If Vakuutus

Ifin tilastot: Katso, oletko tyypillinen sähköautoilija

Jaa

Vielä pari vuotta sitten moni piti sähköautoilua harvojen edelläkävijöiden harrastuksena, mutta tänä vuonna jo lähes 40 prosenttia Ifin vakuuttamista ensirekisteröidyistä autoista on sähköautoja. Keitä ovat sähköautoilijat ja mikä on suosituin sähköauto? If avaa tilastojaan.

Vuoden 2021 alussa Ifissä vakuutettuna oli Suomessa hieman alle 1000 yksityisasiakkaiden sähköautoa, tällä hetkellä jo pitkälti yli 11 000. Alkuvuonna sähköautot ohittivat ensimmäistä kertaa hybridiautot suosituimpana uusien autojen käyttövoimana. Vertailun vuoksi: vain viisi vuotta sitten lähes 70 prosenttia Ifin vakuuttamista ensirekisteröidyistä autoista oli vielä bensiiniautoja.

– Sähköautomarkkinan kasvaessa myös kilpailu on lisääntynyt. Toistaiseksi ylivoimaisesti suosituin Ifin vakuuttama sähköauto on kuitenkin klassinen valkoinen Tesla, kertoo Ifin sähköautovakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Janne Sivenius.

Kaikkiaan joka neljäs Ifissä vakuutetuista sähköautoista on Tesla, ja näistä yli puolet on valkoisia. Teslan jälkeen suosituimmat sähköautojen merkit Ifin asiakkailla ovat Volvo ja Volkswagen.

Joka neljäs sähköauto alle vuoden vanha

Sähköautojen lisääntyminen nuorentaa vauhdilla Suomen autokantaa.

– Vakuuttamistamme sähköautoista peräti joka neljäs on alle vuoden vanha ja kaikkiaan yli 70 prosenttia alle kolme vuotta vanhoja. Mielenkiintoisena havaintona, että vanhin Ifissä vakuutettu sähköauto on kuitenkin ensirekisteröity jo vuonna 1970, kuvaa Janne Sivenius.

– Koska sähköautot ovat uusia ja niiden käyttäminen on edullisempaa, niillä ajetaan Ifin tilastojen mukaan polttomoottoriautoja enemmän.

Sähköautolla ajavat ovat Ifin tilastoissa hieman muita autoilijoita nuorempia: sähköautoilijoiden keski-ikä on noin 49 vuotta, kun taas bensakuskien 53 vuotta. Sähköautoilijoista miesten osuus on muilla autoilla ajavia suurempi. Vastaavasti hybridit erottuvat naispuolisten kuljettajien suosikkina.

Puolet sähköautoilijoista Uudellamaalla

Yleisimmin sähköauto huristelee vastaan Helsingissä tai Espoossa. Espoossa on Suomen suurimmista kaupungeista asukaslukuun suhteutettuna eniten sähköautoja, käy ilmi Ifin tilastoista. Kaikkiaan noin puolet Ifin vakuuttamista sähköautoista on Uudellamaalla, seuraavaksi eniten Varsinais-Suomessa (11 %), Pirkanmaalla (8 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (5 %).

– Sähköautoilu on lisääntynyt ylivoimaisesti nopeimmin pääkaupunkiseudulla ja sen jälkeen muissa suurissa kaupungeissa sekä niiden kehyskunnissa. Maantieteelliset erot ovat hitaasti muuttumassa ja sähköautoja hankitaan yhä enemmän myös muualla päin Suomea, toteaa Janne Sivenius.

Uuden sähköautoilijan huoli: akku loppuu, auttaako vakuutus?

Sähköautojen lisääntyminen tuo uusia tarpeita vakuutuksille. Ifin sähköautojen vakuutusta kehitetään jatkuvasti kartoittamalla sähköautoilijoiden toiveita ja hyödyntämällä Ifin pitkää kokemusta sähköautojen vakuuttamisesta Norjasta. Tänä vuonna Suomessa joka kolmas uusista sähköautoilijoista onkin valinnut Ifin autovakuutuksen.

– Etenkin sähköautoon siirtymistä pohdittaessa suurin huoli liittyy kyselyjemme mukaan akun tyhjenemiseen. Sen vuoksi kaskovakuutuksemme kattaa myös hinauksen, mikäli auto jää tielle akun loppumisen vuoksi. Viimeisimpänä täydensimme kaskon lasiturvaa kattamaan sähköautoissa yleiset lasikatot, joiden korjaaminen on varsin kallista, kuvaa Sivenius.

Tällaisia autoja Suomessa hankittiin 10 vuotta sitten vs. nyt

10 vuotta sitten (vuonna 2013) suosituimmat ensirekisteröityjen autojen käyttövoimat:

  1. Bensiini, 77 %

  2. Diesel, 23 %

5 vuotta sitten (vuonna 2018) suosituimmat ensirekisteröityjen autojen käyttövoimat:

  1. Bensiini, 68 %

  2. Diesel, 14 %

  3. Hybridi, 12 %

  4. Ladattava hybridi, 5 %

Tänä vuonna suosituimmat ensirekisteröityjen autojen käyttövoimat:

  1. Sähkö, 38 %

  2. Hybridi, 30 %

  3. Ladattava hybridi, 18 %

  4. Bensiini, 14 %

Lähde: Ifin henkilöasiakkaiden autovakuutustilastot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme