Suomen Apteekkariliitto

Flunssakausi lisää riskiä lääkehaitoille – tarkistathan lääkkeittesi yhteensopivuuden apteekista

Jaa

Lääkkeiden tarpeeton käyttö lisää lääkitysongelmia ja niistä koituvia kustannuksia.

Omien lääkkeiden yhteensopivuus on aina hyvä varmistaa apteekin farmaseuttiselta henkilöstöltä. Julkaisuvapaa kuva:Apteekkariliitto/Petri Jauhiainen
Omien lääkkeiden yhteensopivuus on aina hyvä varmistaa apteekin farmaseuttiselta henkilöstöltä. Julkaisuvapaa kuva:Apteekkariliitto/Petri Jauhiainen Apteekkariliitto/Petri Jauhiainen

Syksyn flunssakausi käynnistyy, kun säät viilenevät ja ihmiset ovat palanneet kesän jäljiltä kouluihin ja työpaikoille. Flunssakausi lisää myös riskejä lääkkeiden liikakäytölle ja lääkehaittojen lisääntymiselle.  

– Flunssakaudella käytetään paljon oireita helpottavia itsehoitolääkkeitä. Monet ostavat tuttuja itsehoitolääkkeitä tottumuksesta. Tuttukin tuote saattaa joskus olla itselle haitallinen, jos käytössä on samanaikaisesti muita lääkkeitä, asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen Suomen Apteekkariliitosta toteaa. 

Tänä vuonna uudistetussa itselääkityksen Käypä hoito –suosituksessa painotetaan, että kaikilla lääkkeillä voi olla haitta- ja yhteisvaikutuksia muiden yhtä aikaa käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Itselääkitystä käyttäessä tuleekin aina ottaa huomioon muut käytössä olevat lääkkeet ja itsehoitotuotteet.  

Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet eivät sovi potilaille, joilla on sydämen tai munuaisten vajaatoiminta, valtimotauti tai sen riskitekijöitä. Tulehduskipulääkkeet eivät sovellu myöskään heille, joilla on käytössä varfariini tai muu veren hyytymistä estävä lääkitys tai joilla on ruoansulatuskanavan vuoto. Erilaisia tulehduskipulääkkeitä ei tule myöskään käyttää yhtä aikaa.  

–  Omien lääkkeiden yhteensopivuus on aina hyvä varmistaa apteekin farmaseuttiselta henkilöstöltä, Kyllönen sanoo. 

Nuhaa ja nenän tukkoisuutta voi lievittää nenän limakalvojen verisuonia supistavilla nenäsuihkeilla. Nenäsuihkeita käytettäessä on tärkeää huomioida, että suihke on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. 

– Nenäsuihketta tulisi käyttää korkeintaan noin viikon verran. Apteekeissa törmätään ajoittain tapauksiin, joissa asiakas kertoo käyttäneensä suihketta pitkään ja jääneensä siihen jopa koukkuun. Liikaa käytettynä lääkkeestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, Kyllönen sanoo. 

Jos nenäsumutteita käytetään pidempään kuin on suositeltu, seurauksena voi olla nenän värekarvatoiminnan lama, limakalvojen turvotus ja erityksen lisääntyminen. 

Lääkkeiden tarpeeton käyttö lisää lääkitysongelmia ja niistä koituvia kustannuksia. Siksi omasta lääkehoidosta on hyvä keskustella apteekissa. 

– Apteekissa pystytään arvioimaan, onko oire hoidettavissa itsehoitolääkkeellä vai olisiko esimerkiksi lääkkeetön hoito paras kyseiseen tapaukseen. Toisinaan taas asiakas ohjataan apteekista lääkäriin itsehoitolääkkeen myynnin sijaan, Kyllönen sanoo. 

Kyllönen muistuttaa, että Käypä hoito –suosituksen mukaan ensisijainen hoito flunssan oireisiin on lepo. 

Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin julkaiseman Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksen tavoite on ohjata itsehoitoa ja itsehoitolääkkeiden käyttöä siten, että ne ovat osa vaikuttavaa, tarkoituksenmukaista ja turvallista hoitoa. Lisäksi tavoitteena on ohjata välttämään itsehoitolääkkeiden tarpeetonta ja haitallista käyttöä. Itsehoitolääkityksen päivitetty Käypä hoito –suositus julkaistiin kesäkuussa 2023. Lue lisää: www.kaypahoito.fi 

Lisätietoja:  

Henna Kyllönen, Suomen Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori  

henna.kyllonen@apteekkariliitto.fi  

p. 010 6801 402  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme