Satu Raappana johtamaan nuorten mielenterveystyötä MIELI ry:ssä
Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet noin neljänneksellä koronapandemian jälkeen. Pandemia iski erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointiin. MIELI ry vahvistaa omassa työssään nuorten mielenterveystyötä kokoamalla yhteen talon asiantuntemusta ja suuntaamalla sitä strategisesti.

- Nuorten pahoinvointi kuuluu meille eri suunnista. Kohtaamme Sekasin-chatissa viikoittain satoja nuoria, jotka kertovat pahasta olostaan. Myös nuorten kanssa toimivat aikuiset ovat huolissaan, ja osin keinottomiakin esimerkiksi mielenterveyspalveluiden heikon saatavuuden takia, kertoo Satu Raappana, MIELI ry:n nuorten mielenterveystyöstä vastaava johtaja.
MIELI ry:n uudessa kokonaisuudessa yhdistyvät nuorten mielenterveyttä edistävä työ ja matalan kynnyksen auttamistyö sekä MIELI ry:n perheisiin ja varhaiskasvatukseen kohdistuva työ.
- MIELI ry on ollut edelläkävijä mielenterveyden edistämisessä ja matalan kynnyksen kriisityössä. Nyt haluamme vastata nuorten tarpeisiin entistä vahvemmin. Otamme haltuun koko ketjun nuorten hyvinvoinnista pahoinvointiin ja mielenterveyspalveluiden rajapintaan, Raappana jatkaa.
Kun puhutaan nuorten mielenterveydestä, arki on usein ratkaisevassa roolissa. Läheiset, ystävät, turvalliset yhteisöt ja mielekäs tekeminen ovat keskeisiä nuorten hyvinvoinnille. Ongelmia ennalta ehkäisevä mielenterveystyö tukee nuorten kasvua ja kehitystä niin kouluissa kuin vapaa-ajan toiminnassa. Lisäksi tukea täytyy olla helposti saatavilla. Matalan kynnyksen tuki ehkäisee ongelmien syvenemistä, ja mielenterveyspalveluiden puolella tehokkaimmin toimii oikea-aikainen hoito.
Tukea nuorten mielenterveyskriisin ratkaisuun
Hallitusohjelmassa suunnitellaan mittavia leikkauksia esimerkiksi nuorisotyöhön. Epäselvää on, miten hallitusohjelmaan sisältyviä kirjauksia nuorten hyvinvoinnin vahvistamisesta käytännössä toteutetaan lähivuosina.
- Organisaatiouudistuksen myötä vahvistamme myös valtakunnallista ja alueellista vaikuttamista. Nuorten mielenterveyskriisi on ratkaistava. Tämä vaatii poikkihallinnollista näkökulmaa sekä uudenlaista toimintakulttuuria eri yhteisöissä. Uskomme, että systemaattisella ja sinnikkäällä työllä voimme luoda nuorten mielenterveydelle paremmat edellytykset, sanoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Satu Raappana siirtyy tehtävään Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtajan tehtävästä.
Nuorten mielenterveystyön lisäksi MIELI ry:n muita uusia strategisia kehittämishankkeita ovat mielenterveyden edistämisen vahvistaminen eri alojen rakenteissa, josta vastaa vastikään strategiajohtajaksi nimetty Marjo Hannukkala, sekä mielenterveyden palvelujärjestelmään liittyvän asiantuntemuksen entistä vahvempi haltuun ottaminen MIELI ry:n toiminnassa. Jälkimmäisestä vastaa johtava psykologi Frans Horneman.
Yhteyshenkilöt
Sari Aalto-MatturiToiminnanjohtaja MIELI Suomen Mielenterveys ry
Puh:0400 508 234sari.aalto-matturi@mieli.fiSatu RaappanaJohtajaMIELI Suomen Mielenterveys ry
Puh:040 840 6681satu.raappana@sekasin.fiMIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Mielenterveyspalkinto erotuomari Mohammad Al-Emaralle rasismin vastaisesta työstä10.10.2023 14:30:00 EEST | Tiedote
Jalkapallon erotuomari Mohammad Al-Emara saa MIELI ry:n Mielenterveyspalkinnon 2023. Al-Emara on tehnyt rohkeaa ja pitkäjänteistä työtä rakenteellisen rasismin kitkemiseksi urheilumaailmassa. Rasismin vastustaminen on tärkeä mielenterveysteko.
MIELI ry käynnistää muutosneuvottelut5.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Rahoitusnäkymän merkittävä ja nopea heikkeneminen pakottaa toiminnan sopeutukseen.
Dom som riskerar begå självmord får inte tillräcklig vård4.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
Dom som kontaktar MIELI rf tar kontakt om allt allvarligare situationer och det är allt vanligare att den som svarar måste ringa 112. Antalet självmord har minskat med hälften sedan den ekonomiska depressionen på 1990-talet, men fortfarande har Finland de högsta självmordssiffrorna i Norden, ungefär 750 per år.
Itsemurhavaarassa olevat eivät saa riittävää hoitoa4.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
MIELI ry:n yhteydenottajien tilanteet ovat aiempaa vakavampia, ja päivystävät soittavat 112:seen yhä useammin. Itsemurhien määrä on puolittunut 1990-luvun lama-aikojen jälkeen, mutta edelleen Suomen noin 750 itsemurhakuolemaa vuodessa on Pohjoismaiden korkein luku.
Rasisminvastaisen tiedonannon merkitys selviää käytännön teoissa1.9.2023 14:20:55 EEST | Tiedote
Pitkittynyt rasismikeskustelu ja epäselvä irtisanoutuminen rasismista on kuormittanut kohtuuttomasti monien kansalaisten mielenterveyttä ja turvallisuudentunnetta. Tiedonanto sisältää tarpeellisia kirjauksia, mutta resursoinnin puute herättää huolen niiden toteutumisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme