Tilastokeskus

Kansantalous kasvoi toisella neljänneksellä – bkt:n vuosimuutos silti negatiivinen

Jaa

Suomen kansantalous kasvoi vuoden toisella neljänneksellä. Bruttokansantuotteen (bkt) volyymi oli huhti-kesäkuussa 0,6 % edellistä vuosineljännestä suurempi. Vuodentakaiseen verrattuna bkt kuitenkin laski: työpäiväkorjattu bkt oli toisella neljänneksellä 0,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

”Talouden kehitys oli Suomessa suotuisampaa kuin EU-alueella keskimäärin. Eurostatin ennakkotietojen mukaan EU-alueen bruttokansantuote pysyi huhti-kesäkuussa edellisen neljänneksen tasolla”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala sanoo.

Talous kasvoi toisella neljänneksellä etenkin julkisen ja yksityisen kulutuksen vetämänä. Julkiset kulutusmenot kasvoivat 1,6 % edellisestä neljänneksestä. Yksityinen kulutus kasvoi 0,1 % tammi-maaliskuun tasolta. Kulutusmenot etenkin kestokulutustavaroihin kasvoivat.

”Investoinnit sen sijaan supistuivat ja vienti väheni. Laskevat hinnat pienensivät ulkomaankaupan käypähintaista arvoa sekä viennissä että tuonnissa”, Hakala kertoo.

Toimialojen arvonlisäyksen volyymi kasvoi 1,0 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 0,7 prosenttia vuotta aiemmasta.

”Teollisuudessa kehitys oli laskevaa kaikilla muilla aloilla paitsi kemianteollisuudessa. Suurinta lasku oli metsäteollisuudessa, jonka volyymi väheni 5,4 prosenttia tammi-maaliskuuhun verrattuna.”

Kaupan toimialat sen sijaan kasvoivat. Myös useilla palvelutoimialoilla nähtiin selvää kasvua.

”Suurinta kasvu oli rahoituksen ja vakuutuksen toimialoilla. Nämä alat hyötyivät korkotason kovasta noususta. Informaation ja viestinnän toimialalla sekä liike-elämän palveluissa tasainen kasvu on jatkunut jo viime vuoden alusta lähtien”, Hakala toteaa.

Työllisten määrä pysyi 2023 huhti-kesäkuussa edellisen vuosineljänneksen tasolla. Kansantaloudessa tehtyjen työtuntien määrä väheni 0,5 %.

Kansantalouden nimellinen palkkasumma kasvoi 1,7 % edellisen neljänneksen tasolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Nuorille aiempaa enemmän vankeusrangaistuksia2.10.2023 08:02:17 EEST | Tiedote

Alaikäisiä tuomittiin aiempaa useammin ehdolliseen vankeuteen vuonna 2022. Ehdollisten vankeusrangaistuksien määrä kasvoi 15–17-vuotialla 18 % verrattuna vuosien 2018–2021 keskiarvoon. Viime vuonna ehdollisia vankeustuomioita annettiin alaikäisille 478, kun taas vuosina 2018–2021 ehdolliseen vankeuteen tuomittiin alaikäisiä keskimäärin 394 kertaa vuodessa. Ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittiin nuorille vuonna 2022 kaikkiaan 30.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme