Keskuskauppakamari

Kauppakamarien kysely: Riskienhallintaan ja strategiaan liittyvien asioiden käsittely lisääntynyt noin 40 prosentilla PK-yrityksistä

Jaa
Viimeaikaiset tapahtumat, kuten koronapandemian päättyminen, Venäjän hyökkäys ja kiihtynyt inflaatio, ovat korostaneet PK-yritysten tarvetta nopeaan reagointiin myös hallitustyöskentelyssä, selviää kauppakamarien toteuttamasta kyselystä. Kyselyn mukaan riskienhallintaan liittyvien asioiden käsittely on kasvanut 40 prosentilla ja strategiaan ja liiketoiminnan kehittämiseen liittyvien asioiden käsittely 36 prosentilla PK-yrityksistä. Myös pandemia-aikana käyttöön otettujen etäosallistumisjärjestelyjen käyttöä on jatkettu. Kyselyyn vastasi 788 yritysjohtajaa eri puolelta Suomea.
Keskuskauppakamarin johtava yhtiöoikeudesta ja arvopaperimarkkinaoikeudesta vastaava asiantuntija Ville Kajala  Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtava yhtiöoikeudesta ja arvopaperimarkkinaoikeudesta vastaava asiantuntija Ville Kajala Kuva: Liisa Takala.

Kauppakamarien kyselyssä selvitettiin, kuinka koronapandemian päättyminen, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, kiihtynyt inflaatio ja kauppapolitiikan jännitteet ovat vaikuttaneet pienten ja keskisuurten yritysten hallitustyöskentelyyn. 
 
Riskienhallintaan liittyvien asioiden käsittely on lisääntynyt 40 prosentilla ja strategiatyöhön ja liiketoiminnan kehittämiseen liittyvien asioiden käsittely 36 prosentilla PK-yrityksistä. Myös rahoituksen ja käyttöpääoman riittävyyteen sekä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvien asioiden käsittely on lisääntynyt lähes 30 prosentilla PK-yrityksistä. 

Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Ville Kajalan mukaan kyselyn tulokset osoittavat, että yllättävät ja äkkinäiset muutokset ovat korostaneet tarvetta nopeaan reagointiin. 

”Avoimissa vastauksissa tuotiin esille, että riittävän usein järjestettävät hallituksen kokoukset ovat vastaajien mukaan helpottaneet muuttuviin tilanteisiin. Joillakin yrityksillä viimeaikaiset tapahtumat eivät ole vaikuttaneet toimintaan lainkaan”, sanoo Kajala.  

Koronapandemian aikana PK-yritysten hallitustyöskentely otti digiloikan. Pandemian päättymisen jälkeen etäosallistumisen hyödyntämistä on jatkettu. Vastaajayrityksistä 65 prosenttia ilmoitti hyödyntävänsä hallituksen kokouksissaan myös etäosallistumista. Kyselyn mukaan etäosallistumisjärjestelyjen käyttö on lisääntynyt 40 prosentilla vastaajayrityksistä. 

”Etäosallistumisjärjestelyt ovat tuoneet joustavuutta hallitustyöskentelyyn. Toisaalta joissain yrityksissä on palattu ainakin osittain lähikokouksiin, sillä etäosallistumisen on koettu vähentävän vapaamuotoista keskustelua ja hankaloittavan siten esimerkiksi strategiatyöskentelyä”, sanoo Kajala. 

Kauppakamarien PK-hallitusbarometri luotaa yritysjohtajien näkemyksiä ja kokemuksia pienten ja keskisuurten yritysten hallitustyöskentelystä. Kysely toteutettiin 10.-17.5.2023 ja siihen vastasi 788 yritysjohtajaa eri puolelta Suomea. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtava yhtiöoikeudesta ja arvopaperimarkkinaoikeudesta vastaava asiantuntija Ville Kajala  Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtava yhtiöoikeudesta ja arvopaperimarkkinaoikeudesta vastaava asiantuntija Ville Kajala Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme