Flunssakausi lisää riskiä lääkehaitoille – tarkistathan lääkkeittesi yhteensopivuuden apteekista
Lääkkeiden tarpeeton käyttö lisää lääkitysongelmia ja niistä koituvia kustannuksia.
Syksyn flunssakausi käynnistyy, kun säät viilenevät ja ihmiset ovat palanneet kesän jäljiltä kouluihin ja työpaikoille. Flunssakausi lisää myös riskejä lääkkeiden liikakäytölle ja lääkehaittojen lisääntymiselle.
– Flunssakaudella käytetään paljon oireita helpottavia itsehoitolääkkeitä. Monet ostavat tuttuja itsehoitolääkkeitä tottumuksesta. Tuttukin tuote saattaa joskus olla itselle haitallinen, jos käytössä on samanaikaisesti muita lääkkeitä, asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen Suomen Apteekkariliitosta toteaa.
Tänä vuonna uudistetussa itselääkityksen Käypä hoito –suosituksessa painotetaan, että kaikilla lääkkeillä voi olla haitta- ja yhteisvaikutuksia muiden yhtä aikaa käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Itselääkitystä käyttäessä tuleekin aina ottaa huomioon muut käytössä olevat lääkkeet ja itsehoitotuotteet.
Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet eivät sovi potilaille, joilla on sydämen tai munuaisten vajaatoiminta, valtimotauti tai sen riskitekijöitä. Tulehduskipulääkkeet eivät sovellu myöskään heille, joilla on käytössä varfariini tai muu veren hyytymistä estävä lääkitys tai joilla on ruoansulatuskanavan vuoto. Erilaisia tulehduskipulääkkeitä ei tule myöskään käyttää yhtä aikaa.
– Omien lääkkeiden yhteensopivuus on aina hyvä varmistaa apteekin farmaseuttiselta henkilöstöltä, Kyllönen sanoo.
Nuhaa ja nenän tukkoisuutta voi lievittää nenän limakalvojen verisuonia supistavilla nenäsuihkeilla. Nenäsuihkeita käytettäessä on tärkeää huomioida, että suihke on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön.
– Nenäsuihketta tulisi käyttää korkeintaan noin viikon verran. Apteekeissa törmätään ajoittain tapauksiin, joissa asiakas kertoo käyttäneensä suihketta pitkään ja jääneensä siihen jopa koukkuun. Liikaa käytettynä lääkkeestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, Kyllönen sanoo.
Jos nenäsumutteita käytetään pidempään kuin on suositeltu, seurauksena voi olla nenän värekarvatoiminnan lama, limakalvojen turvotus ja erityksen lisääntyminen.
Lääkkeiden tarpeeton käyttö lisää lääkitysongelmia ja niistä koituvia kustannuksia. Siksi omasta lääkehoidosta on hyvä keskustella apteekissa.
– Apteekissa pystytään arvioimaan, onko oire hoidettavissa itsehoitolääkkeellä vai olisiko esimerkiksi lääkkeetön hoito paras kyseiseen tapaukseen. Toisinaan taas asiakas ohjataan apteekista lääkäriin itsehoitolääkkeen myynnin sijaan, Kyllönen sanoo.
Kyllönen muistuttaa, että Käypä hoito –suosituksen mukaan ensisijainen hoito flunssan oireisiin on lepo.
Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin julkaiseman Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksen tavoite on ohjata itsehoitoa ja itsehoitolääkkeiden käyttöä siten, että ne ovat osa vaikuttavaa, tarkoituksenmukaista ja turvallista hoitoa. Lisäksi tavoitteena on ohjata välttämään itsehoitolääkkeiden tarpeetonta ja haitallista käyttöä. Itsehoitolääkityksen päivitetty Käypä hoito –suositus julkaistiin kesäkuussa 2023. Lue lisää: www.kaypahoito.fi
Lisätietoja:
Henna Kyllönen, Suomen Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori
henna.kyllonen@apteekkariliitto.fi
p. 010 6801 402
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija PirinenViestintäpäällikkö
Puh:010 6801 442aija.pirinen@apteekkariliitto.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto
Itsehoitolääkeselvitys valmistui – Apteekkariliitto: Myyntipaikkojen laajentaminen lisää lääkkeiden tarpeetonta käyttöä ja voi kuormittaa entisestään terveydenhuoltoa3.10.2024 11:09:01 EEST | Tiedote
Apteekkariliitto näkee, että itsehoitolääkkeiden myyntipaikkojen laajentaminen apteekkien ulkopuolelle ei millään tavalla tue rationaalista lääkehoitoa.
Selvitys: Apteekkien farmaseuttinen työ tuo hyvinvointialueille 855 miljoonan euron säästöt vuodessa23.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Apteekkien tarjoama neuvonta vähentää julkisten terveyspalveluiden käyttöä.
Henkilöstöpalveluyhtiö Farmania siirtyy kokonaan Apteekkariliitolle20.8.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Apteekkariliitto vahvistaa omistustaan henkilöstöpalveluita apteekeille ja lääke- sekä terveysalan yrityksille tarjoavasta Farmaniasta, kun yhtiön perustajaosakas ja nykyinen toimitusjohtaja, proviisori Marianne Hovi myy vähemmistöosuutensa yhtiöstä Apteekkariliitolle. Yhtiön uutena toimitusjohtaja aloittaa KTM Miina Pulkkinen.
Selvitys: Apteekkien itsehoitoneuvonta tuo hyvinvointialueille yli puolen miljardin euron säästöt8.8.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Apteekkien farmaseuttisen työn synnyttämistä säästöistä ja arvosta on valmistunut tuore selvitys. Ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi arvion mukaan viidenneksellä.
Apteekkirokotusten käynnistämiseen etsitään toimivia malleja12.7.2024 12:03:14 EEST | Tiedote
Rokotusten järjestäminen apteekeissa edellyttää muun muassa vastuulääkäriä ja erillisen terveyspalveluyrityksen perustamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme