VR-hyötypelistä tukea neurokirjoon kuuluvien nuorten kuntoutukseen
Digi perheiden voimavarana -hankkeessa testattiin ja kehitettiin virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia sosiaalialan henkilöstön työvälineenä neurokirjoon kuuluvien nuorten tukemisessa. Hankkeessa julkaistiin yhteistyössä peliyhtiö Virtual Dawnin kanssa virtuaalinen syy–seuraussuhde-peli, jota voidaan hyödyntää neurokirjoon kuuluvien nuorten sosiaalisten taitojen vahvistamisessa ja tunteiden säätelyssä. Lisäksi hankkeessa hyödynnettiin kuntoutuksen tukena 360-kameraa ja kehitettiin sosiaalialan ammattilaisten digiosaamista.

Diakin hallinnoimassa Digi perheiden voimavarana -hankkeessa hyödynnettiin ja kehitettiin virtuaalitodellisuuden (VR) mahdollisuuksia neurokirjoon kuuluvien nuorten kuntoutuksessa ja arjen harjoitteissa.
– Virtuaalitodellisuuteen pohjautuvaa osaamista on kehitetty terveydenhuollon kuntouttavassa työssä, mutta sosiaalialalla kyseistä osaamista ei juuri ole, kertoo projektipäällikkö Tuovi Kokkonen Diakista.
Kokkosen mukaan sosiaalialalla digitalisaatio vaatii uutta osaamista lasten, nuorten ja perheiden ohjaustyössä. Tulevaisuudessa tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja muun muassa vuorovaikutteiseen asiakaspalveluun, johon virtuaalitekniikka hyvin sopii.
– Pelillisyyttä voi hyödyntää, olipa tavoitteena nuoren motivointi, sitouttaminen, tutustuttaminen tai uuden oppiminen. Koska nuoret käyttävät päivittäin digitaalisia välineitä, voi kuntoutuksen siirtyminen virtuaalitodellisuutta hyödyntävään maailmaan olla hyvinkin luontevaa ja motivoivaa, arvioinnin asiantuntija Marina Steffansson sanoo.
Virtuaalitodellisuudessa uusia taitoja voi harjoitella turvallisessa ja helposti toistettavassa ympäristössä.
– Joskus harjoittelu virtuaalitodellisuudessa sopii oikeaa tilannetta paremmin harjoitteluun, sillä sitä käytettäessä ulkopuolelta tulevat ärsykkeet saadaan suljettua pois. Tällöin harjoitteluun on helpompi keskittyä, Steffansson jatkaa.
Tunnetaitojen ja syy–seuraussuhteiden harjoittelua virtuaalisesti
Hankkeessa julkaistiin yhteistyössä peliyhtiö Virtual Dawnin kanssa virtuaalinen Inner Visions -hyötypeli. Se pohjautuu peliyhtiön aiemmin kehittämään VR-simulaatioon, jota pelillistettiin edistämään hankkeen tavoitteita. Myös hankkeen yhteistyökumppanit ja heidän nuoret asiakkaansa osallistuivat pelin kehittämiseen testaamalla peliä eri suunnitteluvaiheissa.
– Peliä oli todella mielenkiintoista ja antoisaa kehittää moniammatillisessa yhteistyössä. Prosessissa oli tärkeää kuunnella myös nuorten mielipiteitä, kertoo Virtual Dawnin toimitusjohtaja Antti Martikainen.
Inner Visions -peli on kehitetty erityisesti työvälineeksi neurokirjoon kuuluvien nuorten kanssa töitä tekeville sosiaalialan ammattilaisille. Peliä pelataan virtuaalilaseilla joko yksin tai kuntoutuksessa ohjaajan kanssa. Ohjaaja voi keskustella pelaajan kanssa tämän tekemistä valinnoista pelin aikana tai sen jälkeen.
– Peli on matka pelaajan omaan mieleen, jossa voi kohdata itselleen vaikeitakin asioita. Pelissä nuori voi harjoitella ongelmanratkaisua, vuorovaikutustaitoja sekä syy-seuraussuhteiden hahmottamista, hankkeen asiantuntija Steffansson kuvailee.
Tukea arjen tilanteisiin ja toimintoihin
Hankkeessa käytettiin myös 360-kameraa nepsy-nuorten arjen ja kuntoutuksen tuen välineenä.
– 360-kuvien ja virtuaalilasien avulla on mahdollista tutustua paikkoihin ja ympäristöihin käymättä niissä itse fyysisesti paikan päällä. Kuvien avulla nuori voi rauhassa valmistautua tulevaan, jolloin mahdollinen jännitys tai pelot voivat vähentyä, Steffansson kertoo.
Hanke vahvisti myös sosiaalialan ammattilaisten digitaalisten palvelujen osaamista ja tuki samalla organisaatioiden digiloikkaa. Hanke järjesti eri organisaatioille ja Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoille koulutusta virtuaaliteknologiasta, eri teemojen ympärillä.
Diakin hallinnoima Digi perheiden voimavarana -hanke käynnistyi syksyllä 2021 ja päättyi elokuussa 2023. Hanke sai rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta (ESR).
Lisätietoa:
Projektipäällikkö Tuovi Kokkonen: tuovi.kokkonen@diak.fi
Arvioinnin asiantuntija Marina Steffansson: marina.steffansson@diak.fi
Virtual Dawnin toimitusjohtaja Antti Martikainen: antti.martikainen@virtual-dawn.com
Inner Visions -peli on ladattavissa ilmaiseksivr- Sidequest- ja Pico Business -alustoilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme