Suomen Kuntaliitto / Finlands KommunförbundSuomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto ja Puolustusvoimat allekirjoittivat yhteistoimintasopimuksen kuntalaisten olosuhteiden turvaamiseksi niin normaali- kuin poikkeusoloissa

Jaa
Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja ja Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Jukka Jokinen allekirjoittivat tänään Kuntatalolla kuntien ja Puolustusvoimien välisen yhteistoimintamuistion. Tavoitteena on, että kuntien toimivuus ja kuntalaisten elinmahdollisuudet turvataan niin normaali- kuin poikkeusoloissa. Sekä kunnat että Puolustusvoimat edistävät varautumisen yhteistoimintaa ja yhteensovittamista myös muiden yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavien toimijoiden kanssa.

Suomen kunnat ja Puolustusvoimat sopivat yhteistoiminnan järjestelyistään yhteistoimintamuistiolla, joka allekirjoitettiin 31.8.2023 Kuntatalolla. Kuntien ja Puolustusvoiminen yhteistoiminnan järjestelyillä varmistetaan kokonaisturvallisuuden mallin toteuttaminen paikallistasolla.

Tavoitteena on, että kuntien toimivuus ja kuntalaisten elinmahdollisuudet turvataan niin normaali- kuin poikkeusoloissa. Sekä kunnat että Puolustusvoimat edistävät varautumisen yhteistoimintaa ja yhteensovittamista myös muiden yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavien toimijoiden kanssa.

-       Suomen kuntien pitää varautua ihan kaikkeen. On tärkeää, että varautumista edistetään laajalla yhteistyöllä kaikkien viranomaisten välillä. Vaikeimmissakin tilanteissa kunnat pyörittävät elintärkeitä toimintoja ja tarjoavat kuntalaisille turvaa, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Yhteistoimintamuistio onkin yhteistä tahtotilaa kuvaava yleinen suositus yhteistoiminnasta Suomen kuntien ja Puolustusvoimien välillä. Varsinaiset yhteistoimintasopimukset tehdään paikallisesti yksittäisten kuntien ja Puolustusvoimien joukko-osastojen kesken yhteistyömuistiossa esitettyjä suosituksia hyödyntäen.

Yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi paikallispuolustusharjoituksia, tilavarauksia, suunnitelmia infrastruktuurin turvaamiseksi ja tiedonvaihtoa eri viranomaisten välillä.

-       Harjoittelulla ja yhteisillä suunnitelmilla varmistetaan, että meillä on kyky toimia yhdessä ja kansalaisten arki turvataan niin normaalioloissa kuin poikkeusoloissa, sanoo Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Jukka Jokinen.

Kuntien puolelta yhteistoimintamuistion valmistelusta vastasi Suomen Kuntaliitto ry ja erityisesti Kuntaliiton yhteydessä toimiva Turvallinen ja kriisinkestävä kunta -verkoston ohjausryhmä. Puolustusvoimia puolestaan edusti Maavoimien esikunta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Karhunen
Suomen Kuntaliitto
Toimitusjohtaja
+358 9 771 2000


Jukka Jokinen
Esikuntapäällikkö
Maavoimien esikunta

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton Talousbarometri: Kuntakentällä veroprosentin korotuspaine jo vuodelle 202419.9.2023 11:10:05 EEST | Tiedote

Kuntien talousjohtajat ennakoivat Kuntaliiton Talousbarometrissä talousnäkymiensä jyrkkää heikentymistä. Peräti 80 prosenttia Talousbarometriin vastaajista arvioi kunnan talouden tilan tällä hetkellä keskimääräiseksi tai keskimääräistä selvästi vahvemmaksi. Osuus kuitenkin pienenee reiluun kolmannekseen, kun arvioidaan kunnan talouden tilaa 12 kuukauden kuluttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme