Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Kannanotto paperittomien terveyspalveluiden turvaamisesta

Jaa

Pääministeri Orpon hallitus on kiireisellä aikataululla poistamassa paperittomilta oikeuden muihin kuin kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Pidämme tätä monella tapaa hyvin ongelmallisena ja vahingollisena.

Lääkärin etiikan mukaan lääkärin tulee hoitaa potilaita yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Oikeuksien kaventamien olisi ristiriidassa tämän periaatteen kanssa. Kyse on erittäin haavoittuvasta ryhmästä, joka on muuta väestöä heikommassa asemassa ilman tätäkin esitettyä oikeuksien heikennystä. 

Hallituksen suunnitelma on täydellisessä ristiriidassa myös sen kanssa, että se on itse ilmoittanut työskentelevänsä määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa, ja antavansa tätä koskevan tiedonannon eduskunnalle syyskuussa. Tämä oikeuksien heikennys ei edistäisi yhdenvertaisuutta, vaan päinvastoin vähentäisi sitä. Se on myös selkeässä ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava riittävät palvelut jokaiselle. 

Prosessi on hallinnollisestikin erikoinen. Uusi paperittomien välttämättömiä terveyspalveluita koskeva lainsäädäntö tuli voimaan vasta tammikuussa. Tästä mallista tulisi kerätä kokemuksia vähintään parin vuoden ajalta ennen kuin tehdään päätöksiä sen jatkokehittämisestä.

Paperittomien välttämättömien terveyspalveluiden turvaaminen ei ole myöskään resurssikysymys. Merkityksellisiä taloudellisia säästöjä paperittomien oikeuksien kaventamisella ei saataisi.

Vetoamme hallitukseen, että se vielä vakavasti harkitsisi asiaa. Ristiriita lainsäädännön ja lääkärin etiikan välillä on lääkärikunnan kannalta kestämätön tilanne, johon ei ole syytä mennä tarkoituksellisesti ja ideologisista syistä.

Niina Koivuviita
puheenjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Risto Pelkonen
arkkiatri

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Hallitusohjelma antaa terveydenhuollolle uusia mahdollisuuksia, mutta rahoituksen leikkaaminen terveydenhuollon kriisin keskellä on vastuutonta19.6.2023 09:48:01 EEST | Tiedote

Petteri Orpon ensimmäisen hallituksen hallitusohjelma, Vahva ja välittävä Suomi, lupaa terveydenhuoltoon paljon parannuksia: Oikea-aikainen hoitoonpääsy varmistetaan, jonot puretaan ja vaikuttavuutta parannetaan. Mielenterveyspalvelujen saatavuutta parannetaan ja vahvistetaan terveydenhuollon menetelmien arviointia kokoamalla osaaminen ja resurssit yhdeksi kokonaisuudeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme