OX2

OX2 ja Pietarsaaren Satama yhteistyöhön merituulivoimapuisto Laineen valmistelun edistämiseksi

Jaa
Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Pietarsaaren satama ovat sopineet yhteistyöstä valmistauduttaessa Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimapuisto Laineen etenemiseen. Pietarsaaren satama tulee olemaan keskeisessä roolissa tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa olevan merituulivoimapuisto Laineen käytössä, ylläpidossa ja huollossa. Laine-hanke tukee Pietarsaaren sataman kehitystä ja alueen työllisyyttä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Nyt allekirjoitettu yhteistyösopimus OX2:n ja Pietarsaaren Satama Oy:n välillä vahvistaa edellytyksiä toteuttaa Laine-merituulivoimahanke. Laine on teollisen mittaluokan merituulivoimapuisto, joten pitkäjänteinen ja tiivis yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on edellytys hankkeen toteutumiselle. Toimiva satamainfrastruktuuri on välttämätöntä sekä merituulivoimalan rakennus- että käyttövaiheessa.

Pietarsaaren satama on Laineen hankealueen lähin varsinainen satama, ja sen merkitys tulee korostumaan erityisesti merituulivoimapuiston käyttövaiheessa. Sataman sijainti on erityisen hyvä tuulivoimaloiden huollon ja kunnossapidon kannalta. Lisäksi satamasta löytyy tarvittavaa varasto- ja toimistotilaa. OX2 ja Pietarsaaren Satama pyrkivät yhdessä Laine-merituulivoimahankkeen kustannustehokkaaseen toteutumiseen, sataman toimintojen kehittämiseen sekä uusien työpaikkojen luomiseen alueelle.

OX2:n ja Pietarsaaren sataman yhteistyö on jatkoa OX2:n tiiviille toiminnalle yhdessä hankealueiden läheisten satamien kanssa. Yhtiöllä on suunnitteilla yhteensä neljä merituulivoimapuistohanketta Pohjanlahdella.

”Merituulivoimapuistot ovat valtavia hankkeita, eikä niitä voida toteuttaa ilman satamia, hyviä liikenneyhteyksiä ja tiivistä yhteistyötä lähialueella. Yhteistyö paikallisten kumppanien kanssa on myös oleellinen osa tapaamme toimia. Pietarsaaren Satama tulee olemaan Laine-hankkeessa hyvin pitkäaikainen kumppani. Nyt sovittu yhteistyö vie hankkeen taas askeleen lähemmäs toteutumista”, kertoo Laineen projektipäällikkö Olli Takalammi OX2:lta.

Pietarsaaren sataman toimitusjohtaja Juha Hakala on iloinen OX2:n ja Pietarsaaren Sataman solmimasta yhteistyösopimuksesta: ”Olemme tyytyväisiä päästessämme yhteistyössä OX2:n kanssa osallistumaan Laine-hankkeen toteuttamiseen ja tukemaan omalta osaltamme merkittävällä tavalla vihreää siirtymää.”

Hakalan mukaan Pietarsaaren Satama on jo investoinut mm. varastokenttien laajennuksiin ja satamainfraa tullaan kehittämään jatkossakin investoinneilla, joilla varmistetaan tuulivoimapuiston pitkäaikaisen huollon ja kunnossapidon sujuva onnistuminen.

”Hankkeen huolto- ja kunnossapitotoiminnot ovat juuri se rooli mitä Pietarsaaren Satama hankkeessa tavoitteleekin”, Hakala toteaa.

Laine-merituulivoimahanke sijoittuu Pohjanlahdelle, Kokkolan ja Pietarsaaren edustalla olevalle Suomen talousvyöhykkeelle. Laine-hanke käsittää maksimissaan 150 tuulivoimalaa, joiden vuosittainen sähköntuotanto on noin 11 terawattituntia (TWh). Kyse on teollisen kokoluokan sähköntuotannosta: vertailuksi Olkiluoto 2 tuottaa vuosittain n. 7 TWh. Merituulipuisto Laine on suunniteltu liitettävän Fingridin kantaverkkoon kahdesta eri pisteestä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan rannikolla. Merituulivoimalan tuottama sähkö tuodaan maihin merikaapeleilla, ja mantereella sähkö siirretään maakaapeleilla ja ilmajohdoilla. Lisäksi hankkeessa on mahdollista tuottaa myös vihreää vetyä.

OX2:n merituulivoimahanke Laine lyhyesti:

  • OX2 suunnittelema Laine-merituulivoimahanke tulee sijaitsemaan Pohjanlahdella, noin 30 kilometrin päästä mantereesta ja 32 kilometrin päästä Pietarsaaresta. Etäisyyttä lähimpään saareen (Torsön) on 24 kilometriä.
  • Merituulivoimapuiston suunniteltu pinta-ala on noin 450 km2.
  • Merituulivoimapuiston suunnitellaan maksimissaan 150 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho noin 15–25 MW ja voimaloiden lapojen pyyhkäisykorkeus merenpinnasta on enintään 270–370 m.
  • Merituulivoimapuisto Laineen arvioitu vuosituotanto on noin 11 TWh.
  • Hanke on suunnitteluvaiheessa. Tällä hetkellä käynnissä on ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA).

Pietarsaaren satama lyhyesti:

  • Pietarsaaren sataman suora ja kulkusyvyydeltään 11 metrin meriväylä mahdollistaa kaiken kokoisten huoltoalusten sujuvan liikennöinnin.
  • Satamassa käy vuosittain noin 300 alusta ja käsiteltävä vuotuinen tavaramäärä on noin 1,5 miljoonaa tonnia.
  • Pietarsaaren satama on osa kymmenen teollisen ja 53 palveluyrityksen vahvaa keskittymää Alholmen Industrial Parkia (AIP).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Olli Takalammi, OX2, p. +358 400 913 788, olli.takalammi@ox2.com, ox2.com/fi/suomi/hankkeet/laine


Toimitusjohtaja Juha Hakala, Pietarsaaren satama, p. +358 40 585 2332, juha.hakala@portofpietarsaari.fi

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuodesta 2023 yhtiö on toiminut myös Australiassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Selvitys: Merituulivoima tuo työtä ja verotuloja pitkäksi aikaa27.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Gaia Consulting on selvittänyt uusiutuvan energian yhtiö OX2:n toimeksiannosta Pohjanlahdella sijaitsevien merituulivoimalahankkeidensa investointi- ja käyttövaiheen talous- ja työllisyysvaikutuksia. OX2 on kehittänyt jo noin neljän vuoden ajan kolmea Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvaa merituulivoimapuistoa; Hallaa, Lainetta ja Tyrskyä. Selvityksen mukaan OX2:n kolme merituulivoimapuistoa loisivat koko elinkaarensa aikana eli suunnittelu-, rakennus- ja käyttövaiheissa yli 37 000 henkilötyövuotta ja tuottaisivat kunnille ja valtiolle yhteensä yli 19 miljardia euroa verotuloa. Työllisyysvaikutuksista yli kaksi kolmasosaa syntyy merituulivoimaloiden käyttöaikana. Verovaikutuksista merkittävin osa syntyy sähkön myynnistä merituulivoimaloiden käyttövaiheessa.

OX2 jatkaa hankealueiden satamien kanssa kumppanoitumista – OX2 ja Kaskisten satama yhteistyöhön edistämään merituulivoimapuisto Tyrskyn valmistelua6.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Kaskisten satama ovat sopineet Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimahanke Tyrskyn valmisteluun liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Kaskisten satama tulevat työskentelemään yhdessä merituulivoimapuiston niin rakentamisen kuin huolto- sekä käyttötoimintojenkin suunnittelun osalta. Tyrsky on yksi OX2:n kolmesta Pohjanlahdelle sijoittuvasta merituulivoimapuistohankkeesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme