Tesi

Tuore vaikuttavuuskatsaus: Kolme vuosikymmentä markkinaehtoista sijoittamista on rakentanut kasvua, työtä ja hyvinvointia Suomeen

Jaa

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) taloudellinen kädenjälki näkyy vuosittain noin 450 suomalaisessa yrityksessä, joissa Tesi on omistajana joko suorien sijoitustensa tai välillisesti rahastosijoitustensa kautta. Nämä yritykset tuovat vuositasolla 12 miljardia euroa liikevaihtoa ja 64 000 työpaikkaa. Vuonna 2022 näiden yritysten verokertymä Suomeen oli 1,1 miljardia euroa.

Pia Santavirta, Tesin toimitusjohtaja
Pia Santavirta, Tesin toimitusjohtaja

Taloudellinen kädenjälki on osa Tesin vuosittaista vaikuttavuusseurantaa yhdessä ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) liittyvien asioiden kanssa. Vastasyklisenä toimijana Tesi on vakauttanut markkinaa muun muassa finanssikriisin ja koronapandemian aikaan, kanavoi Suomeen EU-rahaa ja hallinnoi yhteistyökumppaneidensa kanssa luotuja rahastoja. Kestävyys on toiminnan läpileikkaava teema.

Tesi on markkinaehtoinen pääomasijoittaja, jolla on kuitenkin selkeä yhteiskunnallinen ja teollisuuspoliittinen tehtävä. Me rakennamme kasvua yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa ja pidämme kasvun rattaat pyörimässä, myös taloudellisesti haastavampina aikoina”, kertoo Pia Santavirta, Tesin toimitusjohtaja.

Tesi hallinnoi lähes 500 miljoonan edestä kotimaisten ja kansainvälisten kumppaneidensa varoja. Tesin sijoituksella Suomi pääsi mukaan Naton miljardin euron Innovaatiorahastoon.

”Kansainvälisen pääoman kanavointi suomalaisten yritysten kasvuun on meidän eritysfokuksessamme: Esimerkiksi Euroopan investointipankki tekee sijoituksia suomalaisiin yrityksiin yhdessä rakentamiemme ja Tesin hallinnoimien rahoitusinstrumenttien kautta, ja nyt olemme mukana sijoittajana myös NATO:n innovaatiorahastossa, josta suomalaiset teknologiayritykset voivat hakea rahoitusta”, Santavirta taustoittaa.

”Keskeinen tehtävämme on sijoittaa lupaaviin rahastoihin ja kasvuyrityksiin vähemmistösijoittajana ja samoilla ehdoilla yksityisten sijoittajien kanssa. Se on kannattanut: Olemme liki kolmekymmentävuotisen toimintamme aikana pystyneet kaksinkertaistamaan aikanaan saamamme pääomituksen, ja luoneet näin suomalaisille startupeille ja kasvuyrityksille lisää kasvupääomaa”, Santavirta jatkaa.

Tesin omistamien yritysten vastuullisuustyössä isoja askelia eteenpäin

Tesi seuraa vastuullisuuden edistymistä niissä lähes 450 suomalaisessa startup- ja kasvuyrityksessä, joissa se on suoraan tai välillisesti pääomarahastojen kautta mukana omistajana. Viimeisin yrityskysely osoittaa, että ympäristömittareita seuraavien yritysten määrä on kaksinkertaistunut vuodessa ja yritysvastuupolitiikka ja whistleblowing-kanava on käytössä lähes puolella yrityksistä. Kehitettävää kuitenkin löytyy: 61 prosentissa selvityksen yritysten hallituskokoonpanoista ja lähes kolmanneksella johtoryhmistä ei ole lainkaan naisjäseniä.

”Olemme tänä vuonna panostaneet merkittävästi kestävyystyökalujen ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen markkinaan. On ilo huomata, että Tesin omassa sijoitussalkussa olevissa yrityksissä ja startup- ja kasvuyrityksissä laajemminkin on vuoden aikana ote kehittynyt erityisesti ympäristöön ja hyvään hallintotapaan liittyvissä vastuullisuusasioissa”, sanoo Santavirta.

”Kestävälle pohjalle rakennettu talouskasvu on paitsi välttämätöntä, myös valtava kilpailuetu: uskon, että aikakautemme suuret haasteet, kuten ilmastonmuutos ja energiantuotanto, tullaan ratkaisemaan uusien innovaatioiden ja rohkeiden kasvuyrittäjien avulla”, Santavirta päättää.

Tesin vaikuttavuuskatsaus täydentää vuosikertomuksen osana julkaistavaa vastuullisuusraportointia ja havainnollistaa erityisesti toiminnan välillisiä vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Vaikuttavuuskatsaus julkaistaan alkusyksystä, koska osa raporttiin tarvittavasta tiedosta on saatavilla vasta vuosiraportoinnin jälkeen. Katsauksessa on käytetty vuoden 2022 lopun tilinpäätöslukujen lisäksi keväällä 2023 tehdyn yrityskyselyn tuloksia sekä tietomallinnettuja lukuja. Tesin vaikuttavuuskatsaus kattaa ne suomalaiset lähes 450 startup- ja kasvuyritystä, joissa Tesi on suoraan tai välillisesti mukana omistajana.

Katso lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pia Santavirta, Tesin toimitusjohtaja
Pia Santavirta, Tesin toimitusjohtaja
Lataa

Linkit

Tesi pähkinänkuoressa

Tesi haluaa nostaa Suomen uudistavan talouskasvun eturiviin. Kehitämme markkinaa ja toimimme aktiivisesti kasvavien suomalaisyritysten onnistumisen puolesta. Sijoitamme pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Meiltä saat pitkäjänteistä apua, perusteltua näkemystä, kärsivällistä rahaa ja osaavaa omistamista.  tesi.fi  |  Twitter  |  LinkedIn  |  Uutiskirje 

Taustaa Tesistä:

  • Vuonna 1995 perustettu pääomasijoitusyhtiö
  • Virallinen nimi Suomen Teollisuussijoitus Oy
  • Suomen valtion 100 % omistama
  • Hallinnoidut pääomat 2,4 miljardia euroa
  • 11 miljardia euroa liikevaihtoa ja yli 70 000 työpaikkaa Suomeen kasvuyrityksistä, joissa Tesi on suoraan tai välillisesti rahastojen kautta rahoittajana

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tesi

Tesin puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2023 – Suomen ja Euroopan hidastuva talous heijastui Tesin tulokseen29.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Startup- ja kasvuyritysten arvostustasojen lasku sekä heikkenevät talousnäkymät Suomessa ja Euroopassa näkyvät odotetusti Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) alkuvuoden 2023 negatiivisessa tuloksessa. Heikentyvä toimintaympäristö vaikuttaa pääomasijoitusmarkkinaan huomattavasti aiempaa haastavampien varainkeruu-, jatkorahoitus- ja irtautumismahdollisuuksien kautta.​

Tesi’s Interim Review 1.1.–30.6.2023 – slowdown in Finnish and European economies impacted Tesi’s result29.9.2023 08:00:00 EEST | Press release

A decline in the valuations of startups and growth companies, combined with weaker economic prospects in Finland and Europe, was unsurprisingly reflected in Tesi’s (Finnish Industry Investment Ltd’s) net loss for the first half of 2023. The deteriorating business climate is impacting the venture capital and private equity (VC & PE) market through the considerably higher challenges in fundraising, follow-on financing and exit prospects.

More international members on the boards of Finnish companies27.9.2023 09:01:34 EEST | Press release

According to Tesi’s (Finnish Industry Investment Ltd’s) recent review of the composition of Finnish companies’ boards of directors, more international members are being appointed to Finnish companies’ boards than earlier. The proportion of women on boards has remained much the same, at slightly less than thirty per cent, with practically no change in this figure since the start of the millennium.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme