilan alueen pääviemärin kapasiteetin nosto pienentää ylivuotoriskiä22.9.2023 10:31:08 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korvaa Vantaan Satomäen ja Maarinkunnaan välisen pääviemärin Keravanjoen länsipuolelle rakennettavalla toimintavarmemmalla kahdennetulla paineviemärilinjalla. Tämän lisäksi rakennetaan neljä jätevedenpumppaamoa, jotta jätevedet saadaan johdettua uuteen paineviemäriin. Lisäämällä viemärikapasiteettia pienennetään riskiä, että jätevettä ylivuotaisi viemäristä maastoon ja lähivesistöön.

HSY:n hallituksen päätökset 22.9.202322.9.2023 10:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä hankesuunnitelman koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella sekä hankesuunnitelman Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollosta. Hallitus päätti valita LT Teollisuuspalvelut Oy:n urakoitsijaksi sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Lisäksi hallitus sai tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin He

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 22.9.202320.9.2023 07:53:17 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 22.9.2023. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa hankesuunnitelman hyväksymisestä koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella. Hallitus päättää lisäksi Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollon hankesuunnitelmasta sekä urakoitsijan valinnasta sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Hallitus saa tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme