Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

VR-hyötypelistä tukea neurokirjoon kuuluvien nuorten kuntoutukseen

Jaa

Digi perheiden voimavarana -hankkeessa testattiin ja kehitettiin virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia sosiaalialan henkilöstön työvälineenä neurokirjoon kuuluvien nuorten tukemisessa. Hankkeessa julkaistiin yhteistyössä peliyhtiö Virtual Dawnin kanssa virtuaalinen syy–seuraussuhde-peli, jota voidaan hyödyntää neurokirjoon kuuluvien nuorten sosiaalisten taitojen vahvistamisessa ja tunteiden säätelyssä. Lisäksi hankkeessa hyödynnettiin kuntoutuksen tukena 360-kameraa ja kehitettiin sosiaalialan ammattilaisten digiosaamista.

Diakin hallinnoimassa Digi perheiden voimavarana -hankkeessa hyödynnettiin ja kehitettiin virtuaalitodellisuuden (VR) mahdollisuuksia neurokirjoon kuuluvien nuorten kuntoutuksessa ja arjen harjoitteissa. 

– Virtuaalitodellisuuteen pohjautuvaa osaamista on kehitetty terveydenhuollon kuntouttavassa työssä, mutta sosiaalialalla kyseistä osaamista ei juuri ole, kertoo projektipäällikkö Tuovi Kokkonen Diakista. 

Kokkosen mukaan sosiaalialalla digitalisaatio vaatii uutta osaamista lasten, nuorten ja perheiden ohjaustyössä. Tulevaisuudessa tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja muun muassa vuorovaikutteiseen asiakaspalveluun, johon virtuaalitekniikka hyvin sopii. 

–  Pelillisyyttä voi hyödyntää, olipa tavoitteena nuoren motivointi, sitouttaminen, tutustuttaminen tai uuden oppiminen. Koska nuoret käyttävät päivittäin digitaalisia välineitä, voi kuntoutuksen siirtyminen virtuaalitodellisuutta hyödyntävään maailmaan olla hyvinkin luontevaa ja motivoivaa, arvioinnin asiantuntija Marina Steffansson sanoo. 

Virtuaalitodellisuudessa uusia taitoja voi harjoitella turvallisessa ja helposti toistettavassa ympäristössä.  

– Joskus harjoittelu virtuaalitodellisuudessa sopii oikeaa tilannetta paremmin harjoitteluun, sillä sitä käytettäessä ulkopuolelta tulevat ärsykkeet saadaan suljettua pois. Tällöin harjoitteluun on helpompi keskittyä, Steffansson jatkaa. 

Tunnetaitojen ja syy–seuraussuhteiden harjoittelua virtuaalisesti 

Hankkeessa julkaistiin yhteistyössä peliyhtiö Virtual Dawnin kanssa virtuaalinen Inner Visions -hyötypeli. Se pohjautuu peliyhtiön aiemmin kehittämään VR-simulaatioon, jota pelillistettiin edistämään hankkeen tavoitteita. Myös hankkeen yhteistyökumppanit ja heidän nuoret asiakkaansa osallistuivat pelin kehittämiseen testaamalla peliä eri suunnitteluvaiheissa. 

–  Peliä oli todella mielenkiintoista ja antoisaa kehittää moniammatillisessa yhteistyössä. Prosessissa oli tärkeää kuunnella myös nuorten mielipiteitä, kertoo Virtual Dawnin toimitusjohtaja Antti Martikainen

Inner Visions -peli on kehitetty erityisesti työvälineeksi neurokirjoon kuuluvien nuorten kanssa töitä tekeville sosiaalialan ammattilaisille. Peliä pelataan virtuaalilaseilla joko yksin tai kuntoutuksessa ohjaajan kanssa. Ohjaaja voi keskustella pelaajan kanssa tämän tekemistä valinnoista pelin aikana tai sen jälkeen. 

– Peli on matka pelaajan omaan mieleen, jossa voi kohdata itselleen vaikeitakin asioita. Pelissä nuori voi harjoitella ongelmanratkaisua, vuorovaikutustaitoja sekä syy-seuraussuhteiden hahmottamista, hankkeen asiantuntija Steffansson kuvailee. 

Tukea arjen tilanteisiin ja toimintoihin 

Hankkeessa käytettiin myös 360-kameraa nepsy-nuorten arjen ja kuntoutuksen tuen välineenä.  

– 360-kuvien ja virtuaalilasien avulla on mahdollista tutustua paikkoihin ja ympäristöihin käymättä niissä itse fyysisesti paikan päällä. Kuvien avulla nuori voi rauhassa valmistautua tulevaan, jolloin mahdollinen jännitys tai pelot voivat vähentyä, Steffansson kertoo. 

Hanke vahvisti myös sosiaalialan ammattilaisten digitaalisten palvelujen osaamista ja tuki samalla organisaatioiden digiloikkaa. Hanke järjesti eri organisaatioille ja Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoille koulutusta virtuaaliteknologiasta, eri teemojen ympärillä. 

Diakin hallinnoima Digi perheiden voimavarana -hanke käynnistyi syksyllä 2021 ja päättyi elokuussa 2023. Hanke sai rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta (ESR). 

Lisätietoa: 

Projektipäällikkö Tuovi Kokkonen: tuovi.kokkonen@diak.fi 

Arvioinnin asiantuntija Marina Steffansson: marina.steffansson@diak.fi 

Virtual Dawnin toimitusjohtaja Antti Martikainen: antti.martikainen@virtual-dawn.com   

Inner Visions -peli on ladattavissa ilmaiseksivr- Sidequest- ja Pico Business -alustoilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

HOP-hanke tuo hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä Pohjois-Pohjanmaalle19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

HOP-hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä -hanke on käynnistynyt 1.5.2023. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa ja Oulun ammattikorkeakoulun sekä Vaalan kunnan osatoteuttamassa HOP-hankkeessa vahvistetaan paikallista yhteistyötä ja edistetään heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme