Oulun yliopisto

Oulun erityisosaaminen Parkinson-potilaiden syväaivostimulaatiohoidossa on mahdollistanut myös lasten liikehäiriöiden hoidon

Jaa
Syväaivostimulaatiolla (DBS, Deep Brain Stimulation) voidaan lievittää vaikeita aivoperäisiä sairauksia. Yleisimpiä DBS:llä hoidettavia sairauksia ovat liikehäiriöt, kuten Parkinsonin tauti, erilaiset vapinaa aiheuttavat sairaudet ja dystonian eli lihasvääntötaudin erilaiset muodot. Syväaivostimulaatiolla voidaan hoitaa joissain tapauksissa myös epilepsiaa ja psykiatrisia sairauksia, kuten pakko-oireisuutta tai hankalaa masennusta.

Tuoreessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) syväaivostimulaatiolla hoidettujen Parkinson-potilaiden hoitotuloksia vuosina 2014-2018 ja 2017-2021 sekä verrattiin tuloksia aiempaan Oulun yliopiston tutkimustietoon vuodelta 2006.

Tutkimustulos osoittaa, että Parkinson-potilaiden DBS-hoidon tulokset ovat merkittävästi parantuneet viimeisen 15 vuoden aikana.  Vaikka potilasvalinta DBS-hoitoon on pysynyt samana, ovat kuvantaminen, laitetekniikka, hoidon kohdentaminen ja leikkauksen jälkeinen seuranta merkittävästi edistyneet OYSissa tehdyn kehitystyön seurauksena. Uusia kuvantamismenetelmiä, kuten esimerkiksi valkoisen aivoaineen radastokuvantamista, voidaan käyttää apukeinona DBS-hoidon yksilöllisessä kohdentamisessa.

OYSissa leikattujen Parkinson-potilaiden liikehäiriöiden määrä väheni vuoden aikana keskimäärin 62 % ja päivittäinen toimintakyky parani 41 % stimulaatiohoidon aloituksen jälkeen vuoden seuranta-aikana. Levodopa-lääkitystä päästiin keventämään 62-74 % verrattuna lähtötilanteeseen, ja siten lääkityksen aiheuttamat haittavaikutukset lievittyivät. Viidesosa Parkinson-potilaista ei tarvinnut levodopa-lääkitystä, kun vuosi leikkauksesta oli kulunut.

OYSissa tehty pitkäjänteinen DBS-hoidon kehitystyö on mahdollistanut myös lasten ja nuorten syväaivostimulaatioleikkaukset Oulussa vuodesta 2016 lähtien. OYSin lasten- ja nuorten DBS-hoitokäytäntö on julkaistu ja tunnustettu kansainvälisesti, ja hoitotulokset ovat rohkaisevia kannustaen lasten ja nuorten vaikeiden liikehäiriöiden aktiiviseen hoitoon sekä hoitojen kansalliseen keskittämiseen.

"Tämän tutkimustyön juuret ulottuvat Oulun vahvaan erityisosaamiseen DBS-kirurgiassa sekä aiempaan kansallisesti ainutlaatuiseen tutkimustyöhön. Tutkimus osoittaa, kuinka yksilöllisesti räätälöity DBS-hoito, oikean potilasvalinnan ohella, toimii avaimena erinomaisiin hoitotuloksiin. Erityisen merkityksellistä on se, kun potilaat ja heidän läheisensä kertovat, miten DBS-hoito on antanut heille uuden elämän", sanoo väittelijä, neurokirurgian erikoislääkäri Maija Lahtinen.

Lahtinen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. syyskuuta. Väitöstä on mahdollista seurata myös etäyhteydellä. Lisätietoa väitöksestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijä, neurokirurgian erikoislääkäri, LL Maija Lahtinen
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
p. 08 315 2667
maija.lahtinen@ppshp.fi


Pääohjaa ja kustos, dosentti Jani Katisko
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
p. 044 509 09 72
jani.katisko@ppshp.fi

Kuvat

Neurokirurgian erikoislääkäri, LL Maija Lahtinen (kuva Seija Leskelä).
Neurokirurgian erikoislääkäri, LL Maija Lahtinen (kuva Seija Leskelä).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote

Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.

Mari-Leena Talvitie Kerttu Saalasti -seminaarissa: Hallitus kaksinkertaistamassa päästöttömän energiatuotannon määrää Suomessa18.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Kerttu Saalasti -seminaarissa 18.9.2023 käsitellään metalli- ja konepajateollisuuden uudistumista digitalisaation ja erityisesti lisäävän valmistuksen avulla. Prosessin nähdään vaikuttavan keskeisesti myös ympäristökysymyksiin. Raahessa pidettävässä seminaarissa ovat esillä mm. Orpon hallituksen linjaukset vihreän siirtymän vauhdittamiseksi teollisuuden kestävän kasvun ja uudistumisen näkökulmasta. Seminaarissa jaetaan myös Kerttu Saalasti -palkinto mikroyrittäjyyttä ja yrittävää kulttuuria edistäneestä saavutuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme