Helsingfors universitet

Rektor Sari Lindblom: ”Universiteten utbildar experter för den okända framtiden”

Dela
Helsingfors universitets rektor Lindblom påminde i sitt inskriptionstal om att Finlands framtida framgång endast kan garanteras genom att höja kompetensnivån och att satsa på den.
Rektor Sari Lindblom. Bild: Pekka Lähteenmäki.
Rektor Sari Lindblom. Bild: Pekka Lähteenmäki.

De senaste åren har våra samhällen mött stora globala kriser. Sari Lindblom lyfte fram hur globala och nationella samhälleliga utvecklingsförlopp är en summa av komplicerade faktorer, och hur de ställer stora krav på universitetsutbildningen.

– Det kräver långsiktig forskning, kompetens och förståelse att lösa globala utmaningar. För att lösa mångfacetterade globala och lokala utmaningar krävs det många aktörer, samarbete och tvärvetenskaplighet.

Enligt Lindblom är flexibilitet och anpassningsförmåga, alltså resiliens, en central färdighet för både individer, gemenskaper och hela samhällen.

– Vi utbildar experter för den okända framtiden. Att bedriva vetenskap är att leta efter det nya, och kunskap förnyas konstant. Därför är det avgörande att kunna agera mitt bland förändringar. Förmåga till analytiskt och kritiskt tänkande samt problemlösningsförmåga är de färdigheter som universiteten ger. Universiteten är hoppets budbärare, sade Lindblom.

Hon betonade också hur viktigt det är med tanke på resiliens att tillhöra en gemenskap.

– Vi är en mångsidig gemenskap där det inte finns plats för rasism eller annan diskriminering. Det är oersättligt att var och en av oss kan känna sig som en del av universitetet.

”Endast genom att höja kompetensnivån och att satsa på den kan vi garantera Finlands framgång i framtiden”

I sitt tal lyfte rektor Lindblom fram att det nya regeringsprogrammet innehåller beslut som gynnar universitetet, men också osäkerhet om framtidens riktning.

– Regeringens beslut att hålla fast vid högskoleindexet är livsviktigt för universitetens verksamhet. En basfinansiering som är tryggad på lång sikt garanterar forskningens och utbildningens kontinuitet. Med tanke på hela Finlands framtid är det också viktigt att regeringen förbinder sig till målet att höja forsknings- och utvecklingsutgifterna till fyra procent av bruttonationalprodukten före 2030, konstaterade hon.

Regeringens åtgärder för att höja utbildnings- och kompetensnivån ser däremot osäkrare ut.

– I synnerhet har de föreslagna riktlinjerna för striktare immigrationspolitik väckt oro inom universitetet. Vi är en av landets största arbetsgivare med en central roll i rekryteringen av internationella experter, sade Lindblom.

Rektor Lindblom påminde om att Finland behöver fler internationella experter.

– Endast genom att höja kompetensnivån och att satsa på den kan vi garantera Finlands framgång i framtiden. Därför bör hindren för inresa och uppehållstillstånd samt för att stanna i Finland lättas istället för att bygga fler.

***

Rektor Sari Lindbloms tal vid universitetets inskription 4.9.2023

Kontakter

Sari Lindblom
rektor
president@helsinki.fi


Taina Värri
ledningens assistent
tfn 0294 122 210
taina.varri@helsinki.fi

Bilder

Rektor Sari Lindblom. Bild: Pekka Lähteenmäki.
Rektor Sari Lindblom. Bild: Pekka Lähteenmäki.
Ladda ned bild

Om

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya. 

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

Helsingfors universitet Finlands populäraste högskola i den gemensamma ansökan – juridik och medicin de populäraste ansökningsmålen6.7.2023 11:30:16 EEST | Tiedote

Helsingfors universitets starka dragningskraft fortsätter med över 30 000 sökande i vårens gemensamma ansökan. Av dessa blev 4000 antagna, det vill säga var åttonde sökande. De populäraste ansökningsmålen var juridik och medicin. Av dem som sökte till ett magisterprogram, sökte nästan hälften till det nya magisterprogrammet för utveckling av hälsovården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum