Suomen riistakeskus

Supikoirakannat saatu laskuun arvokkailla lintuvesillä

Jaa
Vieraspetojen tehotorjunta on tuottanut tulosta Helmi-ohjelman tärkeillä lintuvesikohteilla. Lähes kaikilla 72 pyyntikohteella supikoirien määrää on saatu vähennettyä.

Suomen riistakeskus ja Metsähallitus ovat koordinoineet vuoden 2021 toukokuusta minkin ja supikoiran pyyntiä vesilinnuille tärkeillä alueilla. Tähän mennessä pyyntikohteilta on poistettu reilut 5 000 supikoiraa ja 800 minkkiä. Uusista Turun yliopiston tekemistä riistakamera-tutkimuksista selviää, että pyyntipaine on saanut supikoirakannat laskemaan useimmilla kohteilla 39–68 prosenttia.

-  Tämä on suuri voitto taistelussa luontokatoa vastaan. Mitä vähemmän vieraspetoja, sitä varmemmin taantuneet vesilintumme saavat pesiä turvassa, kertoo projektipäällikkö Kari Karhula.

Tuloksista on kiittäminen lähes 400 hankkeeseen sitoutunutta metsästäjää, jotka talkootyönä pyytävät minkkiä ja supikoiraa.

Torjuntatyöllä on suomalaisten laaja tuki

Suomen riistakeskuksen Taloustutkimus Oy:ltä keväällä 2023 teettämän kyselyn mukaan 78 prosenttia suomalaisista pitää haitallisten vieraslajien minkin ja supikoiran pyyntityötä tärkeänä Suomen luonnolle. Vain kuusi prosenttia on asiasta eri mieltä.

- On hienoa, että pyyntityö saa ansaitsemaansa arvostusta. Onnistuneeseen vieraspetopyyntiin tarvitaan paljon aikaa, eri pyyntimenetelmien monipuolista hallintaa sekä koulutettuja koiria, Karhula kertoo.

Vieraspetojen saalistus ja elinympäristöjen heikkeneminen ovat suurimpia syitä vesilintukantojen taantumiseen. Minkki ja supikoira ovat haitallisia vieraslajeja, jotka saalistavat vesilintuja ja vaikeuttavat niiden pesintää jo pelkällä läsnäolollaan. Hankkeen lopullinen tavoite on vesilintujen pesintöjen onnistuminen.,

- Pesintää tuetaan myös muilla Helmi-ohjelman toimenpiteillä, kuten lintuvesien kunnostuksilla ja hoitokalastuksella, kertoo Markku Mikkola-Roos Helmi-ohjelman lintuvesiteeman vastaava Suomen ympäristökeskuksesta.

Syksyn pyynnit käynnistyvät

Hankkeen pyynnit jatkuvat kesätauon jälkeen. Syksyllä lintukohteilla voi havaita niin metsästäjiä otsalamppujen ja koirien kanssa kuin syötitettyjä loukkuja. Pyyntien kriittisin vaihe on kevättalvella, kun alueilta poistetaan talvesta selvinneitä lisääntymiskykyisiä aikuisia vieraspetoja ennen vesilintujen pesimäaikaa.

Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö rahoittama Helmi-vieraspetohanke kuuluu Helmi-elinympäristöohjelmaan, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kari Karhula,
Projektipäällikkö, Helmi-vieraspetohanke
Suomen riistakeskus
puh. 029 4312277
kari.karhula@riista.fi


Mikko Toivola
Projektipäällikkö, Helmi-vieraspetohanke
Metsähallitus
Puh. 020 6394383
mikko.toivola@metsa.fi


https://vieraspeto.fi/yhteistyota/helmi-vieraspetohanke/
https://ym.fi/helmi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme