HSL Helsingin seudun liikenne

HSL ja Helsingin seudun kunnat kartoittavat liikkumistutkimuksella asukkaiden tekemiä matkoja ja kulkutapoja

Jaa

Ensimmäiset kutsukirjeet vuoden 2023 Liikkumistutkimukseen, joka selvittää Helsingin seudun asukkaiden matkoja ja kulkutapoja, on postitettu. Kutsun saa lähes 42 000 satunnaisesti valittua Helsingin seudun asukasta.  HSL kehottaa vastaamaan tutkimukseen, sillä sen avulla saadaan tärkeää tietoa liikennettä koskevien päätösten ja suunnitelmien pohjaksi.

HSL selvittää yhdessä Helsingin seudun kuntien kanssa syksyllä 2023 Helsingin seudun asukkaiden liikkumistottumuksia. Liikkumistutkimus kartoittaa muun muassa sitä, kuinka monta matkaa alueen asukkaat keskimäärin tekevät päivässä, mistä ja minne he kulkevat ja mitä kulkutapoja he käyttävät. 

Kutsun tutkimukseen saa lähes 42 000 satunnaisesti valittua yli 7-vuotiasta Helsingin seudun asukasta. HSL on jo postittanut ensimmäiset kutsukirjeet. 

Vastaaja täyttää matkapäiväkirjaa matkoista, jotka hän tekee ennalta valitun tutkimuspäivän aikana. Lisäksi vastaajalta kysytään hänen yleisistä liikkumistottumuksistaan sekä muutamia taustatietoja. 

Tutkimuksella kerätään tietoa kaikenikäisten ja kaikenlaisia liikennevälineitä käyttävien asukkaiden liikkumisesta, joten vastauksia tarvitaan myös muilta kuin joukkoliikenteen käyttäjiltä. Siksi on tärkeää, että kaikki kutsun saaneet vastaavat kyselyyn, liikkuivatpa he sitten omalla autolla, julkisilla, pyörällä, kävellen tai eivät liiku ollenkaan. 

Laaja otantatutkimus on ainoa tapa saada kokonaiskuva Helsingin seudun asukkaiden liikkumisesta. Tietoja käytetään liikenteen suunnittelun ja liikennepoliittisten päätösten pohjana. Tulokset ovat keskeinen tietolähde, kun HSL laatii Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa sekä ylläpitää ja kehittää liikenne-ennustemallejaan. 

HSL kertoo tuloksista kerrotaan verkkosivuillaan vuoden 2024 aikana.
 
Tutkimukseen voi vastata vain kutsun saanut

Kyselyyn vastataan pääsääntöisesti netissä, mutta yli 70-vuotiaille tehdään puhelinhaastattelu. Kutsuja saavat myös yli 7-vuotiaat lapset, jotka voivat vastata joko vanhemman avustuksella tai itsenäisesti huoltajan luvalla.  

Koska kyseessä on tilastollinen tutkimus, johon poimitaan satunnaisesti edustava joukko kuntalaisia, tutkimukseen voi vastata vain kutsun saanut. Kutsuja lähtee joka viikko marraskuulle saakka. 

HSL arpoo vastaajien kesken kolme 500 euron arvoista päivittäistavarakaupan lahjakorttia.  

Liikkumistutkimus tehdään noin viiden vuoden välein. Edellisen kerran tutkimus tehtiin vuonna 2018. 

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Pekka Räty, HSL, puh. 040 738 6559

Linkit

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2022 HSL:n toimintakulut olivat 734 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 815 miljoonaa euroa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 304 miljoonaa nousua, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme