Sinilevähavainnot lisääntyivät elokuun loppua kohden Pohjois-Savossa
Ajankohtainen levätilanne on päivitetty torstaina 30.8.2023. Tällä viikolla tehdyissä vakioseurantapaikkojen tarkistuksissa sinileväkukintaa havaittiin viidessä kohteessa: Siilinjärven Ahmolla, Aumanalasella ja Syvä-Kumpusella, Kallavedellä Itkonniemessä sekä Kiuruvedellä. Viime viikolla sinilevää havaittiin vuodenaikaan nähden paljon, mutta tällä viikolla hiukan keskimääräistä vähemmän. Säiden viileneminen ja voimakas tuuli ovat mahdollisesti hajottaneet levälautat vesimassaan, mikä on vähentänyt havaintojen määrää.
Pintavesien lämpötilat hieman keskimääräistä korkeammalla
Keskiviikkona 30.8.2023 Kallaveden mittausasemalla pintaveden lämpötila oli 17,6 °C ja Pielaveden Säviällä 16,8 °C. Kallaveden pintavesi oli 1,8 °C ja Säviällä 1,4 °C lämpimämpää kuin pitkäaikaisseurannan keskiarvo tähän aikaan vuodesta. Viikon aikana sekä Kallaveden että Pielaveden pintaveden lämpötilat laskivat 1,8 °C.
Elokuussa levätilanne pahentui vähitellen kuun loppua kohden
Heinä-elokuun vaihteessa tuulet hajottivat levälautat ja elokuun ensimmäisellä viikolla levätilanne oli ajankohtaan nähden tyypillinen: sinilevää havaittiin vain kolmessa vakioseurantakohteessa. Tämän lisäksi kansalaishavaintoja ilmoitettiin kahdesta kohteesta.
Rankkasateet kuljettivat maa-alueilta vesistöihin ravinteita ja lämpimän sään lisätessä
sinileväkukinnalle otollisia olosuhteita, viikolla 32 levähavainnot lisääntyivät hiukan. Puuskainen tuuli kuitenkin hillitsi levälauttojen muodostumista, joten levätilanne pysyi maltillisena. Kukintaa havaittiin viidessä vakioseurantapaikassa. Kansalaishavaintoja
ilmoitettiin kahdesta kohteesta myös viikolla 32. Siilinjärven Kevättömällä ei näkynyt
silmämääräisesti tarkasteltuna sinilevää, mutta satelliittikuvista leväkukintaa oli havaittavissa.
Elokuun kolmannella viikolla levää havaittiin seitsemässä vakioseurantapaikassa, mikä oli hiukan enemmän, mitä keskimäärin siihen aikaan kesästä. Kansalaishavaintoja ei ilmoitettu. Kevättömällä tilanne pysyi samanlaisena.
Viikolla 34 leväkukinnat runsastuivat havaintojen ja satelliittikuvien perusteella. Vakioseurantapaikoista kymmenessä havaittiin leväkukintaa. Siilinjärven Syvä-Kumpusella ja Aumanalasella kukinta oli runsasta, muualla vähäistä. Satelliittikuvassa (20.8.2023) näkyi suuria levälauttoja Onkiveden eteläosasta Pohjois-Kallavedelle virtaavilla vesireiteillä. Myös Kevättömän satelliittikuvassa leväkukintaa oli havaittavissa.
Elokuussa pintavesien lämpötila Kallaveden Itkonniemen mittausasemalla vaihteli 17,6-20,5 °C välillä ja Pielaveden Säviän mittausasemilla 16,7-19,5 °C välillä. Molemmissa kohteissa lämpötilat olivat hiukan korkeampia, mitä keskimäärin elokuussa.
Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää
Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa
erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten
juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.
Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä,ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24 h).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
limnologi Taina Hammar
puh. 0295 026 782, taina.hammar@ely-keskus.fi
vesistöharjoittelija Pauliina Jokinen
puh. 0295 026 230, pauliina.jokinen@ely-keskus.fi (31.8.2023 asti)
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kesän peltovalvonnat alkavat pian Pohjois-Savossa30.6.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa maatilojen peltotukien valvonnat käynnistyvät heinäkuun alussa. Peltovalvontaa tullaan tekemään noin 2 %:lle tiloista, joka tarkoittaa noin 70 tilaa. Vaikeasti torjuttavat ja tehokkaasti leviävät rikkakasvit ovat ikäviä kavereita viljelykasvustoissa. Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu maataloustukien hallinnassa.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t
Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai
Pohjois-Savossa toukokuussa 13 154 työtöntä työnhakijaa25.6.2025 08:08:31 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli toukokuun lopussa 13 154 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 085 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (18,8 %). Näistä lomautettuja oli 1 027, mikä on 7 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-0,7 %).
Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote
Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme