Kiinteistöliitto Uusimaa ry

Kiinteistöverouudistus on myrkkyä pääkaupunkiseudulle

Jaa
Pääkaupunkiseutu on Suomen kallein asuinalue. Vuoden 2022 kiinteistöverosta yli kolmannes kertyi pääkaupunkiseudun kiinteistöistä, vaikka asuinkiinteistöjen veroprosentti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on lain määrittämällä alarajalla. Nyt tuore hallitusohjelma sekä 29.8. julkistettu ehdotus hallituksen esitykseksi kiinteistöveron muuttamisesta nostaisi tätä alarajaa lähes 40 prosenttia. Korotus kiristää kiinteistöverotusta 245 kunnassa.

- Esitetty veronkorotus on suuri ja tuo euromääräisesti suurimmat korotukset juuri pääkaupunkiseudulle. Siellä asuminen on jo muutenkin Suomen kalleinta. Myös kohonneet korkokulut iskevät pahiten suurten asuntolainojen pääkaupunkiseudulle, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

- Asuminen pääkaupunkiseudulla käy kestämättömän kalliiksi pien- ja keskituloisille työssäkäyville, joiden varassa pääkaupunkiseudun palvelutuotanto pääosin on, Heikkilä jatkaa.

Nyt kaavailtu korotus nostaisi kuluja Helsingissä 60 neliön kaksiossa noin 170 euroa ja 90 neliön perheasunnossa yli 250 euroa vuodessa. Taloyhtiötasolla kiinteistövero vastaisi jatkossa lähes kahden kuukauden hoitovastikekertymää.

Hallitusohjelmassa mainitaan, että rakennusten verotusarvo määritellään uudelleen vastamaan paremmin markkinahintaa. Toteutuessaan tämäkin nostaisi asumiskuluja eniten pääkaupunkiseudulla.

Kohtuullisuutta veronkiristyksiin

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kiinteistöveron muutokset ovat kohtuullisia kiinteistönomistajille. Kiinteistöliitto Uusimaan näkemyksen mukaan siirtymäaikojen tulee olla pitkiä ja korotusten maksimiarvot on määriteltävä sekä prosentteina että euroina. Kaiken kaikkiaan verotason tulisi olla kohtuullinen kaikille asuinkiinteistöille.

- Viime aikoina on havaittu, että kiinteistöjen markkina-arvot voivat tulla nopeasti myös alaspäin. Kiinteistöjen ja rakennusten arvoja määritettäessä on huolehdittava siitä, että verotusarvo ei koskaan ylitä markkina-arvoa, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan puheenjohtaja Martti Suomela.  

Lisätiedot:
Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä, mika.heikkila@ukl.fi puh. 050 591 0995

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Annankatu 24, 4.krs
00100 HELSINKI

(09) 1667 6761http://www.ukl.fi

Kiinteistöliitto Uusimaa edustaa yli 12.000 taloyhtiötä, joissa asuu lähes miljoona asukasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto Uusimaa ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme