Supikoirakannat saatu laskuun arvokkailla lintuvesillä
Suomen riistakeskus ja Metsähallitus ovat koordinoineet vuoden 2021 toukokuusta minkin ja supikoiran pyyntiä vesilinnuille tärkeillä alueilla. Tähän mennessä pyyntikohteilta on poistettu reilut 5 000 supikoiraa ja 800 minkkiä. Uusista Turun yliopiston tekemistä riistakamera-tutkimuksista selviää, että pyyntipaine on saanut supikoirakannat laskemaan useimmilla kohteilla 39–68 prosenttia.
- Tämä on suuri voitto taistelussa luontokatoa vastaan. Mitä vähemmän vieraspetoja, sitä varmemmin taantuneet vesilintumme saavat pesiä turvassa, kertoo projektipäällikkö Kari Karhula.
Tuloksista on kiittäminen lähes 400 hankkeeseen sitoutunutta metsästäjää, jotka talkootyönä pyytävät minkkiä ja supikoiraa.
Torjuntatyöllä on suomalaisten laaja tuki
Suomen riistakeskuksen Taloustutkimus Oy:ltä keväällä 2023 teettämän kyselyn mukaan 78 prosenttia suomalaisista pitää haitallisten vieraslajien minkin ja supikoiran pyyntityötä tärkeänä Suomen luonnolle. Vain kuusi prosenttia on asiasta eri mieltä.
- On hienoa, että pyyntityö saa ansaitsemaansa arvostusta. Onnistuneeseen vieraspetopyyntiin tarvitaan paljon aikaa, eri pyyntimenetelmien monipuolista hallintaa sekä koulutettuja koiria, Karhula kertoo.
Vieraspetojen saalistus ja elinympäristöjen heikkeneminen ovat suurimpia syitä vesilintukantojen taantumiseen. Minkki ja supikoira ovat haitallisia vieraslajeja, jotka saalistavat vesilintuja ja vaikeuttavat niiden pesintää jo pelkällä läsnäolollaan. Hankkeen lopullinen tavoite on vesilintujen pesintöjen onnistuminen.,
- Pesintää tuetaan myös muilla Helmi-ohjelman toimenpiteillä, kuten lintuvesien kunnostuksilla ja hoitokalastuksella, kertoo Markku Mikkola-Roos Helmi-ohjelman lintuvesiteeman vastaava Suomen ympäristökeskuksesta.
Syksyn pyynnit käynnistyvät
Hankkeen pyynnit jatkuvat kesätauon jälkeen. Syksyllä lintukohteilla voi havaita niin metsästäjiä otsalamppujen ja koirien kanssa kuin syötitettyjä loukkuja. Pyyntien kriittisin vaihe on kevättalvella, kun alueilta poistetaan talvesta selvinneitä lisääntymiskykyisiä aikuisia vieraspetoja ennen vesilintujen pesimäaikaa.
Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö rahoittama Helmi-vieraspetohanke kuuluu Helmi-elinympäristöohjelmaan, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kari Karhula,
Projektipäällikkö, Helmi-vieraspetohanke
Suomen riistakeskus
puh. 029 4312277
kari.karhula@riista.fi
Mikko Toivola
Projektipäällikkö, Helmi-vieraspetohanke
Metsähallitus
Puh. 020 6394383
mikko.toivola@metsa.fi
https://vieraspeto.fi/yhteistyota/helmi-vieraspetohanke/
https://ym.fi/helmi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende29.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende
Keväinen metsokukko voi käyttäytyä rohkeasti – ilmiö selittyy hormoneilla ja soidinkäyttäytymisellä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Keväisin luonnossa liikkujat saattavat kohdata poikkeuksellisen rohkean ja jopa hyökkäävän metson. Tämä niin sanottu "hullu metso" -ilmiö saattaa hämmentää, mutta käytökselle on luonnontieteellinen selitys.
Jägarna med i kartläggningen av häckande fåglar – registrera observationerna i Oma riista28.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jägare utmanas att registrera sina observationer av fågelvilt i tjänsten Oma riista. Att delta i fågelatlasen är ett enkelt sätt att samla in värdefulla viltdata och främja ansvarsfull jakt. Även en enda observation kan göra skillnad.
Metsästäjät mukaan pesimälintujen kartoitukseen – havainnot Oma riistaan28.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsästäjät haastetaan kirjaamaan riistalintuhavainnot Oma riista -palveluun. Lintuatlakseen osallistuminen on helppo tapa kartuttaa arvokasta riistatietoa ja edistää vastuullista metsästystä. Yksittäinenkin havainto voi olla merkityksellinen.
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme