Pohjois-Savon ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyivät elokuun loppua kohden Pohjois-Savossa

Jaa
Viime viikolla sinilevää havaittiin vuodenaikaan nähden paljon, mutta tällä viikolla hiukan keskimääräistä vähemmän.

Ajankohtainen levätilanne on päivitetty torstaina 30.8.2023. Tällä viikolla tehdyissä vakioseurantapaikkojen tarkistuksissa sinileväkukintaa havaittiin viidessä kohteessa: Siilinjärven Ahmolla, Aumanalasella ja Syvä-Kumpusella, Kallavedellä Itkonniemessä sekä Kiuruvedellä. Viime viikolla sinilevää havaittiin vuodenaikaan nähden paljon, mutta tällä viikolla hiukan keskimääräistä vähemmän. Säiden viileneminen  ja voimakas tuuli ovat mahdollisesti hajottaneet levälautat vesimassaan, mikä on vähentänyt havaintojen määrää.


Pintavesien lämpötilat hieman keskimääräistä korkeammalla

Keskiviikkona 30.8.2023 Kallaveden mittausasemalla pintaveden lämpötila oli 17,6 °C ja Pielaveden Säviällä 16,8 °C. Kallaveden pintavesi oli 1,8 °C ja Säviällä 1,4 °C lämpimämpää kuin pitkäaikaisseurannan keskiarvo tähän aikaan vuodesta. Viikon aikana sekä Kallaveden että Pielaveden pintaveden lämpötilat laskivat 1,8 °C.

Elokuussa levätilanne pahentui vähitellen kuun loppua kohden

Heinä-elokuun vaihteessa tuulet hajottivat levälautat ja elokuun ensimmäisellä viikolla levätilanne oli ajankohtaan nähden tyypillinen: sinilevää havaittiin vain kolmessa vakioseurantakohteessa. Tämän lisäksi kansalaishavaintoja ilmoitettiin kahdesta kohteesta.

Rankkasateet kuljettivat maa-alueilta vesistöihin ravinteita ja lämpimän sään lisätessä
sinileväkukinnalle otollisia olosuhteita, viikolla 32 levähavainnot lisääntyivät hiukan. Puuskainen tuuli kuitenkin hillitsi levälauttojen muodostumista, joten levätilanne pysyi maltillisena. Kukintaa havaittiin viidessä vakioseurantapaikassa. Kansalaishavaintoja
ilmoitettiin kahdesta kohteesta myös viikolla 32. Siilinjärven Kevättömällä ei näkynyt
silmämääräisesti tarkasteltuna sinilevää, mutta satelliittikuvista leväkukintaa oli havaittavissa.

Elokuun kolmannella viikolla levää havaittiin seitsemässä vakioseurantapaikassa, mikä oli hiukan enemmän, mitä keskimäärin siihen aikaan kesästä. Kansalaishavaintoja ei ilmoitettu. Kevättömällä tilanne pysyi samanlaisena.

Viikolla 34 leväkukinnat runsastuivat havaintojen ja satelliittikuvien perusteella. Vakioseurantapaikoista kymmenessä havaittiin leväkukintaa. Siilinjärven Syvä-Kumpusella ja Aumanalasella kukinta oli runsasta, muualla vähäistä. Satelliittikuvassa (20.8.2023) näkyi suuria levälauttoja Onkiveden eteläosasta Pohjois-Kallavedelle virtaavilla vesireiteillä. Myös Kevättömän satelliittikuvassa leväkukintaa oli havaittavissa.

Elokuussa pintavesien lämpötila Kallaveden Itkonniemen mittausasemalla vaihteli 17,6-20,5 °C välillä ja Pielaveden Säviän mittausasemilla 16,7-19,5 °C välillä. Molemmissa kohteissa lämpötilat olivat hiukan korkeampia, mitä keskimäärin elokuussa.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää


Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa
erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten
juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.

Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä,ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24 h).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

limnologi Taina Hammar
puh. 0295 026 782, taina.hammar@ely-keskus.fi


vesistöharjoittelija Pauliina Jokinen
puh. 0295 026 230, pauliina.jokinen@ely-keskus.fi (31.8.2023 asti)

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.11.202330.11.2023 13:30:49 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,22. Nyt taso on enää 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on laskenut marraskuun alusta 12 cm, mutta tuo on käytännössä tapahtunut kuukauden jälkipuoliskolla. Konnuksen tulvakanava on ollut auki elokuun alusta ja Naapuskosken säännöstelypato 16.10. alkaen. Nyt ennuste on, että vedenpinta saavuttaa tavoitetason joulukuun puoliväliin mennessä ja lisäjuoksutukset lopetetaan silloin. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä luparajoissa. Nyt pakkasten jatkuessa juoksutuksia on päästy pienentämään. Talviajan säännöstely on tarkoitus hoitaa maaliskuulle asti ilman suuria pinnankorkeuden muutoksia. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat lähellä ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoja. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 62 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihi

Työvoimabarometri syksyllä 2023: Pohjois-Savossa osaavasta työvoimasta pulaa erityisesti sosiaali- ja terveysalalla29.11.2023 10:09:13 EET | Tiedote

Tuoreen työvoimabarometrin mukaan Pohjois-Savossa on pulaa erityisesti sote-alan osaajista. Lähihoitajista on suuri työvoimapula, vaikka samaan aikaan lähihoitajia on työttöminä työnhakijoina. Ensi vuonna teknologiateollisuuden ammattien kysyntä kasvaa edellyttäen, että yritysten tilauskannat, liikevaihto ja vienti lähtevät kasvuun. Arvion mukaan pulaa tulee olemaan myös puhtaanapitotyöntekijöistä, majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimialan työntekijöistä sekä varhaiskasvatuksen työntekijöistä. Tiedot käyvät ilmi 29.11.2023 ensimmäistä kertaa julkaistusta Pohjois-Savon työvoimabarometrista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme